Kuusi mitalia kokonaissaldo PM-kisoista – junioriratsastajat varsinaisia mitalihaita

12.8.2018

Suomen joukkue menestyi kokonaisuutena hienosti islanninhevosten PM-kilpailuista. Erityisesti ilahdutti nuorten ratsastajien esiinmarssi.

Anniina ja Lordi – hopeakaksikko.

Kuusi mitalia kokonaissaldo PM-kisoista – junioriratsastajat varsinaisia mitalihaita

Sunnuntaiaamu islanninhevosten PM-kilpailuissa Ruotsissa starttasi suomalaisittain nuorten T2-luokan A-finaalilla, johon Desiree ja Þeyr nousivat B-finaalin kautta. Tasaisessa finaalissa Dessin ja Þeyrin kokonaispisteet olivat 6,13. Ratsukon paras osio oli vapaavalintaisen tempon kierros. Kultaa finaalista ratsasti Tanskan Rosemarie Wodschow Léttir fra Hellesyltillä pistein 7,38.

Senioreiden T2-luokan A-finaalissa Veera Sirén ja Jarl frá Mið-Fossum ratsastivat kokonaispisteet 6,75. Ratsukolla oli hieman vaikeuksia vapain ohjin – osiossa. Näillä pisteillä finaalissa sijoitus oli 6. Senioreiden kultaa nappasi kaulaansa konkari Julie Christiansen Stormur frá Hemlu I:llä pistein 8,29.

- Kaksi ensimmäistä osiota onnistuivat hyvin, ja olin silloin finaalin toinen, mutta vapain ohjin -osion epäonnistuttua täysin pisteet laskivat ja tuloksena oli kuudes sija. Tuossa viimeisessä osiossa tuli rikkoja ja epähuomiossa ohjat eivät olleet samanpituiset eikä niiden löysyys riittävä. Mutta kahden ensimmäisen osion pisteisiin; 8,00 ja 7,67, olen tyytyväinen ja siinä vaiheessa sija oli tosiaan 2., analysoi Veera suoritustaan.

P2 speedpassin jälkeen junioriratsastajaa Gerda-Eerika Viinasta voi kutsua jo mitalihaiksi. Kolmas mitali, joka oli tässä luokassa hopeinen, ripustettiin Kertun kaulaan. Kerttu hoputti toisella juoksulla Svalan aikaan 9,32 sekuntia. Voittajan Védís Huld Sigurðardóttirin ja Krapi frá Fremri-Gufudalin aika oli 8,5 sekuntia.

- Speedpassi sujui erittäin hyvin siihen nähden minkälainen hevonen on nyt ollut. Meillä oli varma fiilis ja hauskaa hevosen kanssa. Pystyin luottamaan Svalaan sataprosenttisesti speedpassissa, ja kummallekkin meistä jäi varmasti hyvä fiilis luokasta. Svala on varovainen ja herkkä hevonen niin fyysisesti kuin henkisestikin ja olen itse kehittynyt erittäin paljon sen kanssa. Nyt olemme alkaneet luottaa toisiimme, kertoo Kerttu kilpakumppanistaan.

Nuorten P2 Speedpassiin, jossa siis otetaan aika 100 metrin matkalta ratsukon pysyessä passissa koko ajan, osallistui suomalaisista Marleena Mönkäre Svarta-Skotta frá Halalla ja Desiree Alameri Þeyr frá Guldbækilla. Molemmat ratsukot tekivät luokassa omat ennätyksensä. Marleenan Skotta juoksi aikaan 8,67 sekuntia, joka riitti 8. sijalle ja Desireen Þeyr aikaan 8,85 sekuntia, jolla tuli luokan 10. sija.

Anniina Kanerva ja Lordi frá Hvolsvelli kirkastivat mitalitiliään ratsastamalla junioreiden T1-tölttiluokassa itselleen hopeaa. Pronssiahan ratsukolla jo oli takataskussaan nelikäynnistä. Ratsukon hopeapisteet olivat 5,94. Kamppailu mitalista oli tiukka, sillä pronssille jäänyt ratsukko hävisi Anniinalle ja Lordille vain 0,05 pistettä. Luokassa kultaa voitti Tanskan Emilie Saugaard-Haaning Glæpur fra Nr. Tolstrupilla pistein 6,33.

- Sekä Lordi että hopea tuntuivat tosi hyvältä! En osannut odottaa et saisin hopean! Oli tiukka kisa, mut Lordi oli tosi kiva ratsastaa ja meni tosi hyvin! Nyt se on ansainnut pienen loman huippureissun jälkeen, sydän sydän, oli iloisen Anniinan messengerviesti koko kisan päätyttyä.

PM-kilpailuissa tuomarina toiminut kansainvälinen FEIF-tuomari Anna Andersén kertoo kilpailuissa olleen todella hyvän ja rennon tunnelman sekä todella kova taso. Esimerkiksi senioreiden töltti T1-luokassa tasapisteillä kärkeen nousi kaksi ratsukkoa, ja lopullinen kultamitali ratkesi tuomariäänillä.

- Kivaa tuomarinäkökulmasta, että on niin paljon hyviä, samantasoisia ratsukoita. Jokainen puolikaskin piste pitää perustella tarkkaakin tarkemmin, jotta kärkeen saa varmasti oikean järjestyksen. Olen iloinen, että pisteskaalaa pääsee käyttämään sieltä yläpäästä. Todella innostavaa. Lisäksi finaalit olivat tasaisuudesta johtuen positiivisella tavalla jännittäviä ja se tuo mukanaan hyvää kilpailua. Nuoria ratsastajia katsoessa näkyy lajin positiivinen tulevaisuus.

Joukkueenjohtaja Pia Ralli ja Sirpa Brumpton poistuvat kisapaikalta väsyneinä, mutta tyytyväisinä.

- Meillä oli kunnia olla näin hyvän ja positiivisen joukkueen johtajina! Joukkue oli sekoitus ensikertalaisia ja kokeneita kv-kisaajia, mutta heti ensimmäisestä päivästä alkaen joukkue toimi yhdessä ja tuki toisiaan. Tämän joukkuehengen tärkeys tuli esiin parhaiten niinä hetkinä, kun osalle ratsastajista tuli epäonnea suorituksissa. Kaikki tsemppasivat toisiaan ja menestyksen hetket nostivat kaikkien fiilikset ylös. Upeat finaalipaikat ja mitalisade kruunasivat kisaviikon. Järjestäjiä lainaten: "Small but feisty team of Finland!"

Gerda-Eerika ja Svala speedpassin vauhdissa. Kuva: Eliisa Mönkäre.

Veera Sirén ja Jarl T2-luokan palkintojen jaossa. Kuva: Eliisa Mönkäre

Kilpailujen nettisivut: http://www.ncicelandichorse.com/en/welcome/

Suomen askellajiratsastuksen maajoukkueen Facebook-sivu: https://www.facebook.com/askellajiratsastus/