Kyran Max läpäisi eläinlääkärintarkastuksen

1.6.2010

Kohti olympiastarttia!

Kyra ja Max eläin-lääkärintarkastuksessa, kuva Jan Gyllensten.

Kouluratsastaja Kyra Kyrklundin olympiaratsu, ruuna Max, läpäisi kilpailua edeltävän eläinlääkärintarkastuksen puhtaasti sunnuntaina Hongkongissa Sha Tinin ratsastuksen olympiapaikalla. Tarkastus tehdään kaikille hevosille ennen kilpailua. Eläinlääkärit suorittavat ensin yleiskatselmuksen, minkä jälkeen hevoset kävelevät ja ravaavat ratsastajansa vierellä.

- Max läpäisi tarkastuksen ongelmitta. Lähinnä siinä katsotaan, että liikkeet ovat puhtaat ja yleiskunto on hyvä, hevonen ei yski tai muuta. Kilpailueläinlääkärit ovat seuranneet Maxia koko kuume-episodin ajan ja tuntevat hyvin sen voinnin, miten sitä on lääkitty ja kaiken muun, Kyrklund toteaa.

Maxilla oli kuumetta maanantaina ja tiistaina, minkä jälkeen toipuminen lähti hyvään vauhtiin ja nyt hevonen on palannut kisatreeniin.

Eläinlääkärin-tarkastukseen hevoset siistitään kilpailukuntoon, Max esiintyi tilaisuudessa harja kauniisti letitettynä ja karva kiiltäväksi suittuna.

Kuva Jan Gyllensten.

- Max käyttäytyy aina kauniisti eläinlääkärin-tarkastuksessa, mutta sen kanssa on myös harjoiteltu ennakkoon huolella. Tilaisuus on kilpailun ensimmäinen luokka, jos siitä ei selviä, ei pääse jatkoon. Se on asia jota täytyy harjoitella samalla tavalla kuin kaikkea muutakin, vankoista hevostaidoistaan tunnettu Kyrklund opastaa.

- Vaikka hevonen olisi puhdas liikkeiltään, se voi näyttää vähän epäilyttävälle, jos se liikkuu pää vinossa tai liian hiljaa tai liian kovaa. Paikalla on myös kameroita ja yleisöä, mikä voi tehdä hevoset jännittyneiksi. Niiden täytyy harjoitella esiintymistä tarkastuksessa hyvin etukäteen ja tietää mistä on kyse, Kyrklund painottaa.

Kilpailuvire löytymässä

Ratsukolla on neljä päivää ensimmäiseen kisastarttiinsa torstaina 14. elokuuta. Kilpailu käynnistyy keskiviikkona 13. elokuuta Grand Prix -ohjelmalla, mutta Kyrklund ja Max ovat lähtövuorossa vasta torstaina 14. päivä, koska ratsukko on korkealla sijalla rankinglistoilla. Kuumeen vaatima lepo- ja toipumisaika teki loven ratsukon kilpailuihin valmistautumiseen.

- Aamulla kävimme Maxin kanssa kävelyllä ja se vaikutti pirteälle. Ennen eläinlääkärintarkistusta minulle tuli tunne, että pääsemme oikeasti kilpailemaan pelkän osallistumisen sijasta, ratsastaja iloitsee.

Max luottaa Kyrklundiin lujasti ja lähtee tämän mukaan korvat hörössä haastaviinkin paikkoihin, kuten isoille areenoille jättiyleisöjen eteen valonheittäjien loisteeseen. Itse asiassa hevonen nauttii yleisön huomiosta ja syttyy esiintymään.

Olympiamaskotti, kuva Jan Gyllensten.

- Tänään illalla on viimeinen kerta, kun saamme ratsastaa kilpailuareenalla ennen kilpailua. Jokaisella joukkueella on 15 minuuttia aikaa tutustua areenaan. Koska minulla ei ole joukkuetta, ratsastan Espanjan joukkueen mukana, Kyrklun kertoo.

Jotkut kisahevoset ovat muita herkempiä pelästymään uusia ja jännittäviä asioita.

- Mikä on herättänyt keskustelua, on iso tv-ruutu yhdessä areenan kulmassa, pidetäänkö se kilpailujen aikana päällä vai ei. En usko että se on Maxille mikään ongelma, joten minulle asia on ihan sama, Kyrklund toteaa.

Turvatarkastukset kisapaikalla ovat erittäin tarkkoja. Kuva Jan Gyllensten, Hongkong.