Kyra lupaavasti kuudes olympialaisten GP:ssä

1.6.2010

Max oli suorituksessaan energinen ja elegantti

Kyra Kyrklund ratsasti ruuna Maxilla kuudennelle sijalle GP-luokassa torstaina Pekingin olympialaisten Sha Tinin ratsastuspaikalla Hongkongissa tuloksella 70,583 prosenttia maksimipisteistä varmistaen näin jatkopaikan lauantain semifinaaliin. GP oli kouluratsastuksen joukkuekilpailu ja samalla ensimmäinen henkilökohtainen karsinta.


Kyra ja Max GP-radalla. Kuva Jan Gyllensten.

Max liikkui areenalla erittäin kauniisti hienossa tahdissa ja ratsukon suoritus oli esimerkillisen elegantti ja tasapainoinen. Radan jälkeen Kyrklund taputti ratsuaan kaulalle kaksin käsin, ilosta hehkuen.

- Olen erittäin tyytyväinen koko yleisvaikutelmaan. Max oli todella energinen ja otti minut mukaansa. Se tuntui hyvin pirteälle ja oli jopa vähän liiankin kuuma, Kyrklund kertoo.

- Rata oli muuten rikkeetön, mutta meille tuli yksi virhe laukanvaihdoissa joka toisessa askeleessa, viimeisessä vaihdossa oma keskittymiseni hieman herpaantui, hän analysoi.

GP:n selkeään kärkeen ratsasti Saksan Isabell Werth Satchmolla tuloksella 76.417 ottaen samalla maalleen joukkuekullan. Saksan joukkueessa ratsastivat hänen ohellaan Heike Kemmer ja Bonaparte, jotka olivat luokassa kolmansia sekä Nadine Capellman ja Elvis VA.

Hollannin Anky van Grunsven ja Salinero, 74.750, olivat toisina kuten myös kotimaansa joukkue. Joukkuepronssin kotiutti Tanskan joukkue ennen Yhdysvaltoja ja viidenneksi tullutta Ruotsia.


Saksa - mahdoton voittaa? Nadine Capellman, Heike Kemmer ja Isabell Werth. Kuva Jan Gyllensten.

Jälleen kerran kukistumattomaksi osoittautunut Saksa on ottanut joukkuekultaa kaikissa olympialaisissa vuodesta 1964 alkaen lukuun ottamatta Münchenin kisoja 1972, jotka voitti Venäjä. Hollanti on jäänyt lukuisia kertoja niukasti toiseksi.

Ratsastus- ja hevostaidot ratkaisevat

Kilpailu käytiin kuumissa olosuhteissa ilta-aikaan auringon jo laskettua, ilmankosteuden ollessa lähes 90 prosenttia. Ratsastustaidon ohella Hongkongissa kovia kilpailuvaltteja ovat olleet hyvät hevostaidot, joita tarvitaan paljon, jotta ratsut olisivat parhaimmillaan vaativissa olosuhteissa. Kyrklund on tunnetusti erittäin taitava myös niissä, mutta sai lisähaasteen Maxin viimeviikkoisen kuumeen ja siitä toipumisen katkaistessa valmistautumisen harmillisesti. Torstai osoitti ratsastajan onnistuneen hienosti vastaiskusta huolimatta.

- Mä olen ridannut Maxia täällä aika kevyesti ja vain vähän ulkona kuumuudessa, enintään kymmenen minuuttia kerrallaan. Tässä tuli nyt noin 20 minuuttia ja se jaksoi todella hienosti melkein loppuun asti, Kyrklund iloitsee.



Eleganttia laukkaa. Kuva Jan Gyllensten.

Kyrklund ja Max jatkavat 25 parhaan mukana lauantain toiseen henkilökohtaiseen karsintaan, GP Specialiin, josta finaaliin ensi tiistaille pääsee edelleen 15 parasta. Tämänpäiväisellä tuloksella ei ole sikäli merkitystä, että GP:n jälkeen pistetilit nollataan ja kaikki lähtevät kilpailemaan henkilökohtaisista mitaleista puhtaalta pöydältä. Onnistuessaan Kyrklundilla on mahdollisuus jopa mitaliin.

- Ratsastin tänään Maxia niin hyvin kuin vain voin. Lauantaille minulla on sama taktiikka kuin, mutta ilman yhtään virhettä, Kyrklund toteaa.

Henkilökohtaisesta kilpailusta odotetaan titaanien taistelua, joka käydään Saksan ja Hollannin välillä samoin kuin joukkuekilpailu.

Isabell Werth ja Satchmo. Kuva Jan Gyllensten.

Saksan kouluratsastuksen kuningattarella, Werthillä, 39, henkilökohtaista kultaa vuodelta 1996 Atlantasta hevosella Gigolo. Hän on ollut nyt neljästi perättäin mukana voittamassa Saksan joukkueelle olympiakultaa. Kaksinkertainen, hallitseva olympiamestari van Grunsven, 40, on myös ratsastanut seitsemän olympiamitalia. Hän voitti henkilökohtaista kultaa Salinerolla Ateenassa 2004 ja Bonfirella Sydneyssä 2000, joukkuehopeaa hän sai nyt neljännen kerran.

Henkilökohtaisen kilpailun ratkaisevat sekä GP Specialissa että tiistain 15 parhaan finaalissa, GP vapaaohjelmassa eli kürissä, saadut tulokset. Molempien tulosprosentit lasketaan yhteen ja niistä otetaan keskiarvo, joka määrää paremmuusjärjestyksen. Henkilökohtaisia mitaleita jaetaan siis vain yhdet.

Kouluratsastus on arvostelulaji, olympialaisissa kunkin ratsukon kokonaistulos muodostuu viiden tuomarin antamista pisteistä. Suoritettavat liikkeet arvostellaan numeroin, paras numero on 10, ja niitä jaetaan erittäin harvoin. Kokonaistulos ilmoitetaan prosentteina mahdollisista maksimipisteistä.

Joukkuekilpailu
1) Saksa 72.917
2) Hollanti 71.750
3) Tanska 68.875
4) USA 67.819
5) Ruotsi 67.347
6) Iso-Britannia 66.806
7) Ranska 65.403
8) Australia 64.625
9) Kanada 63.514
10) Japani 60.653

GP, kymmenen parasta 13.-14.8.
1) Isabell Werth - Satchmo, Saksa 76.417 
2) Anky van Grunsven - Salinero, Hollanti 74.750 
3) Heike Kemmer - Bonaparte, Saksa 72.250 
4) Emma Hindle - Lancet, Iso-Britannia 71.125 
5) Imke Schellekens-Bartels - Sunrise, Hollanti 70.875 
6) Kyra Kyrklund - Max, Suomi 70.583 
7) Courtney King - Mythilus, USA 70.458 
8) Nathalie zu Sayn-Wittgenstein - Digby, Tanska 70.417 
9) Nadine Capellmann - Elvis VA, Saksa 70.083 
10 Steffen Peters - Ravel, USA 70.000 

Kuvat SRL / Jan Gyllensten.

Täydet tulokset, lähtölistat ym:
http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/EQ.shtml

LINKKEJÄ
Suomen Ratsastajainliitto, olympiasivut
[SISÄINEN LINKKI: Pekingin olympialaiset -> http://www.ratsastus.fi/asp/system/empty.asp?P=1072&VID=default&SID=321728083548747&S=0&C=26207]

Kyra Kyrklundin kotisivut - kiinnostavaa kisakuultavaa
www.kyrak.com

Kansainvälinen ratsastajainliitto FEI olympiasivut:
http://www.fei.org/olympics/Pages/default.aspx

Pekingin olympialaiset, Hongkongin ratsastuskilpailujen omat sivut
https://www.equestrian2008.org/eng/front.aspx

Pekingin olympialaisten kotisivut
http://en.beijing2008.cn/

Suomen Olympiakomitea
www.noc.fi

Kansainväliset olympiasivut
http://www.olympic.org/uk/index_uk.asp

Paikallissää Hongkongissa
http://olympic.weather.gov.hk/index.htm