Katja Karjalainen ja Callan neljänsiä paralympialaisissa

1.6.2010

Katja Karjalainen ratsasti ruunalla Callan neljänneksi tuloksella 65,714 prosenttia maksimipisteistä Pekingin paralympialaisissa, jotka kilpaillaan ratsastuksen osalta Hongkongissa. Sijoitus tuli 1b-luokassa, jossa ratsastetaan kouluratsastusohjelma käynnissä ja ravissa.


Katja ja Callan radalla Norjassa tänä kesänä, kuva Merja Kuosmanen. (Päivitämme sivuille kisakuvia, kun saamme niitä paikan päältä.)

Kultaa otti britti Lee Pearson hevosella Gentlemen tulosprosentilla 73,238, hopeaa Norjan Jens Dokkan ja Lacour, 68,857 % ja pronssille nousi Brasilian Marcos Alves hevosella Luthenau de Vernay, 67,714 %.

- Olen mielettömän onnellinen, en olisi ikinä uskonut että tämä on mahdollista varsinkin kun jouduimme starttaamaan ensimmäisinä, Karjalainen iloitsee.

- Alussa alkupysähdyksen jälkeen C-kirjaimen jälkeen Pörri pysähtyi ja katsoi jotakin, ilmeisesti valoheijastusta tuomaritornin lasiseinästä samassa kohdassa missä muutkin hevoset olivat reagoineet johonkin. Sen jälkeen pääsin ratsastamaan siihen vauhtia ja jännitys katosi. Alkuhässäkän jälkeen saatiin erittäin tasainen rata, Pörri kuunteli tarkasti ja etenkin käyntiosuudet sujuivat vielä paremmin kuin perjantaina. Isosta areenasta se ei sanonut mitään eikä reagoinut sen kummemmin myöskään ablodeihin, ratsastaja kertoo.

- Ei voitu ikinä kuvitella että menisi näin hyvin, täällä on mukana kaikkien maanosien parhaat. Olemme äärettömän tyytyväisiä, ohjelmassa oli alussa pari pientä rikettä, muuten aivan briljantti rata näin vaativissa olosuhteissa ja suuren yleisön edessä, ylistää valmentaja Arto-Pekka Heino.



Katja Karjalainen, avustaja Tanja Takkula ja valmentaja Artsi Heino. Kuva Maria Laakso.

Kisa käytiin kuumassa kelissä, vielä myöhään illalla lämpöä oli lähes 30 astetta. Hevonen suoriutui hikisestä urakastaan kuitenkin hienosti.

- Valmistautuminen onnistui nappiin. Perjantain lämmittelykilpailun jälkeen Pörri oli pikkuisen laiskan oloinen, sen jälkeen olemme parina päivänä vain kävelleet pitkin ihanaa joenvartta laukkaradan luona, hoidettiin sen psyykeä, koska kotona se on tottunut käymään paljon maastossa. Nyt se on ollutkin hirveän hyvällä tuulella, Karjalainen hymyilee.

Päivään sisältyi myös annos dramatiikkaa.

- Pörri kaatui aamulla ensin polvilleen ja siitä kyljelleen. Se vain katseli jotakin ja sotkeutui omiin jalkoihinsa, se on vähän sellainen ihmettelijä. Kylmäsimme jalat ja hieman huolestutti, miten sen kävi, mutta onneksi kaikki oli hyvin, Karjalainen sanoo.


Callan eli Pörri vet checkissä, ohjissa hoitaja Petri Lopakka. Kuva Maria Laakso.

Torstain kuumalla ryhmällä viileämmät paikat

Karjalaisen ja Callanin kisaurakka jatkuu torstaina kür-finaalilla eli vapaaohjelmalla musiikin tahtiin. Myös siinä jaetaan henkilökohtaiset mitalit. Karjalainen on suunnitellut itse ohjelmansa Nightwishin musiikin tahtiin. Tämän päivän tuloksen perusteella Karjalainen ratsastaa torstaina illan ns. kuumassa ryhmässä. Tänään kilpailleista 15 ratsukosta parhaiten sijoittuneet ratsastavat vapaaohjelman vasta illalla auringon jo laskettua, muilla kisa on edessä aamuauringon polttavassa paahteessa.

- Sound check meni hyvin ja Nightwishin musiikki sopi hienosti areenalle ja poikkesi mielestämme positiivisesti muusta massasta. Musiikki sopii myös hyvin hevoselle ja se on oppinut pitämään siitä. Katja ei ole vielä esittänyt ohjelmaa kilpailutilanteessa, Heino sanoo.

Taiteellisen vaikutelman ohella vapaaohjelmassa saa lisäpisteitä teknisestä vaikeudesta.

- Meillä ohjelmaan on lisätty pakollisten kuvioiden ohella keskiravia. Tuomme ohjelmassa esille hevosen vahvuuksia, sillä on muun muassa erittäin hyvä vapaa käynti ja myös raviosuudet ovat saaneet kiitosta, Heino toteaa.

Mukana kisapaikalla on myös hevosenhoitaja ja apuratsuttaja Petri Lopakka sekä Karjalaisen henkilökohtainen avustaja Tanja Takkula. Paralympialaisissa on myös suomalaisedustus tuomaristossa, johon kuuluu kansainvälinen vammaisratsastustuomarimme Tarja Huttunen.

Pekingin paralympialaiset 6.-17.9., Ratsastuksen aikataulu
TORSTAI 11.9.
Kürfinaali, vapaaohjelma musiikin tahtiin, ryhmä 1b
Katja Karjalainen / Callan klo 7.30-11.00 ja 19.15-23.15
Ajat paikallista aikaa, ero Suomen aikaan -5 tuntia.

Aikataulut, starttilistat ja tulokset:
http://results.beijing2008.cn/WRMP/ENG/Schedule/EQ.shtml
Tuloslista:
http://results.beijing2008.cn/WRMP/ENG/INF/EQ/C73I/EQX012101.pdf

Linkkejä:

Pekingin paralympialaiset 2008
http://en.paralympic.beijing2008.cn/index.shtml
Kansainvälinen paralympiakomitea
http://www.paralympic.org/release/Main_Sections_Menu/index.html
Hongkongin paralympiapaikka
https://www.equestrian2008.org/eng/front.aspx
http://www.hkjc.com/english/index.asp
Kansainvälisen Ratsastajainliiton paralympiasivut
http://www.fei.org/Events/Paralympic_Games/Pages/Links.aspx
Suomen paralympiakomitea ja kisasivut
http://www.paralympia.fi/
http://www.paralympialaiset.fi/