Lauantaina liputetaan suomenhevosen kunniaksi

1.6.2010

Valtakunnallista suomenhevosen päivää vietetään lauantaina 6.9.
Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Suomen Hippos ry suosittaa, että suomenhevosen päivänä liputetaan suomenhevosen ja suomalaisen hevosalan osaamisen kunniaksi.

Kantakirjaa pidetty jo 101 vuotta
Suomenhevosen syntysanat lausuttiin syyskuun 6. päivä vuonna 1907. Tällöin käynnistettiin virallisesti suomenhevosen puhdasjalostus, kun Iissä suoritettiin kaikkien aikojen ensimmäinen suomenhevosen kantakirjaus ja Limingan hevoskasvatusyhdistyksen ori Ukonpoika sai kantakirjanumeron yksi. Tänä päivä yli satavuotias suomenhevonen on vahva osa nykyaikaista hevoselinkeinoa ja -urheilua, joka tarjoaa suomalaisille yhteensä yli 15 000 työpaikkaa.

Suomenhevosten lukumäärä kasvussa
Suomenhevosten lukumäärä oli 1980-luvun lopulla pohjalukemissa, määrän ollessa noin 14 000. Suomenhevosten määrä on 2000-luvulla kivunnut lähes 20 000 hevoseen. Suurin kiinnostuksen kasvu on tapahtunut suomenhevosratsujen käytössä ratsastusharrastuksessa sekä virkistys- ja elämyspalvelujen tuottajana. Suomenhevosen merkittävin käyttömuoto on edelleen raviurheilu, sillä lähes 90 % suomenhevosista kasvatetaan tähtäimenä ura raviradoilla. Raviurheilussa kiinnostus kohdistuu etenkin suomenhevosravureiden kimppaomistukseen.

Juhlapäivänä ravataan ja ratsastetaan
Suomenhevosen päivänä ravataan Oulun V75-finaalikierros ja Oulu Express, jossa näyttäytyvät 4-vuotiaat ravurilupaukset. Maan parhaat suomenhevosratsukot kohtaavat Ypäjällä Suomenratsujen kuninkaalliset -tapahtumassa, jossa kansallishevosemme kilpailee este- ja kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa.

Lisätietoja tapahtumista ja suomenhevosen päivästä:
www.oulunravit.fi
www.hevosopisto.fi
www.suomenhevonen.info

Tiedote: Suomen Hippoksen tiedottaja Irina Keinänen