Meeri Simulalle reiningin SM-kultaa lännenratsastuksessa

1.6.2010

Lännenratsastuksen SM-kisat Tampereella 26.-27.9.

Meeri Simula uusi lännenratsastuksen
Suomen mestaruuden Tampereella - uudella tyylillä!


Meeri ja Hesa Frosty Hickory sliding stopissa, kuva SH.

Harjavaltalainen Meeri Simula, 31, laukkasi toista kertaa perättäin lännenratsastuksen reiningin mestariksi quarter-hevosella Hesa Frosty Hickory sunnuntaina Tampereella. Vuosi aikaisemmin voittoratsu oli sama, mutta nyt ratsukon tyyli oli uusi.

- Meillä on ollut aika vaikea kausi, koska viime talven aikana lähdimme muuttamaan hevosen tyyliä. Se on ollut aika pystypäinen, kuten se oli opetettu edellisessä paikassaan. Talvikaudella aloimme hakea matalampaa muotoa ja tyylikkäämpää tapaa liikkua. Nykyään nopeudesta ei saa enää niin paljon plussaa, vaan myös tyyli on tärkeää pisteissä, Simula toteaa.

- Tällä kaudella työ on ollut vähän kesken ja välillä ollaan menty ojasta allikkoon. Elokuun puolivälissä hevonen yhtäkkiä hoksasi, että tätähän minulta halutaan. NRHA:n EM-kisoja ajatellen hoksaus tuli vähän myöhään, mutta SM-kisoja ajatellen ajoissa. Olihan se hienoa voittaa mestaruus viime vuonna, kun kukaan ei odottanut meiltä mitään, mutta tänä vuonna ajatellen kovaa työtä hevosen eteen, tämä oli meille todellinen työvoitto, Simula sanoo.

Meeri ja Hesa Frosty Hickory , kuva SH.

Kymmenvuotiaan jalostusoriin omistaa ratsastajan ystävä Kaisa Heikkilä ja se löytyi valmentaja Rolf Peterkan kautta Saksasta. Ratsukon yhteistyö on kestänyt nyt reilut puolitoista vuotta. Peterka valmentaa Simulaa edelleen ja on ollut isona apuna hevosen kanssa tehdyssä työssä samoin kuin sen omistaja, joita molempia Simula kiittää lämpimästi.

Simula on ratsastanut lapsesta asti, lännenratsastukseen hän tutustui opiskellessaan hevostalouden agrologiksi Mustialassa reilu kymmenen vuotta sitten. Ratsastaja lähti opintoihin kuuluvaan työharjoitteluun puoleksi vuodeksi Kaliforniaan, missä hän opetteli karjatyötä hevosilla ja hevosten kouluttamista siihen.

Nykyään hän pitää Satakunnan ainutta lännenratsastukseen erikoistunutta paikkaa, Wallan tallia. Lännenratsastus kasvattaa jatkuvasti suosiotaan Suomessa. Siinä kilpaillaan kahdessakymmenessä lajissa alkaen hevosten esittämisestä ja rakennearvosteluista aina hevosmiestaito- ja karjankäsittelyluokkiin. Lajeista reining on kansainvälisen lajiliiton, FEI:n, virallinen kilpailulaji, jossa kilpaillaan aina MM-tasolla asti.

 - Ainahan lama vähän vaikuttaa hevosurheiluun, mutta lännenratsastus kiinnostaa ihmisiä paljon. Näin yrittäjän näkökulmasta lajiin on tulossa kiitettävästi lisää ratsastajia, Simula sanoo.

Reiningissä ratsastetaan vauhdikas laukkaohjelma, johon kuuluu erikokoisia ja -vauhtisia ympyröitä, laukanvaihtoja, spinejä, rollbackeja, peruutuksia sekä näyttäviä liukupysähdyksiä. Tuomari arvostelee suorituksen onnistumisen kohta kohdalta. On tärkeää, että hevonen toteuttaa ratsastajan antamat avut halukkaasti ja kevyesti.

Hopealle 15-vuotias Rebekka Ylitalo


Rebekka Ylitalo ja Brown Sugar Presence. Kuva SH.

Hopealle ratsasti vasta 15-vuotias Rebekka Ylitalo Kokkolasta 12-vuotiaalla quarterruunalla Brown Sugar Presence jääden kullasta vain puolen pisteen päähän. Ratsastajan nousu kansalliselle huipulle on ollut nopea. Ratsastaja aloitti ratsastamisen neljä vuotta sitten, siirtyi lännenratsastukseen kolme vuotta sitten ja ryhtyi kilpailemaan vasta viime kaudella. Heinäkuussa ratsukko sijoittui lännenratsastuksen lajiliitto NRHA:n EM-kilpailuissa Ruotsissa rookie- eli tulokasluokassa hienosti hopealle.

- Me asuimme Itävallassa reilu kolme vuotta sitten, ja kun lomailimme Italiassa halusin mennä siellä ratsastamaan. Talli oli lännenratsastustalli ja laji tuntui niin kivalle, että etsimme Itävallastakin paikan, jossa sitä pystyi harrastamaan. Ostimme oman Mahdan-arabihevosen ja aloimme käydä sillä valmennuksissa.

Perhe muutti Suomeen kolme vuotta sitten ja toi hevosen mukanaan. Sen rinnalle löytyi Olli Liljegrenin kisaratsuna ollut Brown Sugar Precence viime vuoden loppukesällä.

- Se on vakaa, ei hermoile turhaan, vahvat stopit. Luotettava hevonen. Tavoitteena on päästä mahdollisimman pitkälle ja oppia paljon, jatkaa kisaamista mahdollisesti myös ulkomailla, ratsastaja sanoo.

Ratsastajan äiti kilpailee myös reiningissä ja muukin perhe on innostunut hevosista lukuun ottamatta kahdeksanvuotiasta pikkuveljeä, joka halutaan myös houkutella mukaan jatkossa. Perheen kaksi hevosta asuvat Isojärven tallilla Kokkolassa. Ylitaloa valmentaa saksalainen Nico Hörman ja belgialainen Ann Poels, jotka valmentavat myös toista nuorta huippuamme, Pete Perkiötä, joka valmistautuu parhaillaan Saksassa EM-kilpailuihin.

Lännenratsastuksen all-around mestariksi Wilma Mustonen


 Maria "Wilma" Mustonen ja Ikaros Fancy Remedy, kuva My Sjöholm.

Kilpailuissa ratkottiin myös western pleasuren, western horsemanshipin, western ridingin ja trailin lajimestaruudet. Samalla jaettiin ensimmäistä kertaa näissä lajeissa parhaiten menestyneelle all-around Suomen mestaruus, jonka voitti vihtiläinen Maria "Wilma" Mustonen, 36, quarterruunalla Ikaros Fancy Remedy. Reiningissä Mustonen sai hienosti pronssia tammalla Shezdunitthehardway.

Kausi on sujunut ratsastajalta hienoissa merkeissä, sillä hän voitti Ypäjän kansainvälisen reining-kilpailun kesäkuussa. NRHA:n EM-kisoissa hän sijoittui ammattilaisluokissa, mikä oli kova juttu Euroopan parhaimmistoa vastaan.

Maria "Wilma" Mustonen ja Shezdunitthehardway, kuva My Sjöholm.

- Kolmen parhaan joukkoon täällä piti ehdottomasti päästä reiningissa, sama tavoite oli Ikaroksen kanssa. Tänään meni sikahyvin, olen tyytyväinen ja tavoitteisiin päästiin, tietysti kaksi voittoa olisi myös ollut jotain. Eilen Ikaros tuntui niin huonolle, että ajattelin etten enää kilpaile sillä. Tänään se oli taas oma itsensä, rauhallinen ja kuulolla, paitsi palkintojenjaossa se oli tapansa mukaan aika pelle. Se on huomattavan kovassa kunnossa, eilen verkkaaminen jäi liian vähäiseksi ja se oli ylikierroksilla, Mustonen toteaa.

Lännenratsastus Suomessa hyvässä nosteessa

Kansainvälisinä tuomarivieraina nähtiin Jan Booegarts Belgiasta ja Kenda Pipkin Yhdysvalloista.
Meeri Leino ja Mrs Gun Smoke Cindy. Kuva My Sjöholm.

- Huipulle on vielä matkaa, jatkakaa samaan malliin, harjoitelkaa ja pitäkää klinikoita. Suomessa on hyvä draivi, työtä tehdään tunnollisesti ja innostuneesti. Ilmeisesti Suomeen on tullut paljon hyviä hevosia Belgiasta - ja sieltä niitä saa edelleenkin, belgialaistuomari Booegarts vinkkaa.

- Yhtä asiaa kadehdin täältä Belgiaan verrattuna - toivon että meilläkin olisi tällaisia hienoja kisapaikkoja, joissa on hyvin tilaa verryttelylle, kisoille sekä näin innostuneita ihmisiä, hän toteaa.

Tulokset lännenratsastuksen reiningin SM-kilpailut
ja lajimestaruuskilpailut, Tampere 27.9.

Lännenratsastuksen reiningin Suomen mestaruusfinaali
Osallistui  9 sijoittui 6, semifinaalissa mukana 15 ratsukkoa
1) Meeri Simula / Hesa Frosty Hickory (LuRa) Harjavalta 136      
2) Rebekka Ylitalo / Brown Sugar Presence (KWR) Kokkola 135.5      
3) Maria Mustonen / Shezdunitthehardway (HyR) Vihti 134.5      
4) Veera Kurenlahti / Aaler (HyR) Helsinki 130      
5) Maria Astikainen / Docs Smokin Pep (WRS) Iisalmi 128.5      
6) Mari Rapola / Little Jacki Junior (HyR) Vihti 127.5      
7) Lilli Vanhatalo / Fiftys Lovemaker (RuRang) Helsinki 127      
8) Ari Marjanen / Jac Ice Bar (HyR) Hyvinkää 124      
9) Tiina Ripatti / Mr Trouble Dream (WRF) Vihti 115

All-Around Suomen mestarit
1) Maria Mustonen / Ikaros Fancy Remedy (HyR) Vihti 28 p
2) Meeri Leino / Mrs Gun Smoke Cindy (HyR) Espoo 25 p
3) Outi Arola / Golds Buck Rebel (RuRang) Raahe 25 p
4) Meeri Simula / Skippin' Dandy (LuRa) Harjavalta 24 p
5) Marja Siirtola-Carleman / Chapeau de Napoleon (POWER) Mäntsälä 21 p
6) Janina Salo / The Blue Flame (HyR) Hyvinkää 17 p

WESTERN PLEASURE FINAALI
1) Outi Arola / Golds Buck Rebel (RuRang) Raahe 0
2) Maria Mustonen / Ikaros Fancy Remedy (HyR) Vihti 0
3) Janina Salo / The Blue Flame (HyR) Hyvinkää 0
4) Meeri Simula / Skippin' Dandy (Lura) Harjavalta 0

WESTERN RIDING FINAALI     
1) Meeri Leino / Mrs Gun Smoke Cindy (HyR) Espoo 129      
2) Meeri Simula / Skippin' Dandy (LuRa) Harjavalta 125.5      
3) Maria MustonenShezdunitthehardwayHyRVihti123      
4) Outi Arola / Golds Buck Rebel (RuRang) Raahe 122.5      
5) Marja Siirtola-Carleman / Chapeau de Napoleon (POWER) Mäntsälä 112.5

SRL WESTERN HORSEMANSHIP FINAALI 
Osallistui  7 sijoittui 6   
1) Maria Mustonen / Ikaros Fancy Remedy (HyR) Vihti    
2) Janina Salo / The Blue Flame (HyR) Hyvinkää
3) Meeri Simula / Skippin' Dandy (LuRa) Harjavalta      
4) Outi Arola / Golds Buck Rebel (RuRang) Raahe       
5) Marja Siirtola-Carleman / Chapeau de Napoleon (POWER) Mäntsälä       
6) Meeri Leino / Mrs Gun Smoke Cindy (HyR) Espoo       
7) Ari Marjanen / Khvar (HyR) Hyvinkää       

TRAIL FINAALI
Osallistui  8 sijoittui 6
1) Meeri Leino / Mrs Gun Smoke Cindy (HyR) Espoo 134      
2) Maria Mustonen / Ikaros Fancy Remedy (HyR) Vihti 131.5      
3) Marja Siirtola-Carleman / Chapeau de Napoleon (POWER) Mäntsälä 128      
4) Lilli Vanhatalo / Fiftys Lovemaker (RuRang) Helsinki 126      
5) Meeri Simula / Skippin' Dandy (LuRa) Harjavalta 125.5      
6) Janina Salo / Sansso (HyR) Hyvinkää 120      
7) Outi Arola / Golds Buck Rebel (RuRang) Raahe 119.5      
Hyl. Ari Marjanen / Khvar (HyR) Hyvinkää