Pia Varjonen ja Lester tanssivat SM-kullalle

1.6.2010

Vihtiläinen Pia Varjonen, 41, piti pintansa kireäksi käyneessä kouluratsastuksen SM-kilpailussa ratsastaen myös toisen osakilpailun voittoon. Ratsukko kiillotti näin neljä vuotta sitten saadun SM-pronssinsa nyt kirkkaaksi kullaksi Oulun Pokaalissa sunnuntaina.

Pia ja Lester.

Suomen mestaruus ratkaistiin Grand Prix Kür -finaalissa, vapaaohjelmassa musiikin tahtiin. Varjonen ja jyhkeä, hyväntuulisuudella ja rentoudella tuomareita ihastuttanut hollantilaisruuna Lester tanssahtelivat ohjelmansa rytmikkään marssin ja iloisten 30-luvun iskelmien tahtiin. Ratsukko keräsi erityiskiitosta mm. myös hienoista piaffe ja passage -raviosuuksista saaden erittäin hienon tulosprosentin 68,250.

- Lester oli itse asiassa tänään hirveän väsynyt, mutta se on suurisydäminen ja tekee aina parhaansa kaikesta huolimatta. Siitä irtoaa yleensä vielä enemmän ryhtiä ja lennokkuutta, mutta pitkä matka ja vieraassa tallissa asuminen alkoivat painaa jaloissa, Varjonen kertoo.

Pia ja Lester Oulussa, kuva Marcus Westermark.

- Toivoin tätä kultaa todella paljon, se tuli tarpeeseen, huokaa Varjonen. Ratsukon tielle on osunut monenmoisia esteitä mm. sairastumisissa, mutta tie johti vihdoin vaikeuksien kautta ansaittuun voittoon.

Kilpailun päätuomari Anders Sucksdorf piti suorituksen parhaana osuutena kuitenkin Varjosen ratsastusta.

- Ratsastaja on todella ammatti-ihminen, ratsastus oli aika pitkälle täydellistä, jämptiä, eleetöntä ja hevoselle hyvin sopivaa. Annoinkin ratsastajan ja hevosen yhteistyölle arvosanan kahdeksan, Succksdorf kehuu.

Hanne-Mari ja Rodin. Kuva Marcus Westermark.

Hopealle Rodinilla ratsastanut turkulainen, Haukiputaalta kotoisin oleva Hanne-Mari Kiuttu, 34, oli yllättynyt sijoituksestaan, sillä ratsukko on vasta parhaillaan nousemassa GP-tasolle. Upeasti Bachin fuugaan sovitettu esitys keräsi kiitosta myös hevosen harvinaisen näyttävästä ravipassagesta. Sucksdorfin arvioi, että kun hevonen saa lisää lennokkuutta ja joustavuutta sekä 80 kiloa muskeleita, ratsukon rahkeet riittävät vaikka kuinka pitkälle.

- Ajattelin että hyvällä tuurilla yllän pronssille, hopea oli kyllä yllätys. Olen tyytyväinen ohjelmaamme kokonaisuudessaan, mutta suoritus olisi saanut olla enemmän hallittu ja olisin toivonut hevoseen lisää energiaa, myös se oli tänään aika väsynyt, Kiuttu toteaa.

Kiuttu oli sunnuntain GP-Kürissä kolmas, mutta lauantain osakilpailusta saatu toinen sija riitti ohittamaan kokonaispisteissä Julia Alfthanin, 29, joka nousi Chiroccolla toisen osakilpailun kakkoseksi sekä samalla SM-pronssille. Ratsukon suoritus kärsi lauantaina, kun hevonen ujutti kielensä nivel- ja kankikuolaimen väliin juuri ennen suoritusta.


Julia ja Chirocco, kuva Marcus Westermark.

- Olin eilen tyytyväinen, että pystyin ratsastamaan niinkin hyvin ongelmasta huolimatta. Tänään Chirocco oli jo paljon parempi. Se ei muuten ollut ollenkaan väsynyt, vaan jaksoi hyvin juosta, Alfthan hymyilee.

Tänä vuonna SM-kullasta kamppailtiin ensimmäisessä osakilpailussa Intermediate II-tasolla ja finaalissa GP:ssä. Kaikki mitalistit olivat samaa mieltä siitä, että ensi vuonna on aiheellista siirtyä kokonaisuudessaan GP-tasoon, sillä Suomen kouluratsastus on kovassa nousujohteessa ja useat ratsukot pystyvät kilpailemaan kaikkein vaativimmalla suoritustasolla.


Tuloksia Oulun Pokaali sunnuntai 29.6.

Kouluratsastuksen SM-kilpailu, kokonaispisteet kahden osakilpailun jälkeen
(osakilpailujen tulosprosentit yhteenlaskettuina)
1) Pia Varjonen / Lester 131,226, 2) Hanne-Mari Kiuttu / Rodin129,787, 3) Julia Alfthan / Chirocco 129,259, 4) Sara Maattola-Lindholm / Sejlgaards Chili 127,740, 5) Timo Rokkanen / Loboss Loving Art 6) Kati Koiso / Wapita 120,068

Kouluratsastuksen SM II osakilpailu, GP Kür. Lähti 6, sijoittui 2. Tulos prosentteina maksimipisteistä.
1) Pia Varjonen / Lester 68,250, 2) Julia Alfthan / Chirocco 67,600, 3) Hanne-Mari Kiuttu / Rodin 67,250, 4) Sara Maattola-Lindholm / Sejlgaards Chili 65,350, 5) Timo Rokkanen / Loboss Loving Art 64,250, 6) Kati Koiso / Wapita 60,800

LINKKEJÄ
Nettitelevisio: www.horsetube.fi
Kisajärjestäjä, tulokset: www.oulunpokaali.fi 
Ratsastajainliiton sivut: www.ratsastus.fi
Kilpailukutsu, ilmoittautuneet ja täydet tulokset: http://kipa.ratsastus.fi