Kyra kolmas Las Vegasissa

1.6.2010

Kouluratsastuksen maailmancupin finaali, CDI-W/F, Las Vegas, USA 20.4. (19.4.)

Kyra Kyrklund ratsasti jaetulle kolmannelle sijalle
Las Vegasissa kouluratsastuksen maailmancupin finaalikilpailussa Kyra Kyrklund ja 12-vuotias Max sijoittuivat jaetulle kolmannelle tilalle. He jakoivat sijan Länsi-Euroopan liigan voittaneen hollantilaisen Imke Schellekens-Bartelsin ja Sunrisen kanssa. Voiton karsintaluokassa otti Saksan Isabell Werth hevosella Warum Nicht, toiseksi ratsasti amerikkalainen Steffen Peters 17-vuotiaalla Florianolla.

- Max toimi oikein hyvin. Se oli aamulla valtavan pirteä, ja ratsastin sitä ehkä silloin vähän liikaa. Radalla se oli vähän vaisumpi. Se teki oikein hyvät piaffet ja hyvät passaget. Ensimmäisessä lisäyksessä meille tuli yksi tahtirikko, mutta se jäi ainoaksi virheeksi. Lähes 72 prosenttia on Maxille hyvä GP-tulos, joten olen päivään tyytyväinen, vaikka jouduin ratsastamaan vähän tehokkaammin avuin kuin haluaisin, kertoi Kyrklund.

Tuomarikohtaisissa pisteissä Kyrklundin ja Maxin sijoitukset olivat välillä 3-6. Isabell Werthin oli yksi tuomareista sijoittanut neljänneksi, muut ensimmäiseksi. Steffen Petersin sijoitukset vaihtelivat välillä 1-3 ja Imke Schellekens-Bartelsin sijaluvut välillä 1-6.

GP-karsintaluokan 12 parasta ratsukkoa pääsi Grand Prix Kür -vapaaohjelmakilpailuun, johon kaikki lähtevät nollilta. Finaalikilpailu alkaa sunnuntaina 22.4. klo 5.00 aamulla Suomen aikaa, luokka päättyy noin klo 8.00.

Eurooppalaiset hevoset lennätettiin Las Vegasiin yhteiskuljetuksella Hollannista. Perillä odotti pakollinen karanteeni, jonka aikana hevosia ei saa ratsastaa, joten selkään pääsin vasta maanantaina, kertoi Kyrklund.

- Meillä on mukana oma suomalainen fysioterapeutti Tuula Pursiainen, joka on tehnyt Maxin upeaa työtä auttaen Maxin lihaksistoa toipumaan pitkän lentomatkan aiheuttamasta jäykkyydestä, kiitti Kyrklund. Max oli suhtautunut elämänsä ensimmäiseen lentomatkaan rauhallisesti, mitään ongelmia ei matkan aikana ollut.

Kilpailualueella hevoset asuvat telttatalleissa, joissa reipas tuuli pitää ilman raikkaana. Max viihtyy kilpailupaikalla hyvin ja se osaa levätä kilpailujen aikana tarpeeksi. Pieni ongelma on ollut se, että hevosille ei saanut tuoda mitään omia rehuja mukaan, ja paikallinen heinä on hyvin valkuaisainepitoista. Max sai siitä lieviä iho-oireita, jotka ilmenivät tänään, mutta olen saamassa sille nyt vähän köyhempää heinää, kertoi Kyrklund.

Thomas & Mack areenan olosuhde on haastavampi kuin arvokilpailuissa yleensä. Areena on tasan kilpailukentän kokoinen, 20 x 60 metriä, joten mahdollisuutta ratsastaa kentän ympäri ennen starttia ei ole.  - Maxille tämä ei ole ongelma, se keskittyy kilpailutilanteessa hyvin eikä yleensä ihmettele radan ulkopuolisia tapahtumia, kertoi Kyrklund.

Finaaliin päässeillä hevosilla on yksi lepopäivä ennen vapaaohjelmaa, karsiutuneet ratsukot osallistuvat B-finaaliin lauantaina.
- Max verryttelee vapaapäivänä kevyesti, kuten myös minä, sanoi Kyrklund. Lisäksi Kyrklund avustaa B-finaaliin osallistuvaa valmennettavaansa Portugalin Daniel Pintoa. A-finaalissa Kyrklundilla on mukana kaksi oppilasta, Ruotsin Jan Brink sekä Valko-Venäjän Irina Lys.

Kyra Kyrklundin vapaaohjelma on sovitettu Cabaret-musikaaliin perustuvaan musiikkiin. Hän esitti tämän ohjelman ensimmäistä kertaa viime syksyn MM-kilpailussa, jolloin sijoitus oli seitsemäs. Las Vegasiin Kyrklund on muuttanut ohjelmansa alkuosaa, mutta muilta osin ohjelma on ennallaan.

GP-luokkaa seurasi 12.000 katsojaa
Kouluratsastuskilpailun liput on myyty loppuun, areenalle mahtuu noin 12.000 katsojaa. Keskiviikon epäviralliseen verryttelyluokkaan oli myyty 5000 lippua. Ratsastajille oli kerrottu, että amerikkalainen yleisö elää voimakkaasti suorituksissa mukana ja on mahdollista että spontaaneja äänekkäitä suosionosoituksia kuuluu myös suoritusten aikana. Näin ei kuitenkaan käynyt, suoritusten aikana oli hiljaista, mutta suoritusten jälkeen ja palkintojen jaossa yleisö kannusti voimakkaasti, jatkoi Kyrklund.

Yksi kilpailun ennakkosuosikeista, MM-mitalisti Tanskan Andreas Helgstrand joutui seuraamaan kilpailua katsomosta. Hänen hevosensa Blue Hors Matiné oli loukannut jalkansa kuljetuksen yhteydessä eikä voinut osallistua. Helgstrand oli Länsi-Euroopan liigan lopputuloksissa neljänneksi sijoittuneen Kyrklundin edellä.

Tulokset
Luokka Grand Prix, 16 lähti, 12 sijoittui, 12 parasta finaalikilpailuun

1) Isabell Werth / Warum Nicht, Saksa 74,625 %, 2) Steffen Peters / Floriano, USA 72,875 %, 3) Kyra Kyrklund / Max, Suomi 71,708 % ja Imke Schellekens-Bartels / Sunrise, Hollanti 71,708 %, 5) Jan Brink / Björsells Briar, Ruotsi 71,625 %, 6) Tinne Vilhelmson / Solos Carex, Ruotsi 70,750, 7) Edward Gal / Group 4 Securior IPS Gribald, Hollanti 68,083 %, 8) Courtney King / Idocus, USA 67,833 %, 9) Catherine Haddad / Maximus JSS, USA 66,750 %, 10) Iryna Lis / Problesk, Valko-Venäjä 64,541 %, 11) Leslie Morse / Tip Top, USA 64,000 %, 12) Marlies van Baalen / BMC Kigali, Hollanti 63,333 %, 13) Daniel Pinto / Galopin de la Font, Portugali 63.333 %, 14) Evi Strasser / Quantum Tyme, Kanada 63,000 %, 15) Wayne Channon / Lorenzo CH, Britannia 62,000 %, 16) Jacqueline Brooks / Gran Gesto, Kanada 61,083 %

GP-luokan tuomaristo:
Pisteessä E: Mrs Susan Hoevenaars, Australia, Pisteessä H: Mrs Francis Verbeek-van Rooy, Hollanti, Pisteessä C: Mrs Mariette Withages, Belgia, Pisteessä M: Mrs Cara Witham, Kanada, Pisteessä B: Dr. Dieter Schüle, Saksa

Online-tulokset ja lähtölistat:
http://events.horses.nl/2007/lasvegas/results/results.htm

Lisätietoja:
www.worldcuplasvegas.com
www.kyrak.com
www.horsesport.org

Kuvat Jan Gyllenstén
Kuvien käsittely Marcus Westermark