Kyran ja Maxin olympialaisiin valmistautuminen loppusuoralla

1.6.2010

Kouluratsastaja Kyra Kyrklund ja ratsu Maxin kilpailuihin valmistautuminen on loppusuoralla Pekingin olympialaisten Sha Tinin ratsastuspaikalla Hongkongissa. Ratsukko starttaa huomenna lähtövuorolla 38. kello 16.27 Suomen aikaa eli 21.27 paikallista aikaa.

Tänä aamuna seitsemän jälkeen Kyrklund ratsasti Maxilla 45 minuutin treenin, alun ilmastoidussa ratsastushallissa ja 10 viimeistä minuuttia auringonpaisteessa, joka on aika polttavaa jo aamukahdeksalta. Maxia on totutettu huolellisesti kisapaikan kuumaan ilmanalaan.


Kyra ja Max eläinlääkärintarkastuksesa sunnuntaina, kuva Jan Gyllensten.

- Max oli tänään pirtsakka ja menevällä päällä. Illalla se pääsee kävelylle ja huomenna aamulla ratsastan sen vielä kevyesti ennen illan starttia. Tällä tavalla Maxin lihakset ehtivät hyvin toipua, Kyrklund sanoo.

- Viimeiset päivät ennen kilpailua ovat - ei nyt oikeastaan hermostuttavia, mutta sellaista odottamista, oikean treenin hakemista ja säätämistä, ettei tekisi liikaa tai liian vähän. Vasta kilpailuradalla sitten tietää, oliko valmistautuminen onnistunut, hän jatkaa.


Maxin päiväohjelmaan kuuluu ratsastuksen ohella ulkoilua ja kävelyä päivällä, retki ruohikolle vihreää napostelemaan sekä kävelylenkki vielä illalla. Viime viikon kuumeilu on onneksi taaksejäänyttä elämää, mutta se teki harmillisen loven valmistautumiseen.

Vuosi sitten EM-kisoissa Torinossa Max väsähti kisasuorituksissa raskaan pohjan ja kuumuuden vuoksi.

- Ainahan se on aurinko, joka eniten kuumentaa hevosta. Täällä kisataan iltaisin auringon jo laskettua toisin kuin Torinossa, jossa ratsastettiin pahimmassa paahteessa. Ratsastuskenttien pohjat ovat täällä hirveän hienoja, kuin parhaita pohjia Saksassa. Kaikki ovat myös samanlaisia, ei niin että yksi olisi hyvä ja toinen huonompi, Kyrklund kertoo.

Kiireistä kisaelämää

Kyrklund on saanut juuri ylimääräisen kuntoilurupeaman, sillä hänen hotellissaan oli hetki sitten palohälytys ja hän on juossut portaita alas hotellihuoneestaan, joka on rakennuksen 11. kerroksessa.

- Täällä pihalla on kuusi paloautoa, mutta ilmeisesti se oli aiheeton hälytys, jo toista kertaa. Mutta ei sitä oikein viitsi jäädä huoneeseensakaan odottamaan onko kyseessä oikea vai väärä hälytys, Kyrklund naurahtaa.

Ratsastaja on hoitanut kuntoaan ratsastuksen ohella uimalla päivittäin 600-700 metrin lenkkejä kisahotellin uima-altaalla. Muuten liikuntaa kertyy kilometreittäin joka päivä tallialueella kävellessä, kun osa harjoituskentistä on kaukana talleista laukkaradan tuntumassa. Majoituspaikan ja tallien välinen 15 minuutin ajomatka taittuu kisabusseilla.

- Meillä on täällä aika pitkät päivät. Tulen aamuisin tallille jo seitsemältä ridaamaan. Tallit ovat kuumuuden vuoksi päiväsaikaan suljetut, ja silloin palaan takaisin hotellille. Lähden talleille taas iltapäivällä viiden aikaan, hotellille pääsen illalla takaisin vasta kymmenen yhdentoista aikaan. Kisapäivinä ruokailu on järjestetty kisapaikalla, mutta muulloin päivällinen hotellilla syödään näin ollen aika myöhään. Yöt jäävät aika lailla lyhyiksi, joten yritän nukkua vähän myös päivällä, Kyrklund kertoo kisaelämästään.

Kyrklund viihtyy hyvin kisaoloissa.

- Olen tehnyt tätä jo niin pitkään, että lentokoneeseen noustua tulee heti tietty kisamoodi päälle. Pitkästyä ei ehdi, pikemminkin päivät menevät liian nopeasti, hän sanoo.


Kyrklundilla ja hänen puolisollaan Richard Whitella on oma valmennuskeskus, Snow Hill Farm, Englannissa. Koti-ikävä ei vaivaa ratsastajaa.

- Kotona kaikki hoituu hienosti. Meillä on todella pätevää henkilökuntaa, ei tarvitse huolehtia miten hevoset tulevat ratsastetuiksi ja hoidetuiksi. Koiraa on kyllä vähän ikävä, Kyrklund tunnustaa. Kahdeksanvuotias länsigöötanpystykorva, Ludwig, ei päässyt mukaan kisakoneeseen ja odottaa jo innokkaana emäntäänsä.

GP-startti torstaina 14.8. klo 16.27
klo 19.15-23.30 GP, joukkuekilpailu ja 1. henkilökohtainen karsinta, 2. päivä
- Kyran startti klo 16.27 Suomen aikaa, ks. FST5!

LINKKEJÄ
Suomen Ratsastajainliitto, olympiasivut
[SISÄINEN LINKKI: Pekingin olympialaiset -> http://www.ratsastus.fi/asp/system/empty.asp?P=1072&VID=default&SID=321728083548747&S=0&C=26207]

Kyra Kyrklundin kotisivut - kiinnostavaa kisakuultavaa
www.kyrak.com

Kansainvälinen ratsastajainliitto FEI olympiasivut:
http://www.fei.org/olympics/Pages/default.aspx

Pekingin olympialaiset, Hongkongin ratsastuskilpailujen omat sivut
https://www.equestrian2008.org/eng/front.aspx

Pekingin olympialaisten kotisivut
http://en.beijing2008.cn/

Suomen Olympiakomitea
www.noc.fi

Kansainväliset olympiasivut
http://www.olympic.org/uk/index_uk.asp

Paikallissää Hongkongissa
http://olympic.weather.gov.hk/index.htm