Hevosurheilumuseo avataan Ypäjällä

1.6.2010

Suomen Hevosurheilumuseo avataan Ypäjällä

Valtakunnallinen Suomen Hevosurheilumuseo avataan virallisesti Ypäjällä kansainvälisen Finnderby-ratsastuskilpailun yhteydessä lauantaina 17. kesäkuuta. Museon avaa eduskunnan varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila.
Suomen Hevosurheilumuseo ja sitä ylläpitävä Suomen Hevosurheilumuseoyhdistys ry on perustettu vuonna 2006 kuuden vuoden esityön jälkeen. Museon tehtävänä on säilyttää, taltioida ja esitellä suomalaista hevosurheilun historiaa. Yhdistyksen jäseniä ovat mm. Suomen Urheilumuseon säätiö, Hevosopisto Oy, SRL , Hippos, MTT ja Ypäjän kunta. Museo toimii Ypäjän Hevosopiston alueella vuodelta 1798 peräisin olevassa viljamakasiinissa.
Museon kokoelmat käsittävät n. 1500 pienesinettä aina 1600-luvulta nykypäivään. Suomalaisen ratsastuksen olympiahistoria esittäytyy kilpailupuvuin, pienesinein ja valokuvin 1920-luvulta alkaen. Puolustusvoimien osuutta kilpavalmennukseen ja ratsastuskoulutukseen käsitellään laajasti ja Ratsuväen henki elää museossa voimakkaana. Kokoelmista huokuvat autenttisuus ja värikkäät henkilöhistoriat.
Kesän 2006 erikoisnäyttelyn teema on "Suomen marsalkka Mannerheim ja hevoset". Näyttelyssä tutustutaan Mannerheimin ja hevosen suhteeseen kuvin, pienesinein ja puvuin. Näyttely toteutetaan  Mannerheim-suvun, Mannerheim-museon, Hevosopiston ja Hevosurheilumuseoyhdistyksen yhteistyönä. Erikoisnäyttely on avoinna syyskuun alun suomenratsutapahtumaan asti.
Esineistö perustuu pitkälti Juha Erolan elämäntyönä keräämään ainutlaatuiseen suomalaisen hevosurheiluhistorian kokoelmaan, joka siirrettiin Ypäjälle vuonna 2001.

Hevosala on merkittävä työllistäjä ja elinkeino

Museon tarkoituksena on vahvistaa suomalaisten ymmärrystä historiastaan, kulttuuristaan sekä ympäristöstään ja nimenomaan hevosten roolista näissä. Nykyinen monipuolinen hevostalous perustuu laajaan harrastus- ja vapaa-ajan toimintaan. Noin 200.000 henkilöä harrastaa hevosia aktiivisesti ja noin 760.000 henkilöä seuraa ravitapahtumia.
Hevostalous on myös merkittävä työllistäjä ja elinkeino. Noin 15.000 henkilöä saa toimeentulonsa hevostaloudesta. Hevosten määrä on kaksinkertaistunut viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Vuonna 2005 maassamme oli 63.770 hevosta, joista ratsuhevosten ja ponien osuus on 33%, suomenhevosten 30% ja lämminveristen ravureiden 37%.
Hevospitäjä Ypäjä on Hevosurheilumuseolle luonteva sijoituspaikka. 1930-luvulta lähtien valtion hevossiittola, puolustusvoimien hevosvarikko, ratsu- ja remonttikoulu sekä maamme ensimmäinen hevostalouskoulu ovat kaikki toimineet Ypäjällä. Nykyisin Ypäjällä sijaitsevat Ypäjän Hevosopisto, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen hevostutkimuksen yksikkö sekä Ypäjän Hevossairaala.

Museon avajaiset kutsuvieraille ja medialle lauantaina 17.6.2006 klo 14  tervetuloa!
Yleisölle museo on avoinna lauantaina 17.6. klo 17  20 ja sunnuntaina 18.6. klo 10 -13 ja klo 16-19.

Museo on avoinna yleisölle kesäkaudella tiistaisin ja lauantaisin klo 11  15 (ei juhannuksena) sekä Hevosopiston valjakkoajon SM:n, kisaviikon ja Suomenratsujen kuninkaalliset -tapahtuman yhteydessä. Vapaaehtoinen pääsymaksu.