Pia Varjonen ja Lester SM-kouluratsastuksen johtoon

1.6.2010

Vihtiläinen Pia Varjonen ratsasti kärkitilalle senioreiden kouluratsastuksen Suomen mestaruuksien ensimmäisessä osakilpailussa Oulun Pokaalissa lauantaina. Ratsukko nousi tuloksellaan 62,979 prosenttia mahdollisista maksimipisteistä niukkaan johtoon, kun toiseksi tulleen, Turussa asuvan ja Pohjois-.Suomea edustavan, Hanne-Mari Kiutun ja Rodinin tulos oli 62,537 %. Kolmanneksi ratsastanut Sara Maattola-Lindholm Kauniaisista ei ole myöskään kaukana kärjestä Sejlgaards Chilillä prosentilla 62,390.


Pia ja Lester, kuva Marcus Westermark.

Varjonen oli yllättynyt voitostaan, sillä ratsastaja unohti radan kesken suorituksen ja lähti lisättyyn laukkaan, kun ohjelmassa olisi ollut laukanvaihdot joka toisessa askeleessa.

- Minulla oli sekunnin murto-osan pieni black out. Koska joka tuomarin pisteistä vähennetään kaksi pistettä, virhe on iso asia tällä tasolla, kun tuomareita on viisi. Toisaalta taas sain vaativista liikkeistä, piaffesta, passagesta ja laukkapirueteista todella hyvät pisteet. Niistä saadut pisteet kerrotaan kahdella, mikä riitti johtoon virheestä huolimatta, Varjonen kertoo.

- Lester tuntui verryttelyssä vähän väsyneelle, mutta kun menimme radalle, se kehitti jostain valtavan energian, jota sai sitten taikoa rentoudeksi. Lester oli alun perin estehevonen, mutta se pelkäsi esteitä valtavasti ja tuli minulle kouluhevoseksi. Se on oppinut luottamaan olevansa turvassa kouluratojen keskellä ja se pitää esiintymisestä todella paljon, radalle lähtiessä se vinkaisee innosta, Varjonen kehuu 15-vuotiasta kilpakumppaniaan, jonka kanssa "kavioliitto" on jatkunut jo 8 vuotta.

Varjonen voitti Lesterillä kolme viikkoa sitten Riihimäen Kür Champion -kilpailuissa GP-Kürin. SM-pronssia ratsukolla on vuodelta 2004 ja PM-joukkuekilpailuista sekä hopeaa että pronssia.

Kilpailun päätuomari Anders Sucksdorf piti Varjosen suorituksesta, erityisesti hevosen hyväntuulisesta esiintymisestä.

- Pian hevonen täyttää hienosti kansainvälisen ratsastajainliiton vaatimuksen, että hevosen pitää olla "happy athlete". Jos jotain haluaisi enemmän, soisin hevoselle lisäyksiin pyöreämpää selkää ja enemmän ylämäkeen menoa. Muut hevoset olivat kilpailussa turhan pinkeitä, jännittyneitä, lukuun ottamatta Kati Koison Wapitaa, joka oli puolestaan vähän vaisu, Sucksdorf toteaa.

- Huomiselta odotan vähän vapautuneempaa menemisen ja näyttämisen iloa sekä onnellisia hevosia, hän toivoo.

Sunnuntaina kouluratsastuksen Suomen mestaruus ratkaistaan klo 11.45 alkaen Grand Prix Kür-finaalissa, joka on GP-tason vapaaohjelma musiikin tahtiin.


Hanne-Mari ja Rodin.

Tuloksia Oulun Pokaali la 28.6.

Kouluratsastuksen SM I osakilpailu, Intermediate II. Lähti 6, sijoittuu 2.
1) Pia Varjonen / Lester 62,976% 2) Hanne-Mari Kiuttu / Rodin 62,537, 3) Sara Maattola-Lindholm / Sejlgaards Chili 62,390, 4) Julia Alfthan / Chirocco 61,659, 5) Timo Rokkanen / Loboss Loving Art 61,171, 6) Kati Koiso / Wapita 59,268


ALUSTAVA AIKAOHJELMA:
Sunnuntai 29.6.
klo 11.45 kouluratsastuksen SM-finaali
klo 14 esteratsastuksen SM-finaali

LINKKEJÄ
Nettitelevisio: www.horsetube.fi
Kisajärjestäjä: www.oulunpokaali.fi 
Ratsastajainliiton sivut: www.ratsastus.fi
Kilpailukutsu, ilmoittautuneet ja täydet tulokset: http://kipa.ratsastus.fi