Kanadan Eric Lamaze hyppäsi olympiakultaa

1.6.2010

Esteratsastuksen kihelmöivän jännittävä loppukilpailu ratsastettiin Sha Tinin ratsastuksen olympiapaikalla torstaina

Ensimmäisen kierroksen selvitti 35 lähteneestä pudotuksitta 10 ratsukkoa. Ratkaisevalle toiselle kierrokselle jatkoi 22 ratsukkoa, heistä kaikki olivat ottaneet pudotuksen tai enemmän, kunnes neljänneksi viimeisenä radalle saapui Ruotsin Rolf-Göran Bengtsson 13-vuotiaalla ruunalla Ninja. Vesihauta esteen alla oli tulvinut yli pehmentäen ponnistuspaikan, jolloin Bentgsson sai palata takaisin verryttelyalueelle. Ruotsalaisen hermot kestivät sählingin hyvin ja ratsukko Ninja hyppäsi puhtaan radan vaivattomalla tyylillä.

Bengtsson ja  NInja, kuva Jan Gyllensten.

Kun seuraava ratsukko otti neljä pudotusta, ruotsalaisen pronssi oli varma. Seuraavana esteille lähti hallitseva maailmanmestari Belgian Jos Lansink Cumanolla, mutta kookas kimohevonen väsähti selvästi radalle, pudotus tuli jo alkuradalla ja trippelillä hevonen laskeutui takapuomin päälle ottaen sen mukaansa.

Viimeisenä radalle lähti Kanadan Eric Lamaze 12-vuotiaalla oriillaan Hickstead. Ratsukko piti pintansa viimeiselle esteelle asti - edessä oli ratkaiseva kaksintaistelu kullasta uusintaradalla, jolla myös aika ratkaisi.

Bentsson  ja Ruotsin ensimmäinen henkilökohtainen olympiamitali esteillä. Kuva Jan Gyllensten.

Bengtsson lähti viimeiselle etapille ensimmäisenä, mutta hevonen ei tahtonut kääntyä tiukkoja kurveja aivan ratsastajan mielen mukaan. Ratsukko kiihdytti loppusuoralla kohti viimeistä estettä, 160 cm:n massiivista muuria, mutta päätyi sille liian kovaa ja liian lähelle ottaen osan muurilaatikoista mukaansa.

- Tiesin, että Ericin hevonen on todella nopea, joten minunkin piti yrittää, mutta hevoseni tuli liian vahvaksi viimeisellä suoralla enkä saanut sitä tasaantumaan hyppyyn. Olen supertyytyväinen Ninjaan, se ei ole kovin suuri, mutta se on hyvin urhea eikä koskaan ajattele ettei hyppäisi. Ohjaanpa sen mitä estettä kohti tahansa, se yrittää aina hypätä ja selvittää sen. Se on joka tavoin erittäin mukava hevonen ja nautin joka minuutista kun ratsastan sillä, Bengtsson sanoi myöhemmin lehdistötilaisuudessa.

Lamazella oli kaksi vaihtoehtoa varmistaa voitto, hypätä hieman rauhallisem-paan tahtiin puhdas rata tai pistää peliin vauhtia siltä varalta, että saisi myös yhden esteen alas.

Lamaze ja Hickstead, kuva Jan Gyllensten.

Lamazen hollantilais-syntyinen hevonen on huippunopea, ja hän valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon. Hän ratsasti täsmälleen saman ajan kuin ruotsalainen, 38.39 sekuntia, mutta jätti jälkeensä kaikki esteet ilmaan koskemattomina. Ratsukko hyppäsi ainoana henkilökohtaisen finaalin jokaisen esteen virheittä.

- Hickstead on pohjimmiltaan hyvin, hyvin varovainen hevonen, minun luottamukseni siihen on täydellinen, ratsastaja ylisti hevostaan.

Näin olympialaisten esteratsastuksen kultaa voitti 40-vuotias mies Ontariosta, Kanadasta, ensimmäisissä olympialaisissaan Hicksteadilla. Ratsastaja otti nyt toisen olympiamitalinsa oltuaan jo mukana voittamassa maalleen joukkuehopeaa. Henkilökohtainen kulta oli historiallisesti maan ensimmäinen.

Lamaze - voittajan on helppo hymyillä, kuva Jan Gyllensten.

Tällä hetkellä maailmanlistan kolmosena oleva ratsastaja nähtiin kymmenen parhaan joukossa ensi kertaa vasta noin vuosi sitten. Lamaze aloitti ratsastuksen nuorena ja on työskennellyt tiensä huipulle. Hän aloitti tekemällä tallitöitä ratsastustunteja vastaan ja päätyi lopulta maailmankuulun George Morrisin oppilaaksi New Jerseyhin. Satulassa pitkän päivätyön tehnyt Lamaze on tunnettu kyvystään ratsastaa hyvin erilaisia hevosia menestyksekkäästi. Lamazella on nykyään oma talli, Torrey Pines, Ontariossa Kanadassa. 

Pronssiuusintaan lähti seitsemän ratsukkoa, jokaisella tilillään neljä virhepistettä. Beezie Madden ja Authentic loikkasivat oikotien koristepuskien yli vinhalla vauhdilla ohittaen ajallaan Saksan Meredith Michaels-Beerbaumin ja Shutterflyn vain 12 sadasosasekunnilla.

Madden ja Authentic, kuva Jan Gyllensten.

Madden huomautti, että Ninja ja hänen hevosensa Authentic polveutuvat molemmat samasta oriista, Guidamista.

- Kaikki kaikki mitalihevoset tänään olivat hollantilaissyntyisiä, kaikki kolme aika pieni, mutta keveitä ja täynnä energiaa, hän sanoi.

Henkilökohtainen kilpailu, 9 parasta
1) Eric Lamaze - Hickstead, Kanada 0-0-0/38.39
2) Rolf-Göran Bengtsson - Ninja, Ruotsi 0-0-4/38.39
3) Beezie Madden - Authentic, USA 0-4-0/35.25
4) Meredith Michaels-Beerbaum - Shutterfly, Saksa 0-4-0/35.37
5) Rodrigo Pessoa - Rufus, Brasilia 0-4-0/37.04
6)  Mclain Ward - Sapphire, USA 0-4-4/35.39
7)  Ludger Beerbaum - All Inclusive, Saksa 0-4-4/36.16
8)  Marc Houtzager - Opium, Hollanti 4-4-8/36.77
9)  Angelique Hoorn - O'Brien, Hollanti 4-4-8/36.89

Täydet tulokset: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/EQ.shtml