Huippuhetkiä Haminan Bastionissa

1.6.2010

Suomen Nations Cup -voiton uusiminen koetuksella
MM-ratsastaja Bloomberg johdattaa USA:n Bastioniin


Hamina Bastioni Horse Festival on 15.-17.6. järjestettävä kansainvälinen hevostapahtuma. Se tarjoaa huippu-urheilua ja viihdettä Bastionin historiallisten linnoitusmuurien ympäröimällä ainutlaatuisella areenalla. Bastioni Horse Festivalin urheilullinen kohokohta on Nations Cup, joka kerää Haminaan joukkueita kahdeksasta maasta. Edustettuna ovat Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Norja, Tanska, Viro, Yhdysvallat ja Suomi. Myös Ranska on kilpailusta kiinnostunut.

Menestyksekkäimpiä ratsastajia jo ilmoitetuissa joukkueissa ovat moninkertainen olympiamenestyjä Thomas Velin, MM-ratsastajat Georgina Bloomberg ja Shane Breen sekä varsinkin Nations Cupeissa menestyneet Shane Carey ja Conor Swail. Suomalaisista vuoden 2005 Hamina Nations Cup -voittoa lähtevät puolustamaan kansainväliset menestyjämme, Noora Pentti ja Mikael Forstén.

Haminan Nations Cupin kovimmat joukkueet tulevat Irlannista, Yhdysvalloista, Tanskasta ja Italiasta. Irlannin joukkue on täynnä kokeneita konkareita. Breen, Careyn ja Swailin lisäksi siihen on ilmoitettu mm. Cian O´Connor ja Gerry Flynn.

New Yorkin pormestarin 24-vuotiaan tyttären Georgina Bloombergin joukkuetovereina on nousevia kykyjä, kuten Brian Goutal ja Sarah Segal. Tanskan joukkueessa on Velinin lisäksi nuoria naismenestyjiä, kuten EM-ratsastaja Charlotte Lund, Camilla Enemark ja Jennifer Pedersen. 

Italian pitkällä listalla on kovia nimiä, kuten MM-vitonen vuodelta 2002, Gianni Govoni, useita GP-voittoja kerännyt Natale Chiaudani ja MM- ja olympiaratsastaja Arnaldo Bologni. Kansalliset liitot tekevät joukkueistaan 4.6. lopulliset valinnat.

Noora Pentti ja Niklas Aromaa päärooleissa?
Suomen Nations Cup -joukkueen rungon muodostavat Pentti, Forstén ja ensimmäistä kertaa joukkuekisaan osallistuva Niklas Aromaa. Neljäs ratsastaja on todennäköisesti Nina Fagerström, Ville Kulkas, Jukka-Mikael Koivisto tai Raimo Aaltonen.

"Meillä on näillä näkymin kauden iskukykyisin joukkue puolustamaan Nations Cup -voittoa.  Tavoitteena on luonnollisesti voiton uusiminen. Hamina Grand Prix´ssä jaetaan tärkeitä FEI-rankingpisteitä. Siinä vahvimpia ratsastajiamme ovat Pentti, joka ottaa Haminaan MM-ratsunsa Evli Cagliostron, sekä Forstén. Sekä Nations Cup että GP ovat EM-karsintaluokkia", valmennuspäällikkö Aki Ylänne kertoo.
Kuvassa yllä Noora ja Evli Cagliostro.

Viime vuonna MM-joukkueessa kilpaillut ja Helsinki Grand Prix´ssä kolmanneksi sijoittuneella Pentillä on Haminassa erinomaiset mahdollisuudet saavuttaa unelmansa eli Grand Prix -voitto. Hänen avopuolisonsa, "maailman paras ratsastava kilpa-autoilija", Forstén on erittäin nopea hevosenkin selässä, ja hakee samaa saavutusta.

Neljän maan kouluratsastuskamppailu
Kouluratsastusluokissa suoraan Helsingin PM-kilpailuista Haminaan saapuvat kotimaiset huiput saavat vastaansa mm. Ruotsin maajoukkueratsastaja Jennie Larssonin sekä Venäjältä EM-ratsastaja Vera Minaevan ja Itä-Euroopan maailmancup liigan menestyjä Tatiana Yansonin. O-tuomariksi on kutsuttu hollantilainen Ghislain Fouarge, joka toimi MM-kisojen tuomaristossa ja on ehdolla myös Hongkongin olympialaisiin. GP-luokka toimii EM-karsintana myös kouluratsukoille.

"Suomen joukkue tulee olemaan pitkälti sama kuin PM:ssä viikkoa aikaisemmin. Näillä ratsukoilla ei vielä ole pitkää kokemusta GP-tasolla, joten he lähtevät hakemaan kilpailuista EM-rajan ylitystä ja suoritusvarmuutta", Ylänne toteaa.

Haminassa kilpailee este- ja kouluratsastuksessa yhteensä noin 100 ratsastajaa ja 150 hevosta. Kansainvälisessä ilmapiirissä pääsevät kilpailemaan myös lukuisat kotimaiset poni-, juniori- ja senioriratsukot.

"Juniorit antavat Haminassa EM-näyttöjä. Poniratsukot kilpailevat Haminassa ensimmäistä kertaa kansainvälisessä kilpailussa, eivätkä näytösmielessä. Ratsukoille radalla asetettavat vaatimukset tulevat olemaan sen mukaiset", ratamestarina Haminassa työskentelevä Ylänne sanoo.

Lami-Cell Style Jumping Cup -junioriluokassa ratsukoiden teknistä taitavuutta ja tyyliä arvostelee 1982 maailmancupfinaalin voittaja Melanie Smith. Yksi historian ensimmäisistä naishuippuratsastajista toimii nykyään valmentajana ja Haminassa Yhdysvaltojen joukkueenjohtajana.

Hamina Bastioni Horse Festivalin järjestävät BCM Scanhorse Oy, Suomen Kenttäratsastusseura ry ja paikalliset ratsastusseurat yhteistyössä Haminan kaupungin kanssa.

"Ilman Haminan kaupungin satsauksia emme olisi voineet toteuttaa kansainvälistä Bastionia", BCM Scanhorsen toimitusjohtaja Tom Gordin toteaa. Tapahtuman uusin yhteistyökumppani on Audi.

Kilpailujen budjetti on noin 320 000 euroa, josta palkintorahojen osuus on 70 000 euroa. Kisajärjestäjät toivovat ylittävänsä 10 000 kävijän rajan. Päärooli Festival Entertainment -viihteessä lankeaa 100-vuotiaalle suomenhevoselle.

Lue lisää: www.helsinkihorseshow.fi/bastioni 

Teksti: Kati Hurme-Leikkonen
Kuvan copyright Stal Forstén-Pentti
Kuvan käsittely Marcus Westermark