Kisajärjestäjä Team Eurohorses tiedottaa: Hevosten herpesvirusta liikkeellä

5.4.2013

Tiedote ratsastuskilpailujen järjestäjältä Team Eurohorses ry:ltä 25.3.2013

Hevosten herpesvirusta liikkeellä

Ypäjä Winter Festivalissa 15.–17.3. kilpailleen virolaisen hevosen kotitallilla Virossa on todettu herpesvirus. Kilpailujen aikana hevonen oli majoitettu yksityistalliin Ypäjällä. Viron ratsastajainliitto julkaisi tiedotteen todetusta herpesviruksesta nettisivuillaan 21.3.

Herpesvirusten aiheuttamat tulehdussairaudet ovat hevosilla yleisiä ympäri maailmaa. Virusta esiintyy jatkuvasti myös Suomessa. Virukset aiheuttavat hengitystietulehdusta, jonka oireita ovat muun muassa sierainvuoto, kuume ja ruokahaluttomuus. Tartunta voi myös aiheuttaa eriasteisia hermosto-oireita, jotka näkyvät yleensä takaraajojen koordinaatiovaikeuksina.

Kantaville tammoille herpesvirukset voivat aiheuttaa keskenmenon. Vastasyntyneille varsoille kaikki hengitystietulehduksia aiheuttavat virustartunnat voivat olla hengenvaarallisia.

Taudin itämisaika vaihtelee muutamasta päivästä reiluun viikkoon. Jos epäilet hevosesi sairastuneen hengitystietulehdukseen, pidä se mahdollisuuksien mukaan erillään muista tallin hevosista ja huolehdi käsien ja varusteiden hygieniasta. Tarvittaessa kutsu eläinlääkäri ottamaan veri- ja tai sierainnäyte taudin aiheuttajan määrittämiseksi.

Hengitystieinfektiot leviävät tyypillisesti pisaratartuntana, mutta myös esimerkiksi ihmisten käsien välityksellä. Herpesvirusrokotteiden saatavuus on ollut erittäin huonoa Suomessa, eikä rokotus anna yhtä hyvää suojaa tautia vastaan kuin hevosinfluenssarokote.

Lisätiedot: Pekka Larsen 0500 631693

Eläinlääketieteelliset tiedot eläinlääketieteen tohtoreilta Timo Talvio ja Seppo Hyyppä.

Viron ratsastajainliiton tiedote 21.3.
www.ratsaliit.ee/uudised?id=1051&sess_admin=fedbc2006058209a02e4e2f6c2a84d3a