Kyra 7. EM-vapaaohjelmassa - Galille maailmanennätys

1.6.2010

Euroopan mestaruuskilpailut koulu- ja esteratsastus,
Windsor, Iso-Britannia,

Kyra Kyrklundin ja Maxin Cabaret toi
7. sijan EM-vapaaohjelmassa

Edwar Gal ja Moorlands Totilas uuteen maailmanennätykseen

Kyra Kyrklund ratsasti Maxilla kouluratsastuksen Euroopan mestaruuksissa Windsorissa Englannissa sunnuntaina yöllä seitsemänneksi Grand Prix vapaaohjelmassa erinomaisella tuloksella 76,450%. Kun Kyrklund nosti kätensä musiikin alkamisen merkiksi, kaikkien hämmästykseksi soimaan alkoivat tutun Cabaret'n tahdit uuden kür-ohjelman sijaan.

- Cabaret'ssa on parempi laukkaohjelma ja moni tuomari oli kysynyt, miksi olen vaihtanut musiikin, koska he pitivät Cabaret'sta niin paljon, Kyrklund kertoo ratkaisustaan.

Kisapaikan tahmea pohja on Maxille raskas, ja Kyrklundin mielestä esityksestä jäi nyt uupumaan se viimeinen silaus, vaikka katsojien silmiin ohjelma oli loistokas ja elegantti ja se otettiin vastaan suurella ihastuksella.

- Laukkaohjelmaan olen tyytyväinen ja siihen, että Max teki nyt virheettömät laukanvaihdot joka askeleessa. Täällä se on aiemmin tehnyt virheitä, vaikka kotona se on ollut todella hyvä, ratsastaja kertoo.

Areenalta lähtiessään ja kunniakierroksella ratsastaja pysähtyi vilkuttamanaan häntä iloiten tervehtivälle katsomolle ja samalla ruuna Max nosti oikean etujalkansa korkealle ilmaan omaan tervehdykseensä villiinnyttäen yleisön, jonka joukossa oli suuri määrä suomalaiskannustajia.

Kilpakumppanit palaavat sunnuntaina aamulla kotiin ja Maxille leivotaan kakku porkkanoista ja omenoista. Koko tallin väki ja naapurusto kokoontuvat juhlimaan kilpahevosen tuoreita saavutuksia.

Kotona odottaa innostava
arki ja uudet haasteet

Kyrklund on kouluratsastusmaailman ikoneita, ihailtu esikuva. Mutta hän ei pidä itseään ratsastajana valmiina, vaan löytää jatkuvasti uutta opittavaa. Mestari saa kipinänsä ratsastukseen kilparatojen ulkopuolelta, innostuksen pitää yllä arkinen aherrus kotona hevosten kanssa.

- Kotityöskentelyssä hienoa on se, kun hevoset oppivat uutta, kun tulee ongelmia ja ne pystyy ratkaisemaan, kun onnistuu. Tässä lajissa oppii itsekin koko ajan, esimerkiksi usein mieleen palaa joku aikaisempi asia, jonka  ymmärtää toisella tavalla myöhemmin, Kyrklund kertoo.

- Minusta on uskomatonta miten hevoset tulevat joka päivä tallista ulos ja haluavat miellyttää. On myös kiva nähdä, kuinka hevoset vanhenevat ja niiden persoonallisuus kehittyy. Nuorena ne ovat vähän hölmöjä, ja vanhempina niistä tulee viisaampia ja ne tietävät paljon enemmän.

Kyrklundia kiehtoo kaikenlainen yhteistyö ja toiminta eläinten kanssa. Hän on seurannut muun muassa, kuinka valaita koulutetaan.

- Kaikki erilaiset lajit hevosten kanssa kiinnostavat minua, cowboyt, hevoskuiskaajat, esteratsastajat, ylipäänsä tavat, jotka ihmiset työskentelevät hevosten tai muitten eläinten kanssa, hän sanoo.

Millaista ratsastusta Kyrklund itse haluaa nähdä?

- Empaattinen ratsastus tekee minut iloiseksi, ja silloin kun hevosta katsotaan vain välineenä, tulen surulliseksi. Kilparatsastuksessa hevosen kanssa pitää toki mennä sinne rajalle, mitä hevonen voi tehdä parhaimmillaan, mutta siltä ei saa koskaan pyytää enempää, kuin mihin se fyysisesti ja psyykkisesti kykenee, Kyrklund painottaa.
Hevosurheilussa edetään hevosten ehdoilla, ja siinä menestyvät parhaiten ne yksilöt, joilla kilpaileminen on verissä.

 - Hyvän kilpahevosen pitää olla sellainen, joka tykkää mennä eikä käänny karsinassa ympäri, kun sille näyttää kuljetussuojat. Siinä vaiheessa kun oikein hyvät kilpahevoset joutuvat eläkkeelle, niistä voi tulla vähän happamia, sillä ne tietävät oman hierarkiansa tallissa. Sellaiselle hevoselle täytyy löytää joku arvokas työ esimerkiksi oppimestarina. Jotkut ratsastajat ottavat jopa vanhat kilpahevosensa mukaan, kun lähtevät kilpailuihin, vaikka niillä ei enää kilpailtaisi, Kyrklund sanoo.

Tallissa nousevana tähtenä lusitano-ori Rico

Kyrklundilla on useita lupaavia tulevaisuuden ratsuja, yksi kiinnostavista on esimerkiksi 11-vuotias lusitano-ori Rico, joka on hyväksytty rodussaan jalostusoriiksi. Hevosen portugalilainen omistaja  António Borba Monteiro on ratsastanut sitä itse ja se on käynyt näyttelyissä, mutta kilparatsastukseen se on siirtynyt vasta Kyrklund satulassaan.

- Näin oriin kaksi vuotta sitten jalostusnäytöksessä. Se pisti heti silmääni ja ryhdyin kinuamaan omistajalta, että saisin  ratsastaa sitä.



Rico, kuva Sirke Kaunisto.

Barokkityyppiset hevoset ovat nostamassa suosiotaan kouluratsastuksessa.

- Rico on rakenteeltaan aika lähellä hyvää puoliveristä, se voisi olla aivan hyvin vaikka hannover. Sillä on hyvä peruslaukka, lisäykset ja käynti, jotka ovat usein vähän puutteellisia tämän rodun edustajilla, joten Rico ei ole sillä tavoin tyypillinen. Sillä on myös erittäin hyvä kaulan ja pään liittymä, ja hevosena se on myös esteettisesti hieno, Kyrklund toteaa. 

- Mikä siinä on erityistä, on sen herkkyys avuille ja energisyys. Se on myös hyvä istua, ja sillä hyvä kyky aina tarvittaessa rentoutua ja taas olla heti mukana kun pitää. Luonteeltaan se on aika kuninkaallinen, Kyrklund hymyilee.

Hevonen on voittanut kaksi kansainvälistä starttia Pyhä Yrjö -tasolla Hartpuryssa ja Hickteadissa. Kyrklund otti hevosen mukaansa lähinnä nähdäkseen miten se reagoi kisaympäristöön. Kerran hevonen vähän pelästyi yllättävää ympäristöä, mutta sen jälkeen se on ollut kisakentillä kuin kotonaan. Seuraavat startit nähtäneen vasta GP-tasolla.

- Se ei katso kisoissa mitään eikä hermostu, on hyvä muiden hevosten kanssa, ja sen selässä ei oikeastaan edes tiedä että se on ori. Nyt kun tiedän että se on hyvä kisoissa, alan keskittyä Grand Prix'hin. Rico osaa jo kaikki liikkeet, mutta se tarvitsee vielä lisää varmuutta ja rutiinia, Kyrklund sanoo.


Hollanti puhdisti mitalipöydän

Hollanti jatkoi murskaavaa kulkuaan kouluratsastuksessa puhdisten pöydät mitaleista kolmoisvoitolla. Joukkueella oli ennestään jo joukkuekultaa ja GP Specialista henkilökohtaista kultaa ja hopeaa. Edward Gal nosti kouluratsastuksen uudelle aikakaudelle rikkoen karismaattisella ihmeoriillaan Moorlands Totilas ensimmäisenä maailmassa maagisen rajan 90,70 prosentin tuloksellaan ylittäen samalla Hicksteadissä heinäkuussa tekemänsä maailmanennätyksen.

Haltioitunut, hurraava yleisö osoitti seisten suosiotaan voimaa uhkuvalle, käsittämättömän lennokkaasti ja voimakkaasti liikkuvalle oriille ja sen ratsastajalle, joiden esitystä säesti dramaattinen, kirkonkellojen kuminalla tehostettu musiikki taustallaan Windsorin linnan öinen siluetti. Mitään vastaavaa ei ole koskaan aikaisemmin nähty kouluradoilla.

- Olemme nähneet tänä iltana suurinta urheilua kouluratsastuksessa koskaan, hehkutti päätuomari Stephen Clarke.



Myös Gal itse oli haltioissaan.

- En tiedä mitä sanoa, Gal totesi lehdistötilaisuudessa kyyneleitään pyyhkien. Uskomaton hevonen ja sen ratsastaminen on valtaisa elämys hänelle myös itselleen.

- Totilas tuntui tänään niin hyvälle, että sitä ei pysty kuvailemaan, se täytyy kokea itse, sille ei löydy sanoja. Nautin suunnattomasti joka hetkestä satulassa, Gal toteaa.



Grand Prix Specialin kultamitalisti Adelinde Cornelissen (87,350) otti tällä kertaa hopeaa elegantilla, ilmavasti liikkuvalla  ruunallaan Parzival.
Adelinde ja Parzival.

Anky Van Grunsven, kolminkertainen olympiavoittaja ja kürin kuningatar, saapui areenalle Edith Piafin Non, je ne regrette rien - ei, en kadu mitään -sävelten kaikuessa taustalla. Ratsastaja pisti peliin kaikkensa tehden hienon ohjelman, mutta joutui toteamaan, että valta on nyt vaihtunut. Tulos 87,250 riitti kuitenkin pronssille.


Anky ja Salinero.

-  Pronssi ei ollut se mitä toivoin, mutta näen sen kuten kaikki muutkin, että uusi lehti on kääntynyt kouluratsastuksessa ja uusi supertähti on syntynyt, van Grunsven totesi iloiten samalla maanmiestensä menestyksestä.


Laura Bechtolsheimer / Mistral Hojris, neljäs sija.

Kuvat Sonja Holma.


EM-tulos Grand Prix Freestyle 30.8.2009
1) Edward Gal / Moorlands Totilas, NED 90.750%
2) Adelinde Cornelissen / Parzival, NED 87.350%
3) Anky Van Grunsven / Salinero, NED 87.250%
4) Laura Bechtsolsheimer / Mistral Hojris GBR 81.750%
5) Victoria Max-Theurer Augustin AUT 79.000%
6) Matthias Alexander Rath Sterntaler-Unicef GER 77.850%.
7) Kyra Kyrklund / Max, FIN 76.450 %

Täydet tulokset http://eventcontent.hippoonline.de/421/docs/erg03d.pdf

Kilpailujen kotisivut: http://www.alltechwindsoreuropeans.com/
FEI, kansainvälinen ratsastajainliitto: www.fei.org