Hevosenhoitajien mestaruuksissa alansa huiput kohtaavat

1.6.2010

Hevoset 2010 -messujen kolmantena päivänä 11.4. hevosalan tärkeä ammattiryhmä, hevosenhoitajat, ovat esillä. Hevosenhoitajien mestaruutta on tavoittelemassa kuusi päätoimista hevosenhoitajaa. Kolme heistä edustaa ravialan huippuammattitaitoa.

Suomen Hippos ry sekä Suomen Ratsastajainliitto ovat kutsuneet yhteensä kuusi hevosenhoitajaa kilvoittelemaan mestaruudesta hevosrakkaan messuyleisön eteen sunnuntaina 11.4.

Ratsuhevosenhoitajista kilpailemaan saapuu vahva joukkue tallimestareita Ypäjän Hevosopistolta: Sanna Jämsä, Maarit Lahtinen ja Kaisa Kuokkanen. Ravihevosen hoitajat ovat Piia Kantoluoto, Maija Ala-Vannesluoma sekä Salla Siikamäki.

Hevoset ovat olleet osa Lahtisen elämää jo pienestä pitäen, ja käytännön työ tallimestarina on opettanut paljon alan tutkintojen ohessa. Lisäksi hän on ollut usein mukana kisatilanteissa koulu- ja estehevosia hoitamassa.

- On tärkeää, että hevonen tulee kaikin tavoin kokonaisvaltaisesti hyvin hoidetuksi, mikä vaatii paljon kokemusta, taitoa ja tarkkaa silmää.  Ruokinta, terveydentila ja liikunta ovat kaikki suhteessa toisiinsa, myös terveydentilan tarkkailu, vammojen ennaltaehkäisy ja hoitaminen ovat tärkeä osa työtä. Avainasemassa on myös se, että osaa lukea ja ennakoida hevosia, mitä enemmän niiden kanssa on tekemisissä, sen paremmin ja nopeammin osaa reagoida niiden antamiin merkkeihin siitä mitä tuleman pitää, Lahtinen toteaa.

Tallimestarin työhön kuuluu Ypäjällä opiskelijoiden ohjaaminen hevosenhoidossa ja tallitöissä.

- Hyvä hevosenhoitaja on ahkera, tunnollinen ja työtä pelkäämätön. Tämä on elämäntapatehtävä, jota ei voi tehdä kello kädessä. Hevosten hoitaminen vaatii todella paljon tietoa ja kokemusta, pitää hallita hyvin monenlaisia asioita ja taitoja, ja aina silti oppii jotain uutta, mikä tekee osaltaan työstä kiinnostavan, Lahtinen sanoo.

Ravihevoshoitajien rautainen ammattitaito on kehittynyt vuosien saatossa. Kantoluoto hoitaa Harri Koivusen valmennustallin hevosia Turussa. Parhaisiin "passeihin" eli hoitohevosiin kuuluu derbyvoittaja Ribaude. Hoitaja Salla Siikamäen huollettavien hevosten kaartiin kuuluu muun muassa hallitseva ravikuningas Patrikin Muisto. Ala-Vannesluoma puolestaan hoitaa tällä hetkellä hevosia Esa Holopaisen tallissa.

- Lähdin mukaan kilpailuun hevosenhoitajien etu mielessä. On hienoa, että työtämme arvostetaan", sanoo jo kymmenen vuotta hoitajan työtä tehnyt Ala-Vannesluoma.

- Hevosenhoitajan työ on fyysisesti haastavaa ja työajat ovat pitkiä. Työssä parasta on ehdottomasti hyvät hevoset ja niiden onnistumiset.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä kilpailu koostuu kolmesta osioista. Teoriaosuudessa kilpailijat vastaavat Suomen Hippoksen eläinlääkäri Katja Hautalan laatimiin kysymyksiin, joissa teemana on hevosen hyvinvointi. Yleisölläkin on mahdollisuus testata tietämystään, sillä kysymykset ja oikeat vastaukset käydään ohjelmalavalla yhdessä läpi.

Toinen kisaosuus tarjoaa vauhtia ja huumoria. Hoitajille tuodaan hevoset valjastettavaksi ja satuloitavaksi runsaiden varusteiden kera, nopein voittakoon! Tästä osioista finaaliin pääsevät paras ravihoitaja ja paras ratsuhoitaja. Kilpailu huipentuu ohjelmalavalla "äkkikuolema"-tyyliseen jännitysnäytelmään, kun hoitajat vastaavat kymmeneen kysymykseen hevosalasta.

Hevoset 2010 -messujen ohjelmasta www.hevosmessut.fi