Lisää neuvontaa hevosten omistajille

1.6.2010

Ratsastajainliitto ja
Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto solmivat yhteistyösopimuksen


Ratsastajainliitto ja Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka tarkoituksena on auttaa entistä laajempaa joukkoa hevosharrastajia ja hevosten omistajia saamaan tietoa, neuvontaa ja asiantuntija-apua.
Hevosenomistajien keskusliitto on perinteisesti koettu ravisuuntautuneiden hevosten omistajien järjestöksi.

- Hevonen on kuitenkin hevonen, ja sen hoitoon ja ylläpitoon liittyvät kysymykset ovat kaikille hevosihmisille yhteisiä, sanoo SHKL:n toiminnanjohtaja Mitja Nummenmaa.
SHKL toivoo tulevansa tunnetuksi kaikkien hevosihmisten palvelujärjestönä. Varsinkin kun viime vuosina kysymykset ratsualalta ovat lisääntyneet. Suomen Hippos on jo pitkään kääntänyt heille tulevia neuvontapyyntöjä SHKL:lle, jatkaa Nummenmaa.

Suomessa on 30.000 hevosen omistajaa
 
- Ratsastusharrastus kasvaa maassamme, harrastajien määrä on kymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut ja hevosten määrä nousee jo 70 000 yksilöön. Edunvalvonnan ja neuvonnan tarve lisääntyy kasvun myötä. Monella hevosen ostajalla ei ole aiempaa kokemusta hevosen omistamisesta. Tällöin neuvonnan tarve korostuu, sanoo Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall.   
 
SHKL tarjoaa jäsenistölleen neuvontapalveluja mm. hevoskaupoissa, tallivuokrasopimuksissa, ja leasingasioissa ja ruokintaan sekä hoitoon liittyvissä asioissa. Järjestön nettisivuilla on osa järjestön tarjoamista sopimusmalleista toistaiseksi kaikkien saatavilla. Kesän aikana sopimuspohjia uudistetaan ja erilaisia sopimusmalleja tulee aikaisempaa enemmän tarjolle. Jatkossa nämä mallit ovat vain jäsenistön käytettävissä.

- Tällä hetkellä SHKL:ssa on 6000 jäsentä, vaikka hevosten omistajia on maassamme arviolta 30.000. Jäseneksi pääsevät kaikki, jotka omistavat hevosen tai osan hevosesta. Varsinkin ravimaailmassa kimppaomistus on yleistä. Yhdellä hevosella voi olla jopa sata osa-omistajaa, toisaalta suurilla talleilla voi yhdellä omistajalla olla vaikkapa 40 hevosta, joten tarkan omistajamäärän arviointi on vaikeaa, analysoi Nummenmaa.
Nykyisin jäsenten enemmistö on harrastajia, 1-2 hevosen omistajia, mutta joukkoon mahtuu myös ammattikasvattajia ja valmennustallien omistajia.
 
- Ajankohtaista SHKL:ssa olisi perustaa ratsujaos, ja myös muihin yhteistyö- ja asiantuntijaelimiin kaivataan henkilöitä, joilla on osaamista ratsualalta. Yhteydenottoja järjestötyöstä ja vaikuttamisesta kiinnostuneilta kokeneilta ratsuihmisiltä otetaan ilolla vastaan, sanoo Nummenmaa.
 
Tällä kilpailukaudella SHKL näkyy ratsastuskilpailuissa loimi- ja satulahuopalahjoituksin. Hyödyllisiä palkintoja jaetaan amatöörisarjassa, junioricupeissa, kenttäratsastuksen helppo cupissa sekä joukossa muita kansallisia ja aluekilpailuita. Lisäksi elokuussa hypättävä esteratsastuksen Champion-kilpailu 110-, 120- ja 130 cm tasoilla on nimeltään SHKL Estechampion 2007.
 
SHKL:n jäseneksi pääsee kun omistaa hevosen, osan hevosesta tai hallintaoikeuden hevoseen. Jäsenmaksu on 35 euroa vuodessa. Jäsenet saavat neljä kertaa vuodessa ilmestyvät 4-värilehden sekä erilaisia alennusoikeuksia.
 
Lisätietoja www.shkl.net