Maiju Mallat päivän nimi Belgian Nations Cupissa

1.6.2010

Suomen esteratsastajien Nations Cup -kausi
alkoi Lummenissa Belgiassa 10. sijalla

Maiju Mallat päivän yllätysnimi tammalla Casandra Z

Suomen esteratsastuksen maajoukkue kilpaili kauden ensimmäisessä koitoksessaan Lummenissa Belgiassa vappupäivänä. Paikalle oli saanut kutsun kymmenen kovatasoisen maan estejoukkueet. Ensimmäisellä kierroksella yllättäen suomalaisista parhaan suorituksen teki varapaikalta Mikael Forsténin tilalle noussut Maiju Mallat, 30 hevosella Casandra Z hypäten puhtaan radan, mutta saaden yhden virhepisteen ylitetystä enimmäisajasta.

Myös Sebastian Numminen teki hienon suorituksen Calandro II:lla vain yhdellä pudotuksella eli neljällä virhepisteellä. Noora Forsténin saldo Evli Cagliostrolla oli 12 pistettä ja Nina Fagerström Wivinalla 20. Kun tuloksista otetaan huomioon 3 parasta, Suomi oli 17 pisteellään viimeisenä Italian joukkuetta pisteen huonompana. Näin tiimi tippui jatkosta toiselta kierrokselta.

Mallat on kotoisin Virroilta, missä perhe pitää Mallatin Ratsutilaa. Huimaan nousuun kansainvälisillä esteillä Casandra Z:lla tänä keväänä lähtenyt ratsastaja työskentelee parhaillaan Forsténien tallilla Hollannissa ratsuttaen ja kilpailuttaen osaa näiden hevosista. Mallat on kilpaillut aikaisemmin monipuolisesti niin esteitä, kenttää kuin kouluakin hienolla menestyksellä kansallisella tasolla. Viime kaudella hän oli viides esteratsastuksen Tapiola GP-sarjassa tammalla Caravelle.

Lahjakas ja kapasiteetikas Casandra Z, 12-vuotias tamma, on kuuluisasta esteoriista Carthago Z, ja sen emä Melody kilpaili aikoinaan maailmancup-tasolla. Hevosen omistaa Noora Forstén.

Tavoitteena finaalipaikka
kahden vuoden sisällä

FEI:n, kansainvälisen ratsastajainliiton, Nations Cup on esteratsastuksen kesäkauteen sijoittuva kansainvälinen kilpasarja, jossa maiden joukkueet kilpailevat toisiaan vastaan isoilla esteillä. Sarja päättyy syksyisin Barcelonassa järjestettävään loppukilpailuun, johon pääsee mukaan kuusi parasta joukkuetta Euroopasta sekä muutamia muiden liigojen parhaita. Finaalin kaksi parasta nousevat kymmenen parhaan maan mestaruus- eli superliigaan.

Suomen Ratsastajainliitto satsaa vahvasti esteratsastuksen joukkuetoiminnan kehittämiseen, tavoitteena on saada joukkueemme mukaan Barcelonan finaaliin vuoteen 2010 mennessä. Vuoden alussa Suomen NC-kapteenina aloittanut ruotsalainen Lars Parmler oli luotsaamassa joukkuettamme paikan päällä Belgiassa nyt ensimmäistä kertaa.

- Ninalla oli vähän epäonnekas päivä, jos hän olisi mennyt puhtaasti, olisimme voineet hyvin olla viiden kuuden parhaan joukossa. Odotan seuraavaa kilpailua Kööpenhaminassa innolla, Parmler toteaa tyytyväisenä.

Mikael Forsténin ykkösratsu Isaac du Jonquet lepää maailmancupmatkastaan ja kisoissa mukana ollut Vanity ei ollut parhaassa kuosissaan, joten Mallat nostettiin joukkueeseen.

- Moni Suomessa voi olla yllättynyt Maijun hienosta tuloksesta, mutta Mikko suositteli häntä lämpimästi ja hyvä ystäväni näki hänet kilpailemassa täällä aiemmin, joten tiesin jo etukäteen, että hän on hyvä. Maiju ratsastaa taitavasti sileällä, hänellä on hyvät hermot, hyvä hevonen allaan ja hän on täällä erinomaisissa käsissä Mikon ja Nooran luona - hänestä voi tulla vielä todella hyvä, Parmler uskoo.

- Täällä Euroopassa voi kilpailla joka viikonloppu toisin kuin kylmässä Pohjolassa. Sillä tavoin lahjakas ratsastaja voi nousta ja kehittyä erittäin nopeastikin. Siis kaikki suomalaiset, lähtekää maailmalla ja kilpailkaa, kilpailkaa, kilpailkaa, Parmler kehottaa.

Parmler on erittäin kokenut ja arvostettu kansainvälinen valmentaja, joka on ollut mukana rakentamassa Ruotsin ja Norjan joukkueiden nousua maailman kärkeen. Hän on kilpaillut aiemmin itsekin menestyksellä kansainvälisellä GP-tasolla.

Kahden viikon päästä Kööpenhaminassa Suomen joukkueessa ratsastavat alustavan suunnitelman mukaan Nina Fagerström, Mikael Forstén, Maiju Mallat, Sebastian Numminen ja Piia Pantsu. Varalla ovat Niclas Aromaa sekä Noora Forstén. Kesän kisalistalla on 5-6 Natios Cup -kilpailua. Suomi isännöi niistä yhtä, joka ratsastetaan tänä kesänä Bastioni Horse Festivalissa Haminassa 25.- 28. kesäkuuta.

Mallat ja Numminen ylittivät
EM-karsintarajan Lummenissa

Nations Cup -kilpailuissa ratsastajien on mahdollista ylittää kansainvälisiin arvokilpailuihin vaadittava tulosraja, nyt hakusessa on edustus esteratsastuksen EM-kilpailuihin Windsoriin Iso-Britanniaan 25.-30. elokuuta. Lummenissa raja ylittyi tänään, mikäli ratsastaja sai Nations Cupin ensimmäisellä tai toisella kierroksella enintään neljä virhepistettä. Näin karsintarajan selvittivät Mallat ja Numminen. Ratsastajat saavat Nations Cup -kilpailuista myös arvokkaita FEI:n maailmanlistapisteitä.

Suomen Nations Cup -kisasuunnitelma 2009
Kööpenhamina, Tanska 14.5.-17.5.
Drammen, Norja 18.-21.6.
Hamina, Suomi 25.- 28.6.
Tallinna, Viro 11.-12.7.
- mahdollisesti Bratislava, Slovakia 6.-9.8.

Tulokset CSIO4* Lummen, Nations Cup of Belgium 1.5.
Tulos kahden kierroksen jälkeen, Suomi karsiutui toiselta kierrokselta
1) Ranska 4 vp.
2) Belgia 8
3) Irlanti 18
…10) SUOMI 17 vp - Maiju Mallut / Casandra Z 1 vp, Sebastian Numminen / Calandro II 4, Noora Forstén / Evli Cagliostro 12, Nina Fagerström / Wivina (20).

Järjestäjän nettisivut, täydet tulokset: www.csiolummen.be

Muita tuloksia Lummenista

Tuloksia perjantai 1.5.
Pikku kierros CSI2*, luokka 9, 135 cm, aikaratsastus: 5. sija Noora Forstén / Evli Popcorn 0/85.75

Tuloksia torstai 30.4.
Pikkukierros CSI2*, luokka 2, 125 cm, perusrata ja välitön uusinta: 4. sija Maiju Mallat / Conquest 0-0/45.49, 5. Noora Forstén / Evli Popcorn 0-0/46.10
Pikkukierros CSI2*, luokka 4, 135 cm, perusrata ja välitön uusinta: 6. sija Nina Fagerström / Luminus 0-0/45.59
Luokka 7-v. hevoset, 1. sija (jaettu 28 ratsukon kesken, kaikki puhtaat radat samanarvoiset) Nina Fagerström / Offenback De Fritot 0/95.25