Nuorten hevosten MM: Fagerström huippuvireessä 

1.6.2010

Nina Fagerström yhdeksäs Naomi Do Z:lla
nuorten hevosten MM-finaalissa


Nina Fagerström selvitti kanadalaisen Eric Lamazen, Pekingin olympiavoittajan, kaksi ratsua nuorten hevosten MM-finaaliin, jotka hypättiin Belgiassa Zangersheiden kuulussa siittolassa sunnuntaina.

Loppukilpailussa Fagerström teki puhtaan perusradan kuusivuotiaalla tammalla Naomi Do Z, joka edustaa Zangersheiden runsaasti urheiluhevosia tuottavaa kantakirjaa. Viidentoista ratsukon uusinnassa tuli yksi puomi alas, ja sijoitus oli yhdeksäs kilpailussa, johon osallistui alun perin huikeat 245 hevosta.

- Kuusivuotiaaseen olin erityisen tyytyväinen. Se  teki puhtaan perusradan, ja uusinnassa lähdin ratsastamaan voitosta. Tiesin, että hevonen on aikaratsastuksessa vielä vähän kokematon, mutta kun ollaan MM-finaalissa, ei lähdetä tyylittelemään, vaan tekemään parasta mahdollista tulosta. Onnekkaana olisin voinut olla puhdas, nyt yksi pystyeste tuli alas. Tämäkin oli hyvä tulos ja tälle hevoselle tänä päivänä erittäin hyvä suoritus, Fagerström sanoo.


Nina ja Coriana Van Klapscheut MM-kisoissa, kuva JMInt.eu.

Seitsenvuotiaissa hevosissa belgialaistammalla Coriana Van Klapscheut tuli perusradalla kaksi pudotusta ja loppusijoitus oli 21., kun mestaruutta lähti tavoittelemaan 181 ratsukkoa.

- Minulla oli hevosen suhteen suuret odotukset, sillä se on erittäin hyvä ja nopea, ja uusinnassa olisin tosiaan voinut yrittää voittaa sillä. Meillä tuli pudotus lankkuesteellä numero kuusi, ja sen jälkeen se astui vesiesteen rajalle. Tämäkin oli sinänsä hyvä ja ehjä rata, ja vähän paremmalla onnella se olisi ollut puhdas ja olisin päässyt uusintaan.

Nuorten hevosten MM-kilpailut on mittava tapahtuma kaikilla mittareilla. Fagerströmin saavutusten arvoa nostaa se, että hän oli ratsastanut molempia tammoja kotona vain muutaman kerran ennen MM-kilpailua ja kilpailu oli heille ensimmäinen yhteinen.

- Oli todella hieno saavutus, että  pääsin ylipäänsä ratsastamaan finaaliin ja voitoista. Finaalissa kaikki katsomot olivat aivan täpötäynnä ihmisiä ja fiilis oli mieletön, Fagerström iloitsee.

Olympiavoittajan ykkösratsuttaja Euroopassa

Fagerström, 27, työskentelee belgialaisella myynti- ja kilpatalli Stephexillä ratsuttajana kilpailuttaen useita tallin hevosia. Yksi Stephexin merkittävimpiä asiakkaita on olympiavoittaja Lamaze. Fagerström on vakuuttanut tämän kyvyillään ja ratsuttanut useita Lamazen hevosia mukaan lukien kokeneet ykköstykit.

Jalostusoriiden GP:ssä Zangersheidessa Fagerström ratsasti lauantaina 10. sijalle vasta 8-vuotiaalla, hollantilaisella KWPN-oriilla Ultra Boy, joka on myös Lamazen ratsuja. Perusradalla ratsukko teki nollan, mutta uusinnassa suoritus hylättiin.

- Tämä hevonen ansaitsee erityismaininnan, se on paras hevonen, jota olen koskaan ratsastanut. Sillä on mieletön hyppyvoima, se on varovainen ja nopea ja se todella rakastaa urheilua ja kilpailemista. Uusinnassa se hyppäsi ihan  mielettömästi ja otin siinäkin riskejä, hevonen tuntui kerta kaikkiaan niin hyvälle, että uskalsin päästää sen menemään.

- Olimme menneet puhtaasti ja meillä oli enää kaksi estettä, kun se kompastui alastulossa kolmanneksi viimeisellä esteellä, tuli turvalleen hiekkaan ja putosin kyydistä. Pohja oli siitä kohtaa ilmeisesti vähän pehmeä ja se liukastui.  Tällaista voi tapahtua hevosurheilussa. Tulin aika kovaa alas, polvet ovat nyt vähän paksuina, mutta luita ei mennyt poikki, joten se oli sikäli onnekas kuperkeikka, Fagerström kertoo.

Superoriin isä on Heartbreaker ja emänisä Jus de Pomme, ja sen omistaa Ashland Stables - sama omistaja kuin Lamazen olympiaratsu Hicksteadilla.

- Ultra Boy oli kilpailun puhutuin hevonen, ja sitä kysyttiin todella paljon siitokseen. Ashland Stables  osti sen Lamazelle meidän kauttamme ja he pyysivät minua ratsastamaan sillä kesäkauden ja valmistelemaan sitä Ericille. Hevosen kanssa oli aluksi ongelmia mm. kontrollin kanssa. Nyt se on valmis 150 cm:n luokkiin ja luulen että Eric jatkaa sen kanssa itse.

- Olen äärettömän kiitollinen siitä luottamuksesta, jonka olen saanut Ericiltä. On ollut mieletön kokemus saada ratsastaa upeita hevosia, joissa on niin paljon laatua. Ja on myös ihan fantastista, että nyt myös muut on nähneet millaisen työn olen pystynyt tekemään hevosten kanssa, Fagerström sanoo.

Kansainvälistä menestystä runsaasti viime vuosina niittänyt Fagerström on ollut hyvässä vedossa. Hän voitti kaksi viikkoa sitten Pinerolon kolmen tähden GP:n Italiassa ja otti kaksi sijoitusta Barcelonan Nations Cup -finaalin yhteydessä ratsastetuissa estekilpailuissa.

Muut suomalaistulokset MM-kisoista

Lauantain "lohtufinaalissa" finaalista karsiutuneiden hevosten kesken Satu Liukkonen ratsasti ruotsalaisen, 7-vuotiaan SWB-tamma Celestinen seitsemännelle sijalle puhtaalla radalla ja nopealla ajalla. Fagerström sijoittui luokassa 22. sijalle hollantilaisruunalla Veihaiwej tehden hitaamman ajan.

Aki Hannula hyppäsi suomalaissyntyisen, 6-vuotiaan FWB-ruuna Bear Bay d'Artagnan kanssa pikkufinaalissa 28. sijalle. Jenny Kainulainen oli FWB-tammalla Four Winds la Mer luokassa 126. tilalla. Molempien suomalaishevosten isä on Peik Andersinin kuulu menestysori Lados, joka menehtyi vuonna 2004.

Järjestäjä: www.zangersheide.com
Täydet tulokset: http://events.1point.nl/2009/lanaken/results/results.htm

24.-27.9. Esteratsastus, Nuorten hevosten MM, Lanaken, Belgia
Tulokset 6-vuotiaat hevoset, finaali 135 cm, perusrata ja uusinta, lähti 40
1 Christian Ahlmann / Charles., GER 0-0/35.92  
2) David O'Brien / Drumiller Lough, IRL 0-0/37.13  
3) Walter Lelie / Derly Chin De Muze, BEL 0-0/37.64  
…9) Nina Fagerström / Naomi Do Z, FIN 0-4/38.26

Järjestäjä: www.zangersheide.com
Täydet tulokset: http://events.1point.nl/2009/lanaken/results/results.htm


Nina Fagerström

Nina Fagerström, s. 1982, nousi satulaan ensi kertaa jo vauvana ratsastajaäitinsä Tina Schoultzin kanssa, joka on ratsastuksenopettaja. Nina työskenteli ja valmentautui Christopher Wegeliuksen luona 15-vuotiaasta alkaen ja kilpaili Suomessa kolme kautta, ennen kuin lähti 18-vuotiaana urheilulukion käytyään maailmalle päämääränään kilparatsastajan ura. Nina työskenteli aluksi belgialaisella Stephex-kilpatallilla, kiersi sen jälkeen muissa töissä ja palasi jälleen Stephexille. Nuori ja lahjakas Nina on tänään Stephexin ykkösratsastajia ja kilpaillut säännöllisellä menestyksellä tallin kisa- ja myyntihevosilla ympäri Euroopan.

Ninalla on lukuisia GP-tason sijoituksia kansainvälisissä kilpailuissa, mm. GP-voitto San Lazzaro di Savenassa Italiassa keväällä hevosella Prestine-F. Hän on edustanut Suomea myös MC- ja NC-kilpailuissa.

Kausi 2009 alkoi hyvin, tammikuussa tuli Talentilla 2. sija GP:ssä Belgian Wisbecqissä. Kausi on jatkunut lukuisilla sijoituksilla 140-150 esteillä kansainvälisillä esteillä Keski-Euroopassa: mm. Antwerpenissa huhtikuussa 140 cm:n esteluokan voitto / Mouse, Lummenissa toukokuussa 11. sija 150 cm:n esteillä / Prestine F ja 8. sija pikkukierroksen finaalissa 150 cm:n esteillä / Wivina. Syyskuussa ratsastaja hyppäsi Wivinalla GP-voittoon Pinerolon 3* esteillä Italiassa ja otti Nations Cup-finaalin yhteydessä Barcelonassa kaksi sijoitusta.

Fagerström nosti syyskuussa kaksi tammaa nuorten hevosten MM-kilpailuissa finaaliin, ja oli Naomi Do Z:lla 6-v. hevosten finaalissa 9. ja Coriana van Klapscheutilla 7-v. hevosten loppukilpailussa 21. tilalla. Jalostusoriiden GP:ssä hän oli Ultra Boylla 10. sijalla. Kaikki hevoset ovat Eric Lamazen, Pekingin olympiavoittajan, ratsuja.

Coriana van Klapscheut
- belgialainen BWP-tamma, isä Darco, emänisä Heartbreaker, omistaa Artisan Farms
Naomi Do Z
 - Zangersheide-siittolan kantakirja, isä Nabab de Reve, emänisä Centauer Z, omistaa  Artisan Farms        

Kilpatallin kotisivut: http://www.stephex.com