Kyra Suomessa syyskuussa

1.6.2010

Tulossa:
Kyra Kyrklundin valmennusklinikka syyskuussa Helsingissä

 
Syyskuun puolivälissä kouluratsastaja Kyra Kyrklund pitää yhdessä Team PP -valmennusryhmänsä kanssa kolmannen kerran yleisölle avoimen valmennustapahtuman. Kyrklund on esittänyt valmennusmenetelmiään loppuun myydyille katsomoille ympäri maailman - onhan hän yksi maailman arvostetuimpia valmentajia. Viime vuoden MM-kilpailuissa hänellä oli toistakymmentä valmennettavaa ratsukkoa radalla. Itse hän sijoittui hevosellaan MM-finaalissa seitsemänneksi. Huhtikuussa Las Vegasissa käydyssä maailmancupin finaalissa Kyrklund sijoittui Maxilla neljänneksi, ja hän valmensi sen lisäksi kolmea finaaliratsukkoa.
 
Helsingin tapahtuma järjestetään syyskuun 14.-15. päivinä Ruskeasuon Ratsastushallissa.
- Tulemme rakentamaan lisää katsomotilaa, sillä liput Kyran valmennuksiin on aina myyty loppuun. Uskon että saamme katsomokartan lähipäivinä valmiiksi niin, että pääsyliput tulevat myyntiin kesäkuun alussa, toteaa tapahtuman järjestäjä Per Westerlund.
 
Kouluratsun tie 
Kaksipäiväisessä tapahtumassa kummallekin päivälle on oma ohjelmakokonaisuutensa. Perjantaina Kyrklund havainnollistaa oppilaidensa kanssa miten kouluratsun opetus etenee helpoista luokista aina Grand Prix -tasolle. Ohjelman yksityiskohtia hiotaan vielä, mutta Kyrklund suunnittelee ottavansa mukaan myös jonkun ratsukon, jota hän ei ole aikaisemmin nähnyt.  - Tarkoitukseni on havainnollistaa, miten näen hevosen ja miten lähden liikkeelle sen valmennuksessa, Kyrklund kertoo.
 
- Mielestäni on myös tärkeää näyttää koulutuksen eteneminen GP-luokkiin saakka. Ratsastajien on hyvä nähdä koko kuva, vaikka kaikilla ei olisikaan ambitioita kilpailla itse sillä tasolla. Pitää muistaa, että myös GP-liikkeiden pohjana on perusliikkeiden oikea suorittaminen, Kyrklund painottaa.
 
Lauantaina ensimmäinen osa on varattu nuorille hevosille. - Tässä perehdymme nuorten hevosten kehityskaareen hevosen rakenteen, liikkeiden ja luonteen pohjalta, sekä keskitymme ratsastajien istuntaan ja tasapainoon, Kyrklund suunnittelee.
 
Apua esteratsastajille
Iltapäivä tarjoaa uuden osion, kun Kyrklund valmentaa esteratsastajista koottua ryhmää. - Olen vuosien varrella tehnyt paljon yhteistyötä esteratsastajien kanssa, mikä on ollut hyvin antoisaa, kertoo Kyrklund. Työskennellessään Flyingessä hän valmensi parin talven ajan säännöllisesti Ruotsin estemaajoukkueen ratsastajia Rolf-Göran Bengtsson, Royne Zetterman, Maria Gretzer ja Peter Eriksson. Yritin rakentaa valmennukset niin, että ratsastajilla olisi niistä hyötyä esteradoilla, ja tässä tietysti oma taustani esteratsastajan auttoi minua, Kyrklund miettii.
 
- Tämän päivän radat ovat niin teknisiä, että ratsastajien täytyy kyetä hallitsemaan jokaisen askeleen pituus. Uusintaradoilla on ratsastettava uskomattoman nopeasti, jos mielii voittaa. Silloin hevosen on oltava täydellisessä tasapainossa kaarteissa jotta hyppy onnistuu vain parin laukka-askelen lähestymisellä. Eli kontrolli ja tasapaino ratkaisevat, aivan kuten kouluradallakin vaikkapa piaffeen tai piruettiin valmistuttaessa, Kyrklund kiteyttää. - Ja tietysti keskitymme myös hevosen perustyöskentelyyn ja voimisteluttamiseen niin, että se liikkuu notkeasti, pehmeästi ja koko ajan hyvällä kuolaintuntumalla, Kyrklund jatkaa.
 
Kauden päätavoite EM-kisat
 Kyrklund saapuu valmennustapahtumaansa lähes suoraan Torinosta, jossa hän osallistuu hevosellaan Max kouluratsastuksen EM-kilpailuihin. Las Vegasin finaalin jälkeen Max on nyt ollut kevyemmässä valmennuksessa. - Olin ajatellut mahdollisesti osallistua Wiesbadenin kilpailuihin toukokuun lopulla, mutta päätin antaa Maxille hieman pidemmän loman ja keskittyä Aachenin kilpailuihin heinäkuun alussa, Kyrklund toteaa. - Sitten yritän löytää jonkun vähän pienemmän kisan ennen syyskuun EM-kilpailuja. Itsenikin kannalta on hyvä ylläpitää tasainen kisavire, naurahtaa maailman rankingtilastossa kahdeksatta sijaa pitävä Kyrklund.

Lippuja Kyra Kyrklundin valmennustapahtumaan Helsingissä 14.-15.9. myy Lippupalvelu.
 
Teksti: Ulla Lindgren Fagerholm