Noora Forsténille hieno rata, EM-estejoukkue nyt 10. sijalla

1.6.2010

Euroopan mestaruuskilpailut koulu- ja esteratsastus,
Windsor, Iso-Britannia

Suomen estejoukkue kymmenes ykkösosuuden jälkeen

Noora Forstén hyppäsi hienon avausradan Evli Cagliostrolla

Esteratsastuksen EM-kilpailut käynnistyivät Windsorin kuninkaallisen linnan puutarhassa keskiviikkona yötä vasten, jolloin ratsastettiin joukkuekilpailun ja samalla henkilökohtaisen kilpailun ensimmäinen etappi. Suomen joukkue teki tasaisen hyvää työtä ja on nyt kymmenes, kun kilpailuun lähti seitsemäntoista maata.

Joukkuekilpailun kärkeen nousi Sveitsi, jonka ratsastajat ottivat tuplavoiton kärjessä Pius Schwizer ja Ulysse ennen ratsukkoa Steve Guerdat ja Jalisca Solier. Toisella sijalla on Hollanti kannoillaan Ranska.


Noora ja Cagli Windsorin yössä. Kuva SH.

Illan parhaaseen suomalaissuoritukseen 150 cm:n aikaratsastusluokassa ylsi Noora Forstén kookkaalla, 17-vuotiaalla holsteinoriillaan Evli Cagliostro, joka selvitti ratamestari Bob Ellisin laatimat haasteet virheittä. Ratsukko otti 18. sijan kilpaan lähteneen 77 ratsukon joukossa.

- Periaatteessa mulla meni rata ihan nappiin, tiet, askelmäärät ja koko ratsastusta varten tehty suunnitelma toteutui aivan juuri kuin olimme ajatelleet. Mikko ja Jan Tops kehuivat molemmat, että ratsastin itse hyvin ja  että pysyin rytmissä ja Cagli hyppäsi hienosti. Tämä oli meiltä nappisuoritus. Johdossa meitä edellä on nopeampia ratsukoita, Cagli on iso hevonen ja vähän hidas hypyissään, Noora Forstén kertoo. Hollantilainen esteratsastusguru auttaa Forsténeita kilpailuihin valmistautumisessa ja kisapaikoilla.


Mikko ja Isaac vauhdissa. Kuva SH.

Mikael Forstén ratsasti kilpailussa ranskalaisruuna Isaac du Jonquet'lla erittäin nopean ajan, mutta otti radalla harmilliset kaksi pudotusta. Ilman niitä vauhti olisi riittänyt kymmenen parhaan kärkeen, mutta kun virhepisteet ynnättiin aikaan, sijoitus oli 39. Sebastian Numminen ja Calandro II ottivat rauhallisella ajalla ja yhdellä pudotuksella sijaluvun 54.
Joukkueenjohtaja Lars Parmler on melko tyytyväinen aloituskilpailun saldoon.

- Olen tyytyväinen, kaikki ratsastajat tekivät supertyötä, etenkin Nooran ratsastus oli fantastinen. Mikon pudotukset olivat harmillisia, sillä hänellä oli erittäin nopea aika, Parmler toteaa.

Sebbe ja Calandro II, kuva SH.

Esteratsastajien urakka jatkuu perjantaina, jolloin ratsastetaan kaksi kierrosta 160 cm:n esteillä. Ensimmäinen niistä on joukkuekilpailun toinen osuus, josta ratkaisevalle seuraavalle kierrokselle jatkaa kymmenen parasta maata. Joukkueissa saa olla neljä ratsastajaa, joista kolmen parhaan tulokset otetaan loppupisteissä huomioon.

- Tilanne on meille hyvin vaikea sikäli, että meillä on vain kolme ratsastajaa, eikä meillä ole varaa yhteenkään virheeseen. Teemme parhaamme, mutta on todella harmi, ettei Piia Pantsu ole mukana joukkueessamme, Parmler manaa.

Pantsu nimettiin joukkueeseen, mutta ei saanut loppupelissä hevosen omistajalta lupaa startata EM-radalla.

Henkilökohtainen kilpailu etenee joukkuekisan ohessa. Perjantain ensimmäiselle kierrokselle jatkavat kaikki ratsukot ja seuraavalle 50 parasta. Sunnuntain finaaliin lähtöportti avautuu 25 parhaalle.

Henkilökohtaisessa kilpailussa pistesaldo kertyy ratsukoille läpi kilpailun. Ensimmäisen aikaratsastusluokan tulokset on muutettu virhepisteiksi, ja Noora Forstén on 2,54 virhepisteellään nyt yhden pudotuksen sisällä kärjestä. Mikael Forsténilla taakkana on 4,98 pistettä ja Nummisella 7,55. Jatkossa ei ratsasteta enää aikaa, vaan virheitä  alkaa napsua tilille tuttuun tapaan neljä per pudotus tai kielto. Myös ylitetystä enimmäisajasta rankaistaan, joten aikailuun radalla ei ole aikaa.

Tuloksia

Esteratsastuksen ensimmäinen EM-karsinta, aikaratsastus 150 cm. Virhepisteet lisätään aikaan. Lähti 77, sijoittui 24.
1. Ulysse Schwizer, Pius SUI  68.31 seconds
2. Jalisca Solier Guerdat, Steve SUI  68.42 seconds
3.  Exquis Walnut de Muze Smolders, Harrie NED  68.79 seconds
…18. Evli Cagliostro Forsten, Noora FIN  73.40 seconds
…39. Isaac du Jonquet Forsten, Mikael FIN  78.28 seconds (time 70.28)
…54. Calandro Numminen, Sebastian FIN 83.42 seconds (time 79.42)

Joukkueiden pistetilanne 1. karsinnan jälkeen
1. Sveitsi 3.66
2. Alankomaat 3.96
3. Ranska4.71
4. Irlanti 5.86
5. Italia 7.00
6. Saksa 7.75
7. Iso-Britannia11.26
8. Ruotsi 11.62
9. Belgia  14.32
10. Suomi 15.07

Täydet tulokset:  http://eventcontent.hippoonline.de/421/421zeitplanENG.htm

Lisätietoa, ratsastajien esittelyt SRL:N netissä: [intlink|1359|EM-kisat Windsor]
Kilpailujen kotisivut: http://www.alltechwindsoreuropeans.com/
FEI, kansainvälinen ratsastajainliitto: www.fei.org

ESTERATSASTUS

ALUSTAVA AIKATAULU

Torstai 27.8. klo 19.30 - 22.30 (Suomen aikaa 21.03-00.30)
Esteratsastuksen ylimääräinen kilpailu, puissance-korkeushyppykilpailu
Perjantai 28.8. klo 8.30 - 17.30 (Suomen aikaa 10.30-19.30)
Joukkuekilpailun 2. osuus, kaksi kierrosta. Samalla 2. ja 3. henkilökohtainen kilpailu. Joukkuekilpailussa jatkoon toiselle kierrokselle 10 parasta joukkuetta, henkilökohtaisessa kilpailussa 3. kilpailuun 50 parasta
Lauantai 29.8. klo  14.30 - 16.45 (Suomen aikaa 16.30-18.45)
Grand Prix-esteratsastus, avoin vararatsastajille ja niille ratsukoille, jotka eivät selvinneet finaaliin.
Sunnuntai 30.8. klo 14.00-17.00 (Suomen aikaa klo 16.00-19.00)
Henkilökohtainen finaali, avoin 25 parhaalle ratsukolle
TELEVISIOINTI

FEI:n TV suorana lähetyksenä ja taltiointeina netissä
Torstai 27.8. kouluratsastus
Perjantai 28.8. esteratsastus
Lauantai 29.8. kouluratsastus
Sunnuntai 30.8. esteratsastus
Tarkemmat tiedot kotisivulta: http://www.feitv.org/page/Home?WT.mc_id=feispsh
(Vuosipassi katseluun 59,99 €, viikko 12,99 € ja päivä 6,99 €)

EM-kisalähetykset Eurosportilla
Eurosportilta tulee lauantaina 29.8. klo 21.45-24.15 kouluratsastusta, studiossa Kati Hurme-Leikkosen kanssa kommentaattorina Anders Sucksdorff. Sunnuntaina 30.8. esteratsastuksen viimeinen finaalikierros suorana klo 18.00 alkaen.

Kilpailun kulku
Esteratsastuksen Euroopan mestaruuksista kilpaillaan joukkuemestaruuksista sekä henkilökohtaisista mestaruuksista. Kaikkiaan ratsastetaan kolme kilpailua.
1. Ensimmäisessä kilpailussa, joka on joukkuekilpailu ja samalla ensimmäinen henkilökohtainen kilpailu, ratsastetaan 150 cm:n aikaratsastusluokka. Tulos muutetaan sakkopisteiksi erillisen kaavan mukaan. Joukkueessa lasketaan mukaan kolmen parhaan tulos. Saadut virhepisteet alkavat kertyä henkilökohtaisen kilpailun osalta yksittäisille ratsastajille ja ne jatkavat kertymistään koko kilpailun läpi.
2. Toisessa kilpailussa, joka on kahdella kierroksella ratkaistava joukkuefinaali ja henkilökohtaiset kilpailut 2. ja 3., ratsastetaan kaksi kertaa sama rata, estekorkeus  160 cm. Joukkuekilpailussa toiselle kierrokselle pääsee mukaan 10 parasta joukkuetta ja henkilökohtaisessa kilpailussa 3. kilpailuun (toinen kierros) 50 parasta ratsukkoa. Ne ratsastajat, jotka eivät kilpaile joukkuekilpailussa, suorittavat oman osuutensa toisella kierroksella ennen joukkueita. Joukkuetuloksissa lasketaan mukaan myös 1. joukkuekilpailun ja 2. joukkuekilpailun ensimmäisen kierroksen tulos. Mikäli joukkueessa ratsastaa jäseniä, jotka eivät ole karsiutuneet 3. henkilökohtaiselle kierrokselle, heidän tuloksensa otetaan huomioon vain joukkueen tuloksessa. Joukkuekilpailun voittaa vähiten virhepisteitä saanut joukkue. Mitaleista ratsastetaan tarvittaessa uusinta.
3. Kolmas kilpailu, henkilökohtainen loppukilpailu, ratsastetaan kahdella kierroksella eri esteradoilla, estekorkeus 160 cm. Mukaan pääsee 25 parasta ratsukkoa kolmen ensimmäisen kilpailun yhteenlasketun tuloksen perusteella. Lopputulokseen vaikuttaa sekä kolmen ensimmäisen kierroksen tulokset että niiden päälle finaalin kahdelta kierrokselta tulevat virhepisteet. Euroopan mestaruuden voittaa vähiten virhepisteitä saanut ratsukko. Mitaleista ratsastetaan tarvittaessa uusinta.