Lansink ja Kürten tulevat Helsinkiin

1.6.2010

Helsinki International FIM Horse Show´n osallistujakaarti on kova
Joukossa on tuoreita maailmanmestareita, kolme FEI:n rankinglistan Top 10 ratsastajaa ja
Suomen MM-joukkue

- Huiput tulevat joukolla, Helsingin hyvä maine on entisellään, toteaa tapahtuman johtaja Tom Gordin.  Tapahtuman kovimpia nimiä ovat tuore maailmanmestari Jos Lansink ja maailman rankinglistan kakkonen, Jessica Kürten. Lansink on urallaan voittanut myös World Cup Finaalin sekä olympiakultaa Hollannin maajoukkueessa. Kürtenin tämän kauden meriitteihin kuuluu mm. toinen sija World Cup Finaalissa ja voitot Dubain ja Zürichin pääluokissa.  MM-nelonen Edwina Alexander oli Aachenin todellinen suuryllättäjä. Hänellä on ollut kaksi vuotta ratsastettavanaan yksi maailman parhaista hevosista, Isovlas Pialotta, joka nähtäneen Helsingissä. Kuvassa yllä MM-kultamitalistit Jos Lansink ja Cavalor Cumano. Alla MM-neloset Edwina Alxander ja Isovlas Pialotta.

MM-kisoissa joukkuekultaa voittaneet Gerco Schröder ja Piet Raymakers ovat moninkertaisia arvokisamitalisteja. Molemmat ovat yltäneet Helsingissä pääluokan voittoon. USA:ta edustava Ateenan olympialaisten joukkuekultamitalisti ja vuoden 2002 MM-pronssimitalisti Peter Wylde debytoi FIM Horse Show´ssa. Huippukunnossa Helsinkiin saapuvat rankinglistan yhdeksäs ja viime vuoden Grand Prix voittaja Bernardo Alves sekä miljoonan  Kanadan dollarin Grand Prix´n voittanut Ranskan Eugénie Angot. Alla kuvassa Hollannin joukkuekultaa voittaneen joukkueen jäsenistä Gerco Schröder  ja Eurocommerce Berlin.

Myös Nations Cupin Superliigan voittajat tulevat
Samsung Nations Cup -finaalin voitokkaasta Saksan joukkueesta Helsinkiin ovat ilmoittautuneet moninkertaiset arvokisamitalistit Christian Ahlmann, Marco Kutscher ja René Tebbell. Kaksinkertainen maailmanmestari ja olympialaisten joukkuekultamitalisti Franke Sloothaak ilahduttaa Helsingin asiantuntevaa yleisöä nuorten hevosten klinikallaan.

Malin Baryardin kausi on ollut pettymys, mutta taitava ja kokenut ratsastaja voi nousta nopeastikin takaisin huipulle. Ruotsin maajoukkueen kantava voima, Maria Gretzer on löytänyt itselleen uuden maailmanluokan hevosen, Spender S:n, ja napsinut huippusijoituksia World Cup ja Grand Prix -luokissa. Lotta Schultz oli joukkueensa paras ratsastaja Samsung Nations Cupin Superliigan finaalissa Barcelonassa, jossa Ruotsi sijoittui neljänneksi. Tämän tuloksen ansiosta Ruotsi jatkaa Superliigassa pudotettuaan Irlannin perussarjaan.

Noora Pentti, Mikael Forstén ja Sebastian Numminen

Noora Pentti oli Suomen historiallisen MM-esteratsastusjoukkueen ainoa nainen. Kansainvälinen ura on lähtenyt tasaiseen nousuun Pentin muutettua 2004 Hollantiin yhdessä avomiehensä Mikael Forsténin kanssa. Tänä vuonna Pentin paras tulos on kolmas sija kovassa seurassa Geran Grand Prix´ssä orilla Evli Cagliostro.  Stal Forstén-Pentin kaksi muuta ratsastajaa Mikael Forstén ja Sebastian Numminen ovat kokeneita kansainvälisiä menestyjiä, joilta voi toivoa Helsingissä jättipottia. Kuvassa Noora ja Evli Cagliostro Aachenin MM-kilpailussa.

Forstén on löytänyt yhteisen sävelen kyvykkään
oriinsa Quinaultin kanssa (alla), josta on osoituksena Wisbeqc´n Grand Prix´n voitto syyskuussa. Viime kesän EM-kisoissa 18. sijoittuneella Nummisella on Grand Prix -voittoja, sijoituksia sekä kolmas sija Lontoon World Cupissa 2005. Se missä vireessä kokenut Sails Away Helsingissä on ratkaisee suuresti ratsukon menestymismahdollisuudet pääluokissa. 

FIM ja Rolex World Cupin nimisponsoreita 
FIM Group Oyj jatkaa yhteistyötään Helsinki Horse Show´n kanssa. Tapahtuman ensimmäinen Title Sponsor teki jatkopäätöksen jo ennen ensimmäisen kolmivuotiskauden loppua. Jatkosopimus on solmittu vuosille 2007-2009.  Sveitsiläinen yhtiö Rolex SA on FEI World Cup -sarjan Länsi-Euroopan liigan ja finaalin uusi sponsori. Yhteistyö astuu voimaan kaudella 2007-2008 ja kattaa kolme kautta. World Cup -sarja on Kansainvälisen Ratsastajainliiton FEI:n laajin kilpailusarja. Alla Sebbe ja Sails Away.

Nostetta kouluratsastukseen  
Järjestäjä on neuvotellut Ruotsin liiton kanssa monivuotisesta yhteistyöstä, jonka myötä Ruotsin maajoukkueratsastajia kilpailee Helsingissä. Tänä vuonna Helsinkiin tulevat olympiaratsastaja ja valmentaja Pether Markne ja kaksinkertainen PM-mitalisti ja maansa rankinglistan nelonen, Camilla Toll.  

Saksasta saapuu kansainvälistä menestystä saavuttanut, kaksinkertainen Suomen mestari Terhi Stegars. Mukana ovat myös SM-mitalistit Nina Pölönen, Julia Alfthan ja Stella Hagelstam. Kansainvälistä tuomaristoa johtaa englantilainen Stephen Clarke. 

Missä FIM Horse Show järjestetään 2007? 
- Lipunmyynti etenee vauhdikkaasti ja ylitämme todennäköisesti 40 000 kävijän rajan, toteaa Tom Gordin. Kilpailujen järjestäjän yhteistyösopimus Hartwall Areenan kanssa päättyy tämän vuoden kilpailuihin. Neuvottelut siitä, missä maamme suurin vuosittainen hallitapahtuma, FIM Horse Show, järjestetään jatkossa ovat loppusuoralla. Vastauksen vuoden 2007 Horse Show -paikasta kuulemme kilpailujen viimeisenä päivänä 22.10. 

Lisää kilpailusta: www.fimhorseshow.fi

Ranking-kakkonen
Jessica Kürten
Jessica Kürten (os. Chesney) on noussut maailman rankinglistan sijalle kaksi. Maailman tämän hetken ykkösnainen on menestynyt säännöllisesti kansainvälisissä kilpailuissa  muutettuaan Saksaan kaksitoista vuotta sitten. - Hevoseni ovat olleet huippukunnossa sitten viime joulukuun. Kun nousin rankinglistan kymmenen parhaan joukkoon, pystyin suunnittelemaan kisakalenterini enemmän hevosten ehdoilla. Olen saavuttanut asemani  kovalla ja suunnitelmallisella työllä, Jessica, kuvassa oikealla, toteaa lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

Kulunut vuosi on ollut Jessican läpimurto maailman huipulle. Hyvä hallikausi huipentui kakkossijaan World Cup Finaalissa Kuala Lumpurissa. Jessica ja Castle Forbes hävisivät äärettömän tasaisen kilpailun yhdellä virhepisteellä voittajaratsukolle Marcus Ehning ja Sandro Boy. Molemmat ratsukot olivat jatkaneet kilpailun loppuun asti virhepisteettömästi, rasitteenaan vain ensimmäisen aikaratsastusluokan tulos. Siinä Marcus oli hitusen Jessicaa nopeampi. - Marcus Ehning ja John Whitaker ovat maailman ehdottomasti tyylikkäimpiä ja pehmeimpiä ratsastajia. Se, että olen listalla Marcuksen perässä on minulle ylpeyden aihe, maailman kakkonen toteaa.

Vuoden alussa Dubaissa Jessica puolestaan peittosi Marcuksen Grand Prix´n uusinnassa 0,1 sekunnilla ja vei 250 000 euron ykköspalkinnon. Kun Jessica lisäksi voitti Mastersin, lähti hän kotiin yhdestä maailman rahakkaimmista kilpailuista mukanaan lähes 300 000 euroa... Tänä vuonna Jessica on ratsastanut voittoon myös Zürichin Grand Prix´ssä ja Mastersissa sekä Göteborgin ja Chernyakhovskin Grand Prix -luokissa.
- Hevoseni Laurus sopii parhaiten aikaratsastuksiin, mutta yllättää välillä Masters-luokissa, kertoo Jessica ja saa saman tien kisajärjestäjiltä kutsun Helsingin Masters-luokkaan lauantai-iltana. 

- Hallikauden tavoitteenani on kilpailla mahdollisimman monta maailmancupia ja saada tarpeeksi pisteitä finaalia varten. Helsingissä kilpailee Lauruksen lisäksi ainakin Castle Forbes Libertina. Olin Helsingissä viimeksi kymmenen vuotta sitten ja voitin Grand Prix´n. Olin silloin juuri muuttanut Saksaan ja taistelin toimeentulosta. Olin silloin erittäin kiitollinen kisajärjestäjille kutsusta. Kun sain viime huhtikuussa pyynnön tulla Helsinkiin, oli minulle itsestään selvää, että vastaan siihen myönteisesti. Yllä Helsingissä 25.9. vieraillut Jessica Kürten FIM Horse Shown perustajan ja johtajan Tom Gordinin vierellä lehdistötilaisuudessa.

Pitkä tie kohti huippua
Jessica syntyi viisilapsiseen perheeseen 24. lokakuuta 1969. Hammaslääkäri-isä Chesney kasvatti hevosia ja taiteilija-äiti Rosemary kannusti hevoshullua tytärtään. Jessican ensirakkaus oli kuitenkin aasi nimeltä Mr. Porridge... Ei mennyt kauaakaan, kun Jessica voitti kaksi ponien Irlannin mestaruutta, ja myöhemmin junioreiden mestaruuden.

Harrastuksesta tuli työ, kun Jessica suoritti tutkinnon hevostaloudessa (Equine Sciences) ja jatkoi ammattiratsastajana. Elämä muuttui vielä kurinalaisemmaksi ja ammattimaisemmaksi, kun Jessica vuonna 1994 siirtyi Saksaan Eckard Kürtenin tallille Hünxeen. Jessica ja Eckard avioituivat, ja johtavat yhdessä menestynyttä hevostilaa, Chesney Farmia. Tallissa on 30 hevosta, joita Jessican ohella ratsastaa kaksi ratsuttajaa. Viisi hänen hevosistaan on valmiita starttaamaan maailmancup-tasolla tällä talvikaudella.

Lähes kaikki Jessican huippuhevoset omistaa irlantilainen Lady Forbes, suuri eläinten ystävä. - Hän aina sanoo, että lainaan sinulle tyttäreni, kunnes ne ovat valmiita tulemaan kotiin, kertoi Jessica. äskettäin hän sai ratsastettavakseen myös Lady Forbesin sisaren omistamat kilpahevoset.

Mistä hyvät kilpahevoset ja -ratsastajat on tehty?
Jessica Kürtenin resepti huippuratsastajaksi:
Rakasta ja kunnnioita hevosia
Kehitä kyky houkutella hevosesta parhaat puolet esiin
Tee lujasti töitä sekä itsesi että hevostesi kanssa
Ole kunnianhimoinen
Työskentele seitsemän päivää viikossa

Hänen reseptinsä huippuhevoseksi:
Hevosella täytyy olla halu tehdä työtä ja pärjätä
Sen tulee olla riittävän lahjakas
Sen pitää olla vahva persoona
Sen pitää olla varovainen, raaka hyppykyky ei ole yhtä tärkeää

Jessican menestys 2006:
2. FEI:n maailman rankinglista
2. World Cup Finaali Kuala Lumpur
1. Dubai Grand Prix
1. Dubai Masters
1. Zürich Grand Prix
1. Swiss Masters

Arvokilpailumenestys: 
Kultaa EM-kilpailut (joukkue) 2001
Kultaa naisten Saksanmestaruus Stuttgart 2003
8. Olympialaiset Atlanta (joukkue) 1996
9. MM-kilpailut (joukkue) Den Haag 1994
10. MM-kilpailut (henkilökohtainen) Den Haag 1994
14. World Cup Finaali Las Vegas 2005
18. Olympialaiset Ateena 2004

Jessican kilpahevoset:
Castle Forbes Maike, 1994, Nederland, i: Libero
Castle Forbes Bolivar, 1996, Irish Sport Horse, i: Quidam de Revel
Castle Forbes Vivaldo het Cost, 1998, Belgian Warm Blood, i: Clinton
Castle Forbes Libertina, 1996, Westfalian, i: Achill-Libero H
Carving, 1998, i: Calando
Laurus, 1996, Oldenburg, i: Laureatus
LouLou, 1996, Holsteiner, i: Calido
Quibell, 1994, Danish Warm Blood, i: Quidam de Revel

Jessican pitkäaikaiset kilpakumppanit ja Chesney Farmin kuuluisimmat nelijalkaiset veteraanit ovat Diamonds Exchange ja Paavo N.

Lisätietoa: www.jessica-kuerten.com

OSALLISTUJAT: ESTERATSASTUS    

Australia: Edwina Alexander, James Paterson-Robinson
Belgia: Jos Lansink, Patrick McEntee, Ludo Philippaerts, Judy Ann Melchior
Brasilia:  Bernardo Alves
Britannia:  Robert Smith, Ellen Whitaker, Richard Davenport, Robert Whitaker, Gemma Plumley
Equador: Alfredo Hernandez
Espanja: Sergio Alvarez Moya
Hollanti: Gerco Schröder, Wim Schröder, Leopold van Asten, Jürgen Stenfert, Piet Raymakers, Yves Houtackers, Jochen Munsterhuis
Irlanti: Jessica Kürten, Cian O´Connor, Conor Swail
Italia: Jerry Smit, Emanuele Fiorelli
Itävalta: Gerfried Puck    
Liettua: Benas Gutskauskas    
Norja: Tony Andre Hansen
Ranska: Eugénie Angot
Ruotsi: Malin Baryard, Maria Gretzer, Lotta Schultz
Sveitsi: Daniel Etter, Beat Mändli
Saksa: Daniel Deusser, Franke Sloothaak, Otto Becker, Marco Kutscher, Christian Ahlmann, Holger Wulschner, René Tebbel
Suomi: Raimo Aaltonen (kuvassa), Mikael Forstén, Sebastian Numminen, Noora Pentti.
Lisää suomalaisia ratsastajia nimetään Tallinnan ja Ypäjän hallikilpailujen jälkeen  
Tanska: Thomas Velin, Linnea Ericsson, Andreas Schoue, Broder Schoue, Emilia Martinsen
Ukraina: Jean-Claude Vangeenberghe
USA:
Peter Wylde
Venäjä: Vladimir Beletsky
Viro: Gunnar Klettenberg, Urmas Raag

Torstai-iltana Franke Sloothaak pitää
valmennusnäytöksen, jossa ovat mukana Suomen parhaat 4- ja 5-vuotiaat estehevoset. Hevoset ovat  päässeet mukaan Racing Trophy -sarjan meenstyksen perusteella. Yllä FWB Rozzini seläsään Marika Rättö. 

OSALLISTUJAT: KOULURATSASTUS

Norja:
Anette Olsen
Ruotsi: Pether Markne, Camilla Toll  
Suomi: 3-7 ratsastajaa tässä järjestyksessä:
Terhi Stegars, Nina Pölönen, Timo Rokkanen, Stella Hagelstam, Julia Alfthan, Kimmo Sulkala, Pia Varjonen
Viro: Maria Chulets, Marleen Vassil

Tuomaristo    
President Stephen Clarke (GBR), Foreign Judge Trond Asmyr (NOR), Pertti Paloheimo (FIN), Anders Sucksdorf (FIN), Henriette Habenicht (DEN)    

Lisätietoa ratsastajista: http://www.horsesport.org/FEI/bios/index.lasso    

Etusivun kuvan copyright Stal Forstén Pentti by Sportfot, France
Muut kuvat Stal Forstén-Pentti, Ulla Lindgren Fagerholm ja Marcus Westermark
Kuvien käsittely Marcus Westermark