Päivi Laineelle tunnustusta koulutuksen kehittämisestä

1.6.2010

Hevosopiston aikuiskoulutusjohtaja Päivi Laineelle
arvokasta tunnustusta koulutuksen kehittämisestä

Opetushallitus on valinnut Ypäjän Hevosopiston aikuiskoulutusjohtajan Päivi Laineen vuoden 2009 Luonnonvara- ja ympäristöalan koulutuksen kehittäjäksi.

Perusteluissa Opetushallitus toteaa Päivi Laineen vastanneen Hevostalouden ammatillisen perustutkinnon uudistamistyöstä. Kunniakirjassa Lainetta kiitetään erityisesti laadukkaasta työstä, vastuullisesta työskentelytavasta ja yhteistyöstä muiden oppilaitosten kanssa.

Uuden hevostalouden ammatillisen perustutkinnon luominen käynnistyi syksyllä 2007. Työryhmässä olivat Ypäjän Hevosopisto ja Harjun Oppimiskeskus. Koordinoinnista vastasi aikuiskoulutusjohtaja Päivi Laine Hevosopistolta. Työn edetessä tutkinnon perusteisiin ottivat kantaa myös muut alan oppilaitokset. Työelämän näkemystä edusti puolestaan Opetusministeriön kokoama ohjausryhmä, jossa oli mukana mm. edustus alan keskusjärjestöistä ja kokeneita ammattilaisia hevosalan eri sektoreilta.

Uusi ja samalla hevosalan ensimmäinen oma tutkinto otettiin käyttöön vuoden
2009 elokuussa. Tätä ennen alan koulutus luettiin osaksi maatalousalan opetusta, ja opiskelijat suorittivat maatalousalan perustutkinnon, hevostalouden koulutusohjelman (hevostenhoitaja tai ratsastuksenohjaaja).

Uusi tutkinto on aiempaa kokonaisvaltaisempi. Mm. näyttöjen sisältöä ja osaamisen arviointia on tarkennettu. Arvioinnin kohteita on muutettu niin, että pelkkien työmenetelmien tai tietojen ohella arvioidaan sekä kokonaisen työprosessin hallintaa että elinikäisen oppimisen taitoja. Näyttöjen sisältöjen kuvaus on aiempaa täsmällisempi: esim. sekä hevostenhoitajilta että ratsastuksenohjaajilta vaadittavat ratsastuksen näytöt on kuvattu suoritettavina este- ja kouluratoina ja julkaistu tutkinnon perusteiden liitteenä. Perusteisiin on nyt myös virallisesti kirjattu ratsastuksenohjaajan tutkinnon rinnasteisuus kansainväliseen järjestelmään (Riding Instructor level I).

Kaikissa tutkinnon osissa on taustalla ajatus kestävästä kehityksestä, maan käytöstä ja eläinten hyvinvoinnista. Päivi Laineen saama kunniakirja on myönnetty 25.11.2009.