Joonas Oranta oli taitavin

1.6.2010


Joonas Oranta oli ylivoimainen
juniorien taitoarvostelukilpailussa


Joonas Oranta Salosta otti ylivoimaisen voiton junioriratsastajien Lamicell Cup
- taitoarvostelukilpailussa. Toiseksi ratsasti Annika Brandt ja kolmanneksi Meeri Sipiläinen.

Esteratsastuksen taitoarvostelu on verrattavissa taitoluistelun pakolliseen ohjelmaan, jossa tuomaristo arvioi osallistujien tekniset taidot. Haminassa kansallisten karsintakilpailuiden kautta osallistumisoikeuden saavuttaneiden junioriratsastajien teknisiä taitoja arvioi Yhdysvaltain joukkueenjohtaja, esteratsastusvalmentaja Melanie Smith Taylor, joka on itse kilpaillut kansainvälisellä huipulla kymmenien vuosien ajan.

- Joonas Orannan suoritukset molempina päivinä olivat aivan omassa luokassaan. Hänen ratsastuksensa oli sujuvaa, eleetöntä ja tehokasta, sanoi Smith Taylor.
- Oli ilahduttavaa nähdä, että ratsastajien tekniseen osaamiseen kiinnitetään huomiota. Kokonaisuutena voin sanoa, että teillä on Suomessa hyviä ja lahjakkaita ratsastajia. Asia, jota pitää ryhtyä työstämään, on suoritusten sujuvuus. Nyt ratsastajat ratkaisivat etäisyystehtävät lisäämällä askelia, ikään kuin ratsastamalla taaksepäin. Tämän taidon osalta Joonas Oranta oli edellä kanssakilpailijoitaan, huomautti Smith Taylor.

Smith Taylor painotti ratsastajan kykyä vaikuttaa hevoseensa.
- Ei riitä, että vain istuu siististi. Ratsastajan tärkein tehtävä on radan hypätä esteet, löytää hyvät etäisyydet hyvässä rytmissä ja pitää hevonen tasapainossa. Taito ilman tehoa ei riitä. Paras tapa harjoitella, on ratsastaa ilman jalustimia päivittäin. Se auttaa pysymään hevosen mukana ja löytämään tasapainon, hän sanoi.

Esteratsastuksessa teknisten taitojen arviointi kattaa suorituksen rytmin, oikeiden etäisyyksien löytämisen rytmissä ilman suuria muutoksia, myötälaukkojen säilyttämisen, ratsastajan istunnan, apujen käytön sekä mukautuvaisuuden.

16-vuotias Joonas Oranta valmentautuu Pekka Larsenin kanssa ja tähtää tällä kaudella juniorien SM-kilpailuun. Lamicell-cupin voitto toi hänelle osallistumisoikeuden Ruotsin taitoarvostelumestaruuksiin, jotka ratsastetaan viikkoa ennen SM-kisaa.
- Olemme Pekan kansa päättäneet keksiä tavan saada molemmat kilpailut mahtumaan kalenteriin. Osallistumisoikeus Ruotsin kilpailuun on tilaisuus, jota en osannut odottaa. Tavoitteeni tässä kilpailussa oli päästä näkemään ja kokemaan millaista on osallistuminen kansainväliseen kilpailuun, kertoi Oranta.

Joonas Oranta ratsastaa päivittäin kaksi hevosta ja viihtyy kilpailuissa erinomaisesti. Helpointa ja hauskinta on ratojen hyppääminen. Oli kisa mikä hyvänsä, ratsastan aina radalle mielelläni, hän sanoi.

Luokka 110 cm, Lamicell Cup -taitoarvostelu, Prix de Equality Line junioriratsastajille 8 lähti, 8 sijoittui, skaala 0-10 pistettä, 1. + 2. osakilpailu sekä kokonaispisteet
1)Joonas Oranta / Prohvet Suomi 8,0 + 8,5 = 16,5, 2) Annika Brandt / Hennessey Suomi 7,5 + 7,5 = 15,0, 3) Meeri Sipiläinen / Cruis King Z Suomi 6,0 + 7,8 = 13,8, 4) Aurora Bernard / Presty Suomi 7,0 + 5,9 = 12,9, 5) Nina Cederberg / Kiowa Mousse Suomi 6,5 + 5,8 = 12,3, 6) Sanni Retva / Athletica Z Suomi 5,5 + 6,0 =11,5, 7) Emma Puranen / Lanessa Suomi 5,0 + 5,8 = 10,8, 7) Siiri Lakka / Jillaroo Suomi 5,3 + 5,5 = 10,8