Karjalaisen ja Callanin paralympiamatka alkanut

1.6.2010

Katja Karjalaisen ja Callan-ratsun paralympiamatka on alkanut hyvin


Katja ja Callan Norjassa Kristiansandissa, kuva Merja Kuosmanen.

Katja Karjalainen osallistuu hevosella Callan Pekingin paralympialaisiin, jotka kilpaillaan ratsastuksen osalta Hongkongissa 6.-17. syyskuuta. Karjalaisen 12-vuotias ruuna Callan lähti elokuun 15. paralympiamatkalle koti-Suomesta ja saapui Aacheniin 18.8. karanteenia varten. Matka sujui hienosti ja ratsu on pirteä.

- Matka Aacheniin meni hyvin, kun hevonen pääsi sen jälkeen isolle vihreälle kentälle kävelemään hevosenhoitajani Peten kanssa,  oli vaikea sanoa kumpi talutti kumpaa. Se ei ole ollut yleensä millänsäkään kuljetuksista, Karjalainen kertoo.

Aachenin karanteenissa on hevosia ympäri Euroopan, myös USA:n joukkueen ratsuja.

-  Se on tosi iso ja hulppea paikka, hyvin mahtui harjoittelemaan, pääsimme myös kokeilemaan ratsastusta harjoitusareenalla illalla täysvalaistuksessa, mikä vastaa vähän Hongkongin olosuhteita, ratsastaja sanoo.

Lento Amsterdamista Hongkongiin yhdessä hevosenhoitaja Petri Lopakan kanssa on edessä keskiviikkona 27.8., Karjalainen saapuu itse kisapaikalle lauantaina 30.8.

- Lähden matkaan ihan positiivisella mielellä, tähän mennessä kaikki on kunnossa. Jää nähtäväksi miten reagoimme ilmastoon, tällä hetkellä on luvattu lämmintä, yli 33 astetta. Pörri on sikäli hankala, että se on iso hevonen, ja jos se ei liiku, se ei liiku. Yleensä se kuitenkin innostuu radoista, Karjalainen toteaa.

Karjalainen on eniten huolissaan siitä, että hevonen pysyy kunnossa rankan kisamatkan, itse kilpailusuoritus Sha Tinin olympia-areenalla ei tuottane ratsulle ongelmia.

- Eniten jännittää hevosen terveys, se joutuu totuttautumaan myös Hongkongin heinään ja toisiin väkirehuihin, Karjalainen sanoo.

- Tähän asti se ei ole reagoinut mitenkään isoihin areenoihin. Jos kuuluu outoja ääniä, yleensä se nostaa pään ylös ja katsoo, että ei sieltä tullut mitään mörköä ja jatkaa työtään. Hirveän maltillinen hevonenhan se on, Karjalainen kiittää.


Pekingin paralympialaiset 6.-17.9., Ratsastuksen aikataulu
TIISTAI 9.9.
Ratsastus, ryhmä 1b
Katja Karjalainen / Callan klo 17.00-24.00, pakollinen ohjelma
TORSTAI 11.9.
Ratsastus, ryhmä 1b
Katja Karjalainen / Callan klo 7.30-11.00 ja 19.15-23.15, vapaaohjelma eli kür
Ajat paikallista aikaa, ero Suomen aikaan -5 tuntia.

Taustatietoa: Katja Karjalainen ja Callan

Kellokoskella asuva Katja Karjalainen, 46, työskentelee Rinnekodin työterveyshuollossa vastaanottohoitajana. Hän on naimisissa Petteri Karjalaisen kanssa ja perheeseen kuuluu myös 10-vuotias labradoriuros Opas-Ufi eli Upi. Karjalainen harrastaa kesäisin moottoripyöräretkiä miehensä kanssa.

Ratsastustausta
Karjalainen aloitti ratsastuksen 9-vuotiaana ja jatkoi sitä 12 vuotta aina opiskeluaikoihin asti.  Hän sairastui 25-vuotiaana vakavaan verisuonitulehdussairauteen, joka vei näkö- ja liikuntakyvyn. Karjalainen aloitti ratsastuksen uudelleen vuonna 1996 ja hankki ensimmäisen oman hevosensa vuonna 2000.

Paralympialaisten ratsastus
Paralympialaisissa kilpaillaan vammaisratsastuksessa, joka on käytännössä vammaluokan mukaan sovellettua kouluratsastusta. Ratsastajilla on lupa käyttää tarvitsemiaan apuvälineitä ja luokat on ryhmitelty eri tasoille. Karjalainen ratsastaa paralympialaisissa 1b-luokissa, joissa mennään käyntiä ja ravia.
Karjalainen pystyy ratsastaessa vaikuttamaan hevoseen vain kehonsa vasemmalla puolella, oikealla puolella hänellä ei ole asento- tai syvätuntoa. Oikean puolen silmä on poistettu ja vasemman puolen näkökyky on vaurioitunut.

Tärkeimpiä kisamenestyksiä
Karjalainen sijoittui Callanilla kesäkuun puolivälissä kolmanneksi kansainvälisissä vammaisratsastuskilpailuissa Kristiansandissa Norjassa tulosprosenteilla 68-70 mahdollisista maksimipisteistä. Karjalaisen meriittilistalla on myös kaksi PM-hopeamitalia ja kolme SM-kultaa.

Callan
Holsteinilainen, 12-vuotias punaruunikkoruuna Callan "Pörri" löytyi Karjalaisen kisaratsuksi vuoden 2007 alussa. Se on taustaltaan estehevonen ja hypännyt aikaisemmalla urallaan 130 cm:n ratoja. Hevosen omistaa ratsastaja itse ja sen on kasvattanut Hans Peter Petersen. Hevosen isä on Calato, emä Onance ja emänisä Calypso I.

Vapaaohjelma
Loppukilpailua varten Karjalainen on suunnitellut itse Nightwishin musiikkiin uuden kürin eli vapaaohjelman musiikin tahtiin, jonka teknisestä toteutuksesta vastaa Valtteri Wickström. Neljän ja puolen minuutin ohjelma sisältää ympyröitä, siirtymisiä, diagonaaleja ja 10 metristen volttien lisäksi volttikahdeksikon. Mukana on myös useat keskiravit, jotka ovat Callanilla hyvin näyttävät. Vapaata käyntiä esitetään kahteen otteeseen, sillä siitä ruuna on saanut kansainvälisissä luokissa jopa arvosanan yhdeksän.

Paralympiatiimi
Mukaan Hongkongiin lähtee Karjalaisen lisäksi valmentaja ja joukkueen johtaja Arto-Pekka Heino, omaksi avustajaksi Tanja Takkula ja Callanin hoitajaksi Petri Lopakka. Lopakka ratsastaa myös Callania verryttelyissä sallitun 20 minuutin ajan, jonka toinen nimetty ratsastaja saa verrytellä hevosta kilpailupaikalla kilpailijan lisäksi.

Linkkejä:
Pekingin paralympialaiset 2008
http://en.paralympic.beijing2008.cn/index.shtml
Kansainvälinen paralympiakomitea
http://www.paralympic.org/release/Main_Sections_Menu/index.html
Hongkongin paralympiapaikka
https://www.equestrian2008.org/eng/front.aspx
http://www.hkjc.com/english/index.asp
Kansainvälisen Ratsastajainliiton paralympiasivut
http://www.fei.org/Events/Paralympic_Games/Pages/Links.aspx
Suomen paralympiakomitea ja kisasivut
http://www.paralympia.fi/
http://www.paralympialaiset.fi/