Kyra ja Max neljänsiä Vegasissa

1.6.2010

Kouluratsastuksen maailmancupin finaali, Las Vegas, USA 22.4. (21.4.)

"Paras ratamme koskaan"
Kyra Kyrklund sijoittui neljänneksi

Kyra Kyrklund ja Max sijoittuivat Las Vegasissa kouluratsastuksen maailmancupin finaalikilpailussa neljänsiksi tuloksella 77,500 prosenttia enimmäispisteistä. Voiton vei ylivoimaisesti Saksan Isabell Werth hevosella Warum Nicht tuloksenaan 84,250 %. Toiseksi ratsasti Hollannin Imke Schellekens-Bartels Sunrisen kanssa 77,950 prosentilla.  Kolmannen sijan vei isäntämaan Steffen Peters 17-vuotiaalla Florianolla tuloksenaan 77,800 %. Vieressä Kyra ja Max Las Vegasissa Kür-luokassa.

Kyra Kyrklundin Cabaret-elokuvaan pohjautuva vapaaohjelmamusiikki oli yleisön mieleen. Paikalla olleet 12.000 katsojaa osoittivat Kyrklundille ja Maxille suosiotaan nousemalla seisomaan heidän saapuessaan palkintojenjakoon.  -Tunnelma oli valtava, kertoi Kyrklund.

- Tämä oli paras suoritus mitä Max on koskaan tehnyt, se todella yritti ja halusi onnistua. Samoin olen tyytyväinen omaan ratsastukseeni. Erot Isabell Werthin taakse sijoittuneiden ratsukoiden välillä olivat niin pienet, että on lähinnä kyse siitä mistä musiikista tai hevostyypistä kukin viidestä tuomarista pitää enemmän tai vähemmän. Makuasioista on turha kiistellä. Omassa suorituksessani en olisi voinut tehdä mitään toisin, eikä hevonenkaan, sanoi Kyrklund.

Kaikki ratsukot aloittivat finaaliluokan nollilta, joten sijoitus loppukilpailussa oli tämän päivän vapaakilpailuohjelman tuloksen varassa. Vapaaohjelmakilpailussa ratsukon tuloksen muodostavat tuomarien pisteet suorituksen teknisestä tasosta, liikkeiden vaikeusasteesta, koreografiasta sekä taiteellisesta vaikutelmasta.

Yllä Isabell Werth ja Warum Nicht voittopokaalin kanssa.

Loppuviikosta Maxia kiusanneet iho-oireet olivat tasoittuneet kun se oli saanut vähemmän valkuaisainepitoista heinää. Kilpailijat eivät saaneet tuoda Yhdysvaltoihin mukanaan hevosten omia tuttuja rehuja. Vapaapäivänä eilen Kyrklund oli ratsastanut sen kevyesti ja muuten hevonen oli viettänyt päivän kävelemällä.

- Pitkä lentomatka ja GP-luokka olivat väsyttäneet Maxia sen verran, että se ei tarvinnut tänään aamuratsastusta, pelkkä kävely ja kevyt verryttely luokkaan riittivät. Radalla jouduin ratsastamaan hieman voimakkaammin kuin haluaisin, mutta Max halusi nyt itse mennä ja teki työnsä upeasti, jatkoi Kyrklund.

Maxilla oli kilpailussa mukana myös oma fysioterapeutti Tuula Pursiainen Suomesta. Hän huolehti hevosen lihaksiston hyvinvoinnista. Seuraava pitkä lento hevosilla on edessä tulevana yönä kun kone kohti Eurooppaa lähtee. (Vieressä esiintyjä maailmancupin finaalikilpailun avajaisista).

A-finaalissa Kyrklundilla oli mukana kaksi valmennettavaa, Ruotsin Jan Brink sekä Valko-Venäjän Irina Lys. Kyrklundin kolmas valmennettava finaalikilpailussa, portugalilainen Daniel Pinto voitti B-finaalin perjantaina. Lisäksi amerikkalaisen Leslie Morsen finaaliratsu Tip Top oli aikaisemmin Kyrklundin kilpahevonen ja sillä on sama isä, Master, kuin Kyrklundin Maxilla.

Aikaisemmin Kyrklund on osallistunut maailmancupin finaaliin juuri Maxin isällä, Masterilla vuonna 1997. Koko finaalin Kyrklund voitti vuonan 1991 hevosella Matador.

Tänään Las Vegasissa finaalin voittaja sai rahapalkintoina 132.000 Sveitsin frangia, toiseksi sijoittunut 60.000, kolmas 30.000 ja neljäs 15.000. Las Vegasin Thomas & Mack Areena oli myyty loppuun. Finaalikilpailua seurasi 12.000 katsojaa.

Kyrklundin seuraava iso tavoite tällä kaudella on Torinon EM-kilpailu syyskesällä. Sitä ennen Max starttaa todennäköisesti Wiesbadenissa ja Aachenissa.

Tulokset
Luokka Grand Prix Kür
Rolex FEI World Cup Dressage maailmancupin finaali, 11, lähti, 11 sijoittui
1) Isabell Werth / Warum Nicht, Saksa 84,250 %, 2) Imke Schellekens-Bartels / Sunrise, Hollanti 77,950 %, 3) Steffen Peters / Floriano, USA 77,800 %, 4) Kyra Kyrklund / Max, Suomi 77,500 %, 5) Jan Brink / Björsells Briar, Ruotsi 76,450 %, 6) Courtney King / Idocus, USA 73,200 %, 7) Catherine Haddad / Maximus JSS, USA 69,650 %, 8) Irina Lys / Problesk, Valko-Venäjä 68,850 %, 9) Marlies van Baalen / BMC Kigali, Hollanti 68,050 %, 10) Leslie Morse / Tip Top, USA 65,850 %, 11) Edward Gal / Group 4 Securior IPS Gribaldi, Hollanti 64,900 %

Luokan tuomaristo
Pisteessä E: Ms Minako Furuoka Japani, Pisteessä H: Mrs Anne Gribbons USA, Pisteessä C: Dr. Dieter Schüle Saksa, Pisteessä M: Mrs Mariette Withages Belgia, Pisteessä B: Mrs Francis Verbeek van Rooy Hollanti (alla näkymä Las Vegasista yöllä).

Kilpailun kaikki tulokset
http://events.horses.nl/2007/lasvegas/results/results.htm

Lisätietoja:
www.worldcuplasvegas.com
www.kyrak.com
www.horsesport.org

Kuvat Jan Gyllenstén
Kuvien käsittely Marcus Westermark