Kasvava hevosala -raportti

1.6.2010

Kasvava hevosala - hevosalan kehitysnäkymiä Suomessa
Selvitysraportti julkaistu 22.3.

Hevosala on kasvava elinkeino - merkittävä osa maaseudun elinkeinojen monipuolistamista ja työllistävyyttä. Hevosalalle on viime vuosina syntynyt uutta yritystoimintaa ja alalla on investoitu voimakkaasti. Lähitulevaisuudessakin hevosalan yrityksiä syntyy lisää. Laurea-ammattikorkeakoulussa tehdyn selvitysraportin mukaan hevosalalle syntyy vuosittain 100 - 200 uutta yritystä koko maahan.

Hevosalan yritystoimintaa on aloitettu erityisesti 1990- ja 2000-luvuilla. Hevosten kasvatustoiminta, ravitoiminta ja ratsastus säilyttävät asemansa yleisimpinä hevosalan toimintamuotoina, mutta kasvua on erityisesti palvelutoiminnassa, kuten hevosten hoitopalvelujen, elämyspalvelujen ja ratsastuspalveluiden lisääntymisessä. Hevosmäärä on kasvanut vuosittain noin tuhannella hevosella, hevosmäärän lähestyessä jo 70 000 hevosta.

Hevosalan kasvusuunta näkyy myös investoinneissa: investoinnit hevosalan toimintaympäristöön, kuten tallien ja olosuhteiden parantamiseen, ovat olleet vuosittain noin 16 miljoonaa euroa koko maassa, selvityksen kohteena olleessa kolmen tai useamman hevosen omistajan joukossa. Lisäksi hevosten myynnissä ja ostossa, rehu- ja muussa kaupassa sekä hevosalaan liittyvissä palveluissa liikkuu vuosittain kymmeniä miljoonia euroa. Hevosala vaikuttaa näin myös muiden toimialojen työllistävyyteen.

Hevosalan kilpailukyvyn parantamiseksi tarvitaan panostuksia niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti. Kilpailukykyyn vaikuttavia ovat niin toimintaedellytysten parantaminen kuin harrastajien ja yrittäjien osaaminen. Näin voidaan varmistaa, että ala tarjoaa tulevaisuudessakin yhä suuremmalle joukolle elinkeinon ja monipuolisia harrastus- ja liikuntamahdollisuuksia.

Laurea-ammattikorkeakoulussa on valmistunut Kasvava hevosala - hevosalan kehitysnäkymiä Suomessa - selvitysraportti, jossa tarkastelun kohteena ovat hevosalan kehityssuunta, yritystoiminta ja investoinnit. Selvityksen ennakkotuloksia esiteltiin ensi kertaa syksyllä 2005, jonka jälkeen tulosten analysointia jatkettiin nyt julkaistun selvitysraportin muotoon. Selvityksen laajimpana aineistona on valtakunnallinen kysely, johon vastasi lähes 1200 kolmen tai useamman hevosen omistajaa. Kyselyn (2005) toteutti Suomen Gallup Elintarviketieto Oy. Laurea-ammattikorkeakoulun toteuttaman projektin yhteistyökumppaneina ovat olleet MTT Hevostalous, Suomen Hippos, Suomen Ratsastajainliitto, MTK, ProAgria Uusimaa ja maaseutukeskusten liitto, Uudenmaan TE-keskus sekä maa- ja metsätalousministeriö.

Lisätietoja: 
Sirpa Pussinen, projektipäällikkö, Laurea-ammattikorkeakoulu
sirpa.pussinen@laurea.fi, puh. 040 5070 689 
Markku Saastamoinen, ohjausryhmän pj., MTT Hevostalous
markku.saastamoinen@mtt.fi, puh. 02 7636 5611

Kasvava hevosala / hevosalan kehitysnäkymiä Suomessa / selvitysraportista lisätietoja: www.hevosyrittaja.fi

Raportti on luettavissa: www.laurea.fi > julkaisutoiminta

Lisätietoja hevosalasta: www.hevosyrittaja.fi,
Suomen Hippos: www.hippos.fi,
Suomen Ratsastajainliitto: www.ratsastus.fi, www.nouseratsaille.fi

Teksti: Kasvava hevosala -projektiryhmä