Islanninhevosten MM

1.6.2010

Katie Brumptonille ja Viljarille
kaksi islanninhevosten MM-mitalia

Hollannissa elokuun puolivälissä järjestetyissä islanninhevosten maailmanmestaruuskilpailuissa suomalaisten mitalisaaliista vastasivat Katie Brumpton ja Viljar frá Skardi. Ratsukko voitti nuorten ratsastajien hopeaa viisikäynnissä ja pronssia töltti T2-luokassa.

Mitaleitten lisäksi Katie ja Viljar palkittiin viisikäynnin yhdistetyissä eli kombinaatiotuloksissa, joissa ratsukko oli yhdeksännellä sijalla MM-kokonaistuloksissa ja nuorten ratsastajien joukossa paras.

17-vuotias Katie oli rankan kisaviikon jälkeen tyytyväinen suoritukseensa, vaikka ei päässytkään finaaleihin ratsastamaan. Maailmanmestaruuskilpailuissa nuorille ratsastajille ei järjestetä erikseen finaaleja, vaan sijoitukset määräytyvät karsintojen perustella tai mikäli nuori pääsee seniorien joukkoon finaaleihin.

Viljarin jäähyväiset kisa-areenoille
Karkkilalainen Katie on kilpaillut nyt 14-vuotiaalla Viljarilla neljä kautta ja ratsukon yhteinen taival huipentui Hollannissa, jossa he osallistuivat viisikäyntiin, töltti T2-luokkaan ja speedpassiin, josta tuli 25. sija.

Näillä näkymin Viljarin päivät kisahevosena ovat ohi ja Katie keskittyy syksyllä suorittamaan nuorten hevosten kouluttajatutkintoa sekä autokoulua. Viljar puolestaan tulee Suomeen loppukesäksi hoitamaan jalostusoriin virkaansa. Katie ja Viljar nähdään yleisön edessä areenalla ainakin vielä lokakuussa Helsinki International Horse Show´n islanninhevosnäytöksessä.

Katien kommentti kisojen jälkeen oli vanha tuttu lause, jota hän on toistellut jokaisissa arvokisoissa, joista on kahminut Viljarin kanssa useita mitaleita. "Viljar on paras", Katie huikkasi kiirehtiessään tunteellisten päättäjäisten ja joukkueen ryhmäkuvan jälkeen pikaisesti talliin hoitamaan hevostaan.

Sisukkaat suomalaiset
Lähes kaksi sataa ratsastajaa osallistui elokuun 6.-12. päivinä Oirschotissa järjestettyihin islanninhevosten maailmanmestaruuskilpailuihin. Suomesta kilpailuissa oli nelihenkinen joukkue, jossa Katie Brumptonin lisäksi ratsastivat Nicola "Niki" Bergman-Kankaala, Tiina Hiltunen ja Malin Mårtensson.

Niki pääsi viisikäynnin B-finaaliin ruunallaan Bruni frá Súluholti. B-finaalin voitto ja paikka A-finaalissa oli aivan ratsukon ulottuvilla, sillä Niki ja Bruni johtivat kisaa neljän askellajin jälkeen. Passiosuudet kuitenkin epäonnistuivat, joten MM-mitalin uusiminen jäi tällä kertaa haaveeksi. "Keskittyminen herpaantui ja siinä meni kontakti hevoseen", hän kertoi finaalin jälkeen.

Nikillä on meriittinään viisikäynnin hopeaa neljän vuoden takaa. Töltti T1-luokassa Niki sijoittui tällä kertaa 19. tilalle pistein 6,77.

Nikin tunnelmat kilpailujen jälkeen olivat päättäväiset. "Takaisin kotiin ja entistä kovemmin treenaamaan, erityisesti passia."  Hän kertoi, että alkuvuoden pitkään kestänyt sairastelu, vähäinen treenaus ja kisaaminen näkyivät ratsukon suorituksessa. "Vielä keväällä oli kokonaan epävarmaa, pääsisimmekö ollenkaan tänne MM-kisoihin, mutta pääsimme kuitenkin ja siihen nähden tulos oli hyvä."

Ahvenanmaalla asuva Malin Mårtensson osallistui T1-luokkaan ja nelikäyntiin saavuttaen mukavat tulokset. Malin ja Hlökk frá Meiri-Tungu sijoittuivat 31. tilalle sekä nelikäynnissä pistein  6,07 että töltti T1-luokassa pistein 5,57.

Malin oli tyytyväinen nelikäyntisuoritukseensa, vaikka tekikin omasta mielestään siinä virheitä. "Ajoittain kuitenkin meni hyvin, tunsin sen selvästi. Olen iloinen, että voin jatkaa Hlökkin kanssa treenaamista ja kilpailemista vielä ensi vuonnakin", nyt toista kertaa MM-kisoissa Suomea edustanut ruotsalaissyntyinen Malin sanoi.

Tiputuksesta passiradalle
Arvokisoissa ensi kertaa Suomen joukkueessa ratsastanut Tiina Hiltunen oli myös iloisella mielellä kisojen jälkeen, vaikka kisat olivat hänelle melkoinen koettelemus, sillä Tiina oli useita päiviä kuumeisena ja flunssassa. Sairastaminen huipentui pyörtymiseen lauantaina juuri ennen P1-luokan toisen kierroksen starttia ja Tiina joutui tiputukseen.

Tällä kertaa Tiina jäi ilman tulosta P1:stä, sillä ensimmäisen kierroksen starteissa Thrymurfrån Järsta pelkäsi starttiboksien ovien auki lävähtämistä ja lähti hyppien matkaan, passin sijasta laukalle.

Sunnuntaina Tiina oli jo paremmassa kunnossa ja sai lääkäreiltä ratsastusluvan. Speedpassista Tiina ja Thrymur saivatkin hyvän ajan 17. sijan. "Speedpassin tulos 8,49 sekuntia on oma ennätykseni, mutta tiedän, että Thrymur pystyy menemään kovempaakin. Hevonen hiukan hidasteli alussa, koska sitä jänskätti", Tiina hymyili ja arveli, että ennätyksiä rikotaan tulevissa kisoissa.

Stian Pedersen vei koko potin
Islanninhevosten maailmanmestaruuskilpailujen onnellisin ihminen saattoi olla norjalainen Stian Pedersen, joka voitti  nelikäynnin maailmanmestaruuden huikeilla 8,60:een yltäneillä pisteillä.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä toisen epäonni on toisen onni: kahden vuoden takainen maailmanmestari, islantilainen Jóhann R. Skúlason näytti ylivoimaiselta T1-luokan voittajalta koko finaalin alun, mutta lisätyn töltin alkajaisiksi Hvinur frá Hóltsmúla polkaisi irti kenkänsä ja mukana palan kaviota ja ratsukko joutui keskeyttämään suorituksensa.

Pedersenin ratsu, Jarl frá Midkrika, suorastaan lensi ovaalilla lisätyssä töltissä. Kahdesti hopeaa saavuttanut viikinki riemuitsi kauan haaveilemista voitoistaan täysillä. "Olen kiitollinen niille ihmisille, jotka jaksoivat uskoa minuun kaikki nämä vuodet", totesi liikuttunut Stian. Juontajan kysyessä, haluaisiko Stian sanoa jotain, hän mietti hetken ennen kuin sanoi "Never give up."

Suomen joukkueen suosikiksi tuntui nousevan islantilainen Thorarinn Eymunsson, pieni mies, joka ratsasti kauniilla rautiaalla Kraftur frá Bringulla eleettömän kauniisti, ilmavasti ja voitokkaasti. Throrarinn voitti viisikäynnin, sijoittui toiseksi T1-luokassa ja sai viisikäynnin kombinaation hopeaa.

T1:n ennakkosuosikki Jóhann R. Skúlasonilla kävi äärettömän huono onni, sillä Hvinur oli äärettömän upeassa vedossa. Kengän irtoamisen jälkeen ovaalia pitkin pää painuksissa kävellyt mies sai koko viikon valtaisimmat aplodit.

Passeissa vakuuttavinta jälkeä teki islantilainen Bergthor Eggertsson hollantilaisella hevosella Lotus van Aldenghoor. Hän voitti speedpassin maailmanennätystuloksella 7,63. Toiseksi sijoittui ruotsalainen nuori ratsastaja Emilie Romland Mjölnir fra Dalbaella, hänkin huikealla 7,71 sekunnin ajalla.

Kuvat ovat tulossa...
Kuvatekstit: Katie Brumpton ja Viljar frá Skardi kunniakierroksella.
Tölttifinaalin ratkaisun hetki: etualalla Jóhann R. Skúlasonin Hvinur on juuri polkaissut kenkänsä irti ja ratsukko on siirtynyt käyntiin. Jóhann nieleskelee pettymystään kanssakilpailijoiden töltätessä täyttä vauhtia ovaaliradalla.

Teksti ja kuvat Kati Leppälahti
Kuvien käsittely Marcus Westermark