Kyra ja Max GPS:n 9. tilalle, Hollannille tuplavoitto

1.6.2010


Euroopan mestaruuskilpailut koulu- ja esteratsastus,
Windsor, Iso-Britannia, julkaisuvapaa tiedote 27.8.

Kyra Kyrklund ja Max nousujohteessa yhdeksänsiksi EM-kouluratsastuksessa

Hollannin komeetat ampuivat jälleen läpi tuloskaton maailmanennätyksiin

Kyra Kyrklund ratsasti Maxilla kouluratsastuksen Euroopan mestaruuksissa Windsorissa Englannissa yhdeksänneksi Grand Prix Specialissa nostaen sijoitustaan perjantain Grand Prix'stä viisi pykälää. Tulosprosentiksi kirjattiin hieno 73.917.

Ratsastaja ei ollut yllättäen kovin tyytyväinen päivän suoritukseen.

- Moni tuli sanomaan minulle, että Max näytti tänään hyvälle, mutta itselläni oli parempi ratsastusfiilis eilen GP:ssä. Mutta usein käy niin, että kun hevonen ei tunnu niin hyvälle, silloin sitä ridaa vähän enemmän. Haluan että hevonen menee enemmän itsestään, tänään sitä piti pyytää. Luulen, että ratsastin niin hyvin kuin voin sillä, mitä minulla tänään hevosessa oli. Kyrklund kertoo.

Kisapaikan tahmea, liimamainen pohjamateriaali imee Maxin liikkeistä voimaa sen sijaan että se antaisi niille kimmoisan ponnahduspohjan.

- Täällä on nähty tänään aika paljon rikkoja, ja uskon että aika moni niistä johtuu tästä pohjasta, Kyrklund pohtii.

Päivän parhaita kohtia oli monta.

- Lisäykset ja passaget olivat aika hyvät, piaffet myös. Ja kun tulin ulos radalta, eka fiilis oli että aaa, täällä on näin paljon suomalaisia kannustamassa, Kyrklund toteaa iloiten yleisöltä saamastaan tuesta.

GP Special edustaa pakollisista perättäisistä liikkeistä muodostuvaa teknistä ohjelmaa, toinen henkilökohtainen mitalikilpailu käydään myöhään lauantai-iltana ratsastajien itse laatimissa GP vapaaohjelmassa eli kürissä, jossa puolet pisteistä tulee taiteellisesta vaikutelmasta. 

Kyrkund ratsastaa kürfinaalissa ohjelman, jonka musiikissa on moderneja sävyjä mm. filmistä The American Beauty ja The Verven kappaleesta Bittersweet Symphony.

- Hyvin valitulla musiikilla voi korostaa hevosen liikkeitä ja parhaita puolia. On iso merkitys, onko musiikki esimerkiksi liikettä hitaampaa vai nostaako se sitä esiin, Kyrklund valaisee.

Hollannin Adelinde Cornelissen
ja Edward Gal murskavoittoon


Adelinde ja Parzival.

Hollantilaiset ovat käynnistäneet kouluratsastuksessa uuden, ennätyksiä rikkovan aikakauden, kun kaksi uutta komeettana kouluratsastuksen taivaalle singahtanutta ratsastajaa häikäisee yleisön ja tuomarit ennätysmäisen upeasti liikkuvilla hevosillaan.

Edward Gal ratsasti GP:ssä keskiviikkona joukkuekilpailussa huikean maailmanennätystuloksen 84.085 % mustalla ihmeoriillaan Moorlands Totilas. Torstain GP Specialissa tahti jatkui samaa vauhtia ja ratsukko rikkoi maailmanennätyksen myös ohjelmassa GP Special tuloksella 83.042 saaden tuomareilta huikeat 32 täyttä kymppiä täydellisesti suoritetuista liikkeistä. Kymppien määrä on oma ennätyksensä, voitto kaatui mm. laukanvaihtosarjoissa tulleisiin rikkoihin.

Ennätys ei kuitenkaan ehtinyt vanheta pitkään, kun areenalle ratsasti Adelinde Cornelissen 12-vuotiaan Parzivalin selässä lyöden Galin tuloksen tasan yhden prosenttiyksikön marginaalilla. Kolmanneksi venyi isäntämaan Laura Bechtolsheimer hevosella Mistral Hojris (80,083).

Adelinde ja Parzival.

- Tämä oli aivan ihmeellistä, minulla ei ollut tietoa muiden tuloksista kun ratsastin radalle. Suorituksen jälkeen luulin tulleeni toiseksi ja kävin onnittelemassa Edwar Galia, joka sanoi että mitä ihmettä minua onnittelet, sinähän se voitit. Nämä olivat ensimmäiset EM-kilpailumme ja olen silmittömän onnellinen, Cornelissen nauraa.

Cornelissen, 30, valittiin varasijalle Hollannin joukkueeseen Pekingin olympialaisiin, minkä jälkeen hän luopui päivätyöstään englanninopettajana ja omistautui täysipäiväisesti kouluratsastukselle valmentajanaan Anky van Grunsvenin puolisi Sjef Janssen. Tämän jälkeen ratsukko on nousi pian huipulle voittaen kolme maailmancupin osakilpailua. Maailmancupin finaalissa ratsu loukkaantui, mutta on tehnyt nyt upean paluun radoille.


Edward ja Totilas.

Gal, 39, puolestaan ilmestyi kansainvälisille kilparadoille joulukuussa ja on voittanut sen jälkeen Moorlands Totilaksella jokaisen kilpailunsa lukuun ottamatta tämän päivän Euroopan mestaruutta. Heinäkuussa pari mursi maailmanennätyksen GP-vapaaohjelmassa Hicksteadissa lähes 90 %:n tuloksella.

Vasta yhdeksänvuotias ori liikkuu uskomattoman lennokkain ja joustavin liikkein voimaa ja karismaa uhkuen. Gal debytoi GP-tasolla Totilaksen kanssa Hengelossa vuoden 2008 lopulla hevosen ollessa vasta kahdeksanvuotias. Hienojen tulosten kunniaksi lehdistötilaisuudessa KWPN-hevosjalostusjärjestön edustaja ilmoitti, että ori on hyväksytty jalostukseen.


Anky ja Salinero - tänään neljäs sija.

Kouluratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailut,
Henkilökohtainen kilpailu Grand Prix Special, Windsor, Iso-Britannia, 27.8.
1. Parzival / Adelinde Cornelissen NED  84.042%
2. Moorlands / Totilas Edward Gal NED 83.042%
3. Mistral Hojris / Laura Bechtolsheimer GBR 80.083%
4. Salinero Anky van Grunsven NED 77.917%
5. Augustin / Victoria Max-Theurer AUT 75.958% *
6. Sterntaler-Unicef / Matthias Alexander Rath GER 75.458%
7. Hunter Douglas / Sunrise Imke Schellekens-Bartels NED 74.083%
8. Watermill Scandic H.B.C. Patrick Kittel SWE 73.958%
9. Max Kyra Kyrklund FIN  73.917%

Lisätietoa, ratsastajien esittelyt SRL:N netissä: EM-kisat Windsor
Kilpailujen kotisivut: http://www.alltechwindsoreuropeans.com/
FEI, kansainvälinen ratsastajainliitto: www.fei.org

Haastattelupyynnöt ja yhteydenotot joukkueeseen järjestyvät ottamalla yhteyttä :
Sonja Holma 040-5600225, sonja.holma@ratsastus.fi

KOULURATSASTUS

ALUSTAVA AIKATAULU
Lauantai 29.8. 19.45-22.30 (Suomen aikaa 21.45-24.30) 
2. henkilökohtainen mestaruuskilpailu Grand Prix kür eli vapaaohjelma
- mukaan 15 parasta GP Specialista. Henkilökohtaiset mitalit.

Kilpailun kulku
Grand Prix vapaaohjelmaan eli kür-finaaliin jatkaa 15 parasta GP Specialista, mutta kuitenkin korkeintaan kolme ratsukkoa yhdestä maasta. Kilpailuun lähdetään puhtaalta pöydältä ja siinä jaetaan henkilökohtaiset mitalit.