Kyra ja Max pääsivät Kür-finaaliin

1.6.2010

Kouluratsastuksen mitalikilpailu, Grand Prix Special, Aachen 25.8.

Kyra ja Max sijalle 12
Isabell Werth voitti kultaa
Anky van Grunsven hopealle, Andreas Helgstrand pronssille

Kyra Kyrklund ratsasti hevosellaan Max sijalle 12 kouluratsastuksen MM-kilpailujen ensimmäisessä henkilökohtaisessa finaalissa luokassa Grand Prix Special. Maailmanmestaruuden voitti  selvällä etumatkalla Saksan Isabell Werth, joka ratsasti  hevosellaan Satchmo kylmähermoisesti ja riskejä ottaen loistavan ohjelman kiilaten häntä ennen ratsastaneen Hollannin olympiakultamitalistiparin Anky van Grunsven ja Keltec Salinero ohitse. Pronssille hollantilaisen jälkeen nousi nuori tanskalainen haastaja Andreas Helgstrand kimotammallaan hevosella Blue Hors Matine. Kyra Kyrklund ja Max saivat GPS-luokassa tuloksen 71,720 % yhteensä 31 osallistujan luokassa. Kuvassa yllä Kyra ja Max.

Kyrklund ja Max esittivät kauniin raviohjelman, ja saivat hyviä pisteitä tuomareilta. Laukanvaihdot olivat puhtaat, mutta eivät aivan suorat ja piaffessa tuli tahtirikko.
- Piaffe on liike, jota täytyy harjoitella, mutta Maxin sairasloman jälkeen en ole halunnut rasittaa sitä vaikeilla harjoituksilla. Viimeisessä lisätyssä ravissa Max säpsähti tuomarikopin takana ollutta tv-kameraa ja katkaisi ravin laukalle. Se oli oma virheeni, en ollut varautunut hevosen säikkymiseen, olimmehan jo ravanneet ongelmitta kameran ohi, Kyrklund totesi. Ohjelman loppua kohti Max vähän väsähti, sillä sen kunto ei vielä ole parhaimmillaan vatsavaivaa seuranneen valmennustauon takia.  Hicksteadin kilpailussa heinäkuun lopulla Max oli alakunnossa, ja huono startti verottaa hevosen itseluottamusta. Siihen nähden olen erittäin tyytyväinen Maxin suorituksiin täällä, Kyrklund toteaa.  Yllä kuvassa Andreas Helgstrand ja Blue Hors Matine, jonka emänisä on Kyran MM-hopeahevonen vuodelta 1990, Matador.

Kyra ja Max (vasemmalla) jatkavat lauantai-illan Kür-finaaliin ja startti on Suomen aikaa klo 21.33, numerolla 4 / 15. Luokan viimeinen lähtö ratsastetaan sunnuntain puolella klo 00.09.

Tulokset
GP Special, henkilökohtainen MM-finaali
31 lähti, 15 parasta Kür-finaaliin

1) Isabell Werth Satchmo, Saksa 79,480, 2) Anky van Grunsven / Keltec Salinero, Hollanti 77,800, 3) Andreas Helgstrand / Blue Hors Matine, Tanska 76,560, 4) Peters Steffens / Floriano USA 75,200, 5) Nadine Capellmann / Elvis, Saksa 74,760, 6) Silvia IKle / Salieri Sveitsi 73,720,… 12) Kyra Kyrklund / Max Suomi 71,720.  Oikealla alla kultamitalistit Isabell Werth ja Satchmo. 

Maastoesterata sopii
Piialle ja Ypäjä Karusolle
- Uskon että rata sopii hyvin Piia Pantsulle ja Karusolle, sanoo ruotsalainen kenttäratsastusguru ja Pantsun henkilökohtainen valmentaja Jan Jönsson Aachenin MM-kilpailujen maastoestekokeen aattona. Rata vaatii hevoselta paljon hyppäämistä, ja uskon että Piian kilpailukokemus esteradoilta on tässä suureksi hyödyksi. Piia on erittäin taitava arvioimaan etäisyyksiä, ja tuomaan hevosen oikeaan ponnistuspaikkaan. Rata on erittäin vaikea ja tulee vaikuttamaan kokonaistulokseen paljon, sanoo Jönsson.

Karuson mahan alla on pieni patti
Perjantaiaamuna Ypäjä Karusolla todettiin pieni, ilmeisesti koulusatulan vyön paineen aiheuttama patti vatsan alla. Sitä on kylmätty ja hevosen liikkuessa turvotus on päivän kuluessa laskenut. - Perjantaina illalla patti oli jo lähes kadonnut ja Karuso oli pirteä ja hyväkuntoinen. Uskomme että Piia ja Karuso pääsevät starttiin huomenna. Maastosatulan vyön alle voidaan laittaa leveä nahkasuojus, joka jakaa paineen suuremmalle alueelle. Mutta tietysti hevosen hyvinvointi on etusijalla, joukkueenjohtaja Aki Ylänne totesi perjantai-iltana Aachenissa.

Teksti ULF (PS)
Etusivun kuva Marcus Westermark, muut kuvat Ulla Lindgren Fagerholm