Peik Andersin viidenteen GP-estesarjan voittoon

1.6.2010

Nuorten paras nouseva tähti Anna-Julia Kontio

Esteratsastuksen kärkisarjat Tapiola GP ja Tapiola Pankki nuorten GP saivat voittajansa tiukoissa finaaleissa lauantaina Laakson ratsastusstadionilla. Avoimen sarjan voiton otti Peik Andersin supertammallaan Latania Z ratsastaen molemmat finaalikierrokset puhtaasti. Itse finaaliluokan voiton otti Viron Urmas Raag, jonka ratsu Axel du Beamont kiisi ratkaisukierroksen kaksi sekuntia nopeammin.


Sekki 7000 euroa ja onnellinen voittaja. Vasemmalla Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall ja oikealla Vahinko-Tapiolan tuotepäällikkö Mari Luukkonen sekä toimitusjohtaja Juha-Pekka Halmeenmäki.

Sarjassa ratsukoiden kokonaistuloksessa otetaan huomioon kolmen osakilpailun ohella finaalin pisteet. Toiseksi kokonaistilanteessa ratsasti Mirella Kogelnik tammalla Utopie. Jenny Kainulainen johti sarjaa ennen finaalia hevosellaan Vlas, mutta otti ensimmäisellä kierroksella kaksi pudotusta karsiutuen niukasti jatkosta toiselle kierrokselle kymmenen parhaan joukossa. Loppusijoitus sarjassa oli näin kolmas.


Peik ja Latania voittovauhdissa. Kuva Marcus Westermark.

GP-estesarjan voitto oli kauniaislaisen ratsastuskouluyrittäjän jo viides, neljä näistä on tullut Latania Z:n vauhdikkaassa kyydissä. Andersinin menestystamma loukkaantui vakavasti tammikuussa 2006 liikenneonnettomuudessa Saksassa, mutta hyvällä ja huolellisella hoidolla se on hypännyt takaisin kotimaisen esteiden kiintotähdeksi vuosi toisensa jälkeen.

- Olin tänään vähän huolissani ensimmäisen kierroksen alussa, Latania ei tuntunut yhtä kumiselta kuin yleensä. Kolme ensimmäistä estettä sain taistella itse enemmän kuin yleensä, mutta hevonen huomasi sen ja sen taistelutahto heräsi. Sitä kumia löytyi taas ja se taisteli hyvin loppuun puolestani. Se on hieno hevonen, Andersin ylistää 14-vuotiasta tammaa.

Laakson kentän pohja oli aiheuttanut etukäteen polemiikkia, mutta lauantaina se oli huippukunnossa. Ratamestari Johanna Mikkola oli onnistunut erinomaisesti uransa tähän asti merkittävän kisaradan rakentamisessa.

- Pohjassa ei ollut mitään moittimista. Ja Johku oli onnistunut tosi hyvin, finaali oli hänelle tulikoe. Rata ei ollut yhtä iso ja tekninen kuin aikaisemmat finaalit, mutta se oli toisella tavalla vaikea, esimerkiksi siinä oli pidemmät etäisyydet ja laukkamatkat joillekin yksittäisille esteille. Näkyi hyvin, että hän haluaa tehdä hyvää jälkeä ja että hänellä on hallussa ratsastajien taso. Johku on kiertänyt tänä kesänä kaikki osakilpailut ja osasi arvioida radan vaikeusasteen oikein, myös nuorten hevosten radat ja tuotti hyvää urheilua, Andersin kehuu.
Jenny Kainulainen ratsunaan Lena. Kuva Marcus Westermark.

Sunnuntaina kilpaillaan Mitsubishin voitosta erikseen. Aiemmin voitto on ratkennut sarjavoiton ohella, nyt autosta kisataan erikseen sunnuntaina omassa kilpailussaan GP-tasolla.

-  Voi olla ihan hyvä, että muutetaan asioita. Tämä on hyvä tapa saada auto jollekin nuorelle, nopealle ja taitavalle ratsastajalle. Nuorethan hyppäävät vähän alemmalla tasolla, jolloin pienemmän esteen hyppy ei vie yhtä paljon aikaa kun isomman. Luulen että Juuli tai Miksu on ratissa huomenna, Andersin pohtii viitanen nuorten ykkösiin Anna-Julia Kontioon ja Mikael Wahlmaniin.

Nuorten sarjan ykkönen Anna-Julia Kontio - Rio Nuevo

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio, nuorten sarjan 18-vuotias voittaja, on puhdistanut palkintopöytiä ahkerasti tällä kaudella ja junioriratsastajalla on nimissään mm. nuorten SM-voitto esteillä sekä PM-pronssia. Toiseksi nuorten sarjassa ratsasti lahtelainen Mikael Wahlman tammalla Prestige ennen Emilia Kerimaa ja Tatriciaa Janakkalasta.


Juuli ja Rio Nuevo. Kuva Marcus Westermark.

Lukiolaistytöllä oli huikea päivä, sillä hän otti sarjavoiton Rio Nuevolla sekä luokkavoiton Escapella tuplanollalla ollen kaikista ratsastajista nopein toisella kierroksella.

- Olen tosi tyytyväinen hevosiini, päivä meni aika hyvin. Escape oli tosi hyvä tänään, se on hypännyt tällä kaudella isompaa ja tänään rata oli sille aika helppo ja sillä oli kivaa. Nuevon pudotus ei johtunut mistään erityisestä syystä, ensin se harmitti, mutta ei se oikeastaan haitannut, kun toinen kerran voitti luokan ja toinen sarjan, Kontio iloitsee.
Kontio käy lukiota iltakoulussa ja ratsastaa joka päivä 6-11 hevosta ennen kouluun lähtöään. Muihin harrastuksiin ei ole aikaa.


Juuli ja Escape. Kuva Marcus Westermark.

Mistä nuori kilpailija saa voimansa jatkaa päivästä toiseen?

- Minulla on kova voitontahto, en luovuta helposti. Kai se on kun pääsee palkintojen jakoon, se palkitsee kun menestyy. Tietysti tulee aikoja, kun tuntuu ettei jaksaisi, mutta ne menevät ohi ja kuuluvat asiaan, hän kertoo.

Ratsastajaa valmentaa maajoukkuevalmentaja Piia Pantsu nyt ensimmäistä kautta.
- Tykkään hänestä tosi paljon. Piia on sopii mulle hyvin, on sopivan vaativa ja tarkka ja hirveän knnustava. Hän pystyy saamaan ratsastajasta kaiken irti ja yrittämään kaikkensa, Kontio kiittää.

Mirella Kogelnikilla loistava loma Suomessa

Mirella Kogelnik asuu nykyään Itävallassa ja hänellä on 10 kuukauden ikäinen poika. Suomassa hän on ollut toukokuusta alkaen aina Alahärmän ensimmäisestä osakilpailusta alkaen, kotiinpaluu on edessä maanantaina. Puoliso Fritz on lentänyt Itävallan ja Suomen väliä, sillä perheellä on oma talli Itävallassa. Kausi on ollut erittäin menestyksekäs, vaikka tärkein mielenkiinnon kohde on kisaratojen ulkopuolella. Plakkarissa on myös tuore SM-hopea.

Mirella ja Utopie. Kuva Marcus Westermark.

-  Vauva saa hampaita ja valvottaa yöllä, hyppään täällä vain yhdellä hevosella, kun yöt ovat aika rikkinäisiä. Sarjan kakkossija oli minulle yllätys, olen mennyt lapsen ehdoilla nyt kisa ja päivä kerrallaan, ilman tulostavoitteita. Lapsen takia olen ollut puolitoista vuotta ratsastamatta, Koglenik kertoo.

Sunnuntain paras hyppää Mitsubishi Coltin rattiin

Tapiola GP ja Tapiola Pankki nuorten GP -sarjojen tulokset yhdistettiin, ja niiden perusteella sunnuntain Mitsubishi Leading Rider -kilpailuun jatkaa 20 parasta ratsastajaa ottelemaan Mitsubishi Colt -henkilöauton voitosta. Kaikki osallistujat lähtevät autokilpailuun nollilta, eli jokainen heistä voi voittaa. Kilpailu ratkaistaan GP-luokassa perusradalla ja uusinnassa, estekorkeus senioreille on 150 cm ja nuorille sekä junioreille 140 cm. Kilpailu alkaa Laaksolla aamulla klo 9, autokilpailu hypätään alkaen klo 15. Luvassa on myös paljon hauskaa oheisohjelmaa koko perheelle, mm. pomppulinna ja talutusratsastusta pääsylipun hintaan sisältyen.
Miksu ja Special Rose Surprice. Kuva Marcus Westermark.

Autokilpailuun lähtevät mukaan seuraavat ratsastajat: Peik Andersin, Mirella Kogelnik, Mikael Wahlman, Anna Julia Kontio (2 hevosta), Emilia Kerimaa, Jenny Kainulainen (2 hevosta), Sanna Backlund, Laura Hämäläinen, Kiira Miinin, Petra Heikkinen, Maria Heikkilä, Janna Huhtanen, Marina Ehrnrooth, Tuisku Kivikoski, Petra Heikkinen, Ilona Korpelainen, Raimo Aaltonen, Sandra Burmeister.

HUIKEA PALKINTOTASO
Esteratsastuksen GP-sarjoissa jaetaan tänä kesänä 2009 voittoina yhteensä huikeat 63.500 euroa ja  bonuksena on kilpailu Mitsubishi Colt 95 Intense Cool ESC -henkilöautosta kaikilla herkuilla. 

Kilpailusarjan kolme parasta palkitaan seuraavasti:
Tapiola Grand Prix: 1) 7.000 € 2) 2.000 € 3) 1.000 €
Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix: 1) 3.000 € 2) 2.000 € 3) 1.000 €

Mitsubishi Leading Rider kilpailun viisi parasta palkitaan seuraavasti:
1) Mitsubishi  henkilöauto  2) 5 000 €  3) 3 000 € 4) 1000 €  5) 500 €

TULOKSET LA 5.6.

Tapiola Grand Prix -sarjan lopputulos, 10 parasta
Andersin Peik / Latania Z, Kauniainen 76
Kogelnig Mirella / Utopie, Oulu (vak.kotipaikka Itävalta) 71
Kainulainen Jenny / Vlas, Kirkkonummi 67
Backlund Sanna / Lilli Marlen, Janakkala 62
Kainulainen Jenny / Lena 56
Heikkilä Maria / Caricia 55
Kulkas Ville / Victory-M, Tampere 54
Ehrnrooth Marina / Orchidee XI, Helsinki 51
Huhtanen Janna / Sultana D, Ypäjä 51
Aaltonen Raimo / Eafons Polyfino, Aura 47
Burmeister Sandra / Cosiga, Espoo  47
Kulkas Ville / Victor 39

Tapiola Pankki nuorten Grand Prix -sarjan lopputulos, 10 parasta
1) Kontio Anna-Julia / Rio Nuevo, Ylöjärvi  74
2) Wahlman Mikael / Prestige, Lahti 71
3) Kerimaa Emilia / Tatricia, Janakkala 68
4) Hämäläinen Laura / I D S Sambuca, Laukaa 64
5) Heikkinen Petra / Tamara, Joensuu 51
6) Korpelainen Ilona / Athena II, Kauniainen  51
7) Kivikoski Tuisku / Chardonay van De Kempenhoeve, Tuusula 50
8) Miinin Kiira / Talan J.W.B, Joensuu 50
9) Kontio Anna-Julia / Escape 44
10) Vainikkala Sara / Vriend D.D.H,  40

Finaaliluokkien tulokset 5.9.

Tapiola Grand Prix finaali, 145+145 cm arv A.2.0 + A.2.0
Lähtöjä 27, sijoittuu 7
1) Urmas Raag / Axel du Beamont (EST) 0-0/49,45, 2) Peik Andersin / Latania Z Ger 1707 (KRG) 0-0/51,42, 3) Mirella Kogelnig / Utopie (OR) 0-0/54,41, 4) Sanna Backlund / Lilli Marlen 12 (HARI) 0-4/51,43, 5) Maria Heikkilä / Caricia 2383 (YR) 4-0/52,31, 6) Sandra Burmeister / Cosiga (KRK) 0-4/57,65, 7) Jenny Kainulainen / Lena (CR) 4-4/52,15, 8) Ville Kulkas / Victor (TRS) 4-4/59,44, 9) Janna Huhtanen / Sultana D (HARI) 4-8/55,96, 10) Annika Janhunen / Internet (TAHKO-R) 4-12/61,11,

Tapiola Pankki Nuorten GP finaali, 140+140cm. Lähtöjä 28, sijoittuu 7
1) Anna-Julia Kontio / Eafons Escape (TRS) 0-0/52,37, 2) Ilona Korpelainen / Athena II (GR) 0-0/61,53, 3) Anna-Julia Kontio / Rio Nuevo (TRS) 0-4/46,44, 4) Emilia Kerimaa / Tatricia (HARI) 0-4/49,29, 5) Kiira Miinin / Talan J.W.B (PKUR) 4-0/51,83, 6) Petra Heikkinen / Castle Rock (PKUR) 4-0/52,12, 7) Mikael Wahlman / Prestige (Ko-pRa) 4-4/50,12, 8) Laura Hämäläinen / I D S Sambuca (JSR) 4-4/50,72, 9) Mikael Wahlman / Special Rose Surprise (Ko-pRa) 0-8/55,36, 10) Tuisku Kivikoski / Chardonay van De Kempenhoeve (TUUR) 0-12/56,35,

Mitsubishi Leading Rider -kilpailuun mukaan karsineet
Andersin Peik / Latania Z
Kogelnig Mirella / Utopie
Wahlman Mikael / Prestige
Kontio Anna-Julia / Rio Nuevo
Kerimaa Emilia / Tatricia
Kainulainen Jenny / Vlas
Kontio Anna-Julia / Escape
Backlund Sanna / Lilli Marlen
Hämäläinen Laura / I D S Sambuca
Miinin Kiira / Talan J.W.B
Heikkinen Petra / Tamara
Heikkilä Maria / Caricia
Kainulainen Jenny / Lena
Huhtanen Janna / Sultana D
Ehrnrooth Marina / Orchidee XI
Kivikoski Tuisku / Chardonay van De Kempenhoeve
Heikkinen Petra / Castle Rock
Korpelainen Ilona / Athena II
Aaltonen Raimo / Eafons Polyfino
Burmeister Sandra / Cosiga

Luokkatulokset lehdistömuodossa: http://www.triplecrown.fi/jumpinghelsinki/tulos.html

Aikataulu
SU 6.9. kilpailu alkaa klo 9
Mitsubishi Leading Rider -kilpailu alkaen klo 15.

Pääsyliput
Pääsyliput katsomoon 15 euroa / päivä, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi vanhemman seurassa. Henkilöautojen pysäköintimaksu on 5 euroa / päivä.
Kilpailupaikan osoite: Laakson Ratsastusstadion, Nordenskiöldinkatu, Helsinki
(jäähallia vastapäätä, Auroran sairaalan vieressä)

Lisätietoa
Kilpailuun ilmoittautuneet ja tarkempi ohjelma: http://kipa.ratsastus.fi
Kaikki sarjakilpailutilanteet: LINKKI
Kilpailun johtaja Pekka Larsen 0500 631693 ja www.triplecrown.fi
Televisiointi
Kooste kilpailun huippuhetkistä nähdään heti sunnuntai-iltana YLE:n nettitelevisiossa www.yle.fi/urheilu
sekä SRL:n nettitelevision maksuttomalla kanavalla: http://ratsastus.invideo.fi
Urheilukanavalla kisakooste lauantaina 12.9. klo 17.00, lisätietoja: www.urheilukanava.fi

Peik Andersin
Peik Andersin on vuonna 1965 syntynyt ratsastuskouluyrittäjä ja kilparatsastaja, joka asuu Espoossa ja pitää Kauniaisten ratsastuskeskusta. Hän on luonut näyttävän uran esteratsastajana sekä kotimaisilla että kansainvälisillä kentillä. Peik on voittanut esteratsastuksen SM-kultaa kolmesti ja GP-sarjan neljä kertaa. Hän on edustanut Suomea menestyksellä 1980-luvun lopulta alkaen esteratsastajien maajoukkueessa kilpaillen mm. maailmancupin osakilpailuissa ja Nations Cupeissa. Valmentajana toimii saksalainen Thies Luther. Peik edustaa Kauniaisten Ratsastajia, kuten myös hänen vaimonsa Nina ja tyttärensä Stefanie.

SM-kullat:
1993  Lancer
2002  Lados
2005  Latania Z
GP-sarjavoitot:
2001 Lados
2005, 2006, 2008 ja 2009 Latania Z
Lukuisia sijoituksia kansainvälisistä kilpailuista.
Kotisivut: http://www.jondal.com/

Anna-Julia Kontio
Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio (s. 1991) on nuoresta iästään huolimatta saavuttanut jo paljon, mm. yli kymmenen kansainvälistä voittoa. Erittäin lahjakas ja lupaava Kontio tähtää tulevaisuudessa tosissaan kansainväliselle kilparatsastajan uralle. Kontiolla on hevosurheilu ja voitontahto perintönä suonissaan, hänen isänsä on tunnettu raviohjastaja Jorma Kontio, joka on voittanut jo 7.000 lähtöä.

Menestyksiä
Nuorten Tapiola Pankki GP-sarjan voitto - Rio Nuevo
Nuorten SM-kultaa 2009 - Escape (juniori-ikäisenä)
PM-pronssia Tanskassa 2009 - Rio Nuevo
Yli kymmenen voittoa kansainvälisissä kilpailuissa, lukuisia sijoituksia.
Junioreiden rankingykkönen 2007 ja kakkonen 2008
Finaalipaikka junioreiden EM-kilpailuissa 2007 - Escape
Osallistuminen junioreiden EM-kilpailuihin 2009 - Escape
Junioreiden SM-kultaa 2007 - Escape
Poniratsastajien SM-kulta - Jessy
Escape - lahjakas loistotamma Saksasta
Escape (Espri - Golfclub), vuonna 1998 syntynyt, punarautias hannoverilaistamma. Hevosen omistaa ratsastaja ja sen on kasvattanut Herm. Heissenbuettel.
Rio Nuevo - musta ja nopea suomalaisruuna
Rio Nuevo, (Royal-W - Lavallo) vuonna 1999 syntynyt, kulomusta, Suomessa kasvatettu ruuna. Omistaja Anne Seppälä, kasvattaja Erja Saartia

VOITTOAUTO:
Mitsubishi Colt 95 Intense Cool ESC
- Puoliautomaattinen ilmastointi
- ESC ajovakauden- ja pidonhallintajärjestelmä
- 16" alumiinivanteet
- radio/cd/mp3
- vakionopeudensäädin
- tummennetut takalasit
- takaspoileri
- ajotietokone