PM islanninhevoset, keskiviikko

1.6.2010

Nicola Bergman-Kankaala ja
Bruni taistelevat nelikäynnin mitaleista

Islanninhevosten Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Tanskassa ratsastettiin keskiviikkona nelikäynnin karsinta, jossa Suomen Nicola Bergman-Kankaala ja Bruni frá Suluholti sijoittuivat neljänneksi pistein 7,0. Niki ja Bruni nähdään siis sunnuntaina A-finaalissa taistelemassa PM-mitaleista. A-finaaliin pääsee karsintojen perusteella viisi parasta ratsukkoa. Karsintojen paras oli norjalainen Unn Krogen Adalssteinsson hevosellaan Theyr frá Akranesi. Ratsukon pisteet olivat 7,30.

Suomen maajoukkueen valmentaja Leena Visuri osaisi odottaa Nikille ja Brunille suunnilleen nyt saavutetun kaltaisia pisteitä ratsukon tämän vuotuisten suoritusten perusteella. - Uskomattoman tästä saavutuksesta tekee se, että Niki ja Bruni saivat vuonna 2003 MM-hopeaa viisikäynnissä. Islanninhevoset ovat usein selkeästi joko neli- tai viisikäyntisiä ja siksi molemmille lajeille on omat luokkansa. Todella harva ratsukko pärjää näin hyvin kummassakin luokassa, analysoi Leena.

Nicola kertoo, että Bruni tuntui hyvältä ratsastaa. - Ihmettelen vieläkin kuinka tämä oli mahdollista. Minua jännitti, mutta en siitä huolimatta mennyt lukkoon. Suorituksemme karsinnassa oli tasainen ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Odotin muiden ratsukoiden saavan parempia pisteitä. En nimeä kovimpia vastustajiani A-finaalissa, vaan nyt ajattelen kilpailevani itseäni vastaan, hymyilee Niki ja kertoo valmistuvansa huomiseen T1-luokkaan syömällä ja nukkumalla hyvin.

Joukkueenjohtaja Minna Hitonen on iloinen kaikkien suomalaisten tämänpäiväisistä suorituksista.
- Kaikki ratsastivat kelpo suorituksen, eikä isoja virheitä tapahtunut kenellekään. Tällä tasolla kilpailu on vain yksinkertaisesti niin tiukkaa, että kärkeen ei ole helppo yltää. On myös muistettava, että joukkueessamme on hevosia jotka ovat vasta saavuttamassa huippukuntoaan. Nikin suoritus on loistava alku koko joukkueelle. Se antoi kaikille varmasti lisää uskoa ja potkua, etenkin nuorille ratsastajillemme. Torstaina kilparadalla nähdään kaikki suomalaisratsukot, jännittää Minna.

PM-kilpailuissa Herningissä nelikäynnin karsintaan osallistui yhteensä 30 ratsukkoa. Mukana oli yhteensä neljä suomalaista senioriratsukkoa. Nicolaa lukuun ottamatta suomalaiset eivät sijoittuneet aivan kärjen tuntumaan.

Järjestäjän sivut: www.nm2006.dk
Tanskan Islanninhevosyhdistys: http://www.islandshest.dk
Suomen Islanninhevosyhdistys: www.islanninhevonen.net
Kansainvälinen Islanninhevosliitto: www.feif.org

Teksti Johanna Talastera

-----

Islanninhevoset saapuivan Tanskaan PM-kilpailuun pirteinä

Kymmenen ratsukkoa edustaa Suomea Tanskassa Herningissä käynnissä olevissa islanninhevosratsastuksen Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa. Joukkueessa on viisi nuorta ratsastajaa ja viisi senioria. Kokeneita arvokisaajia ovat muun muassa Nicola Bergman-Kankaala, joka muutama vuosi sitten ratsasti MM-hopeaa hevosellaan Bruni frá Suluholtilla (kuvasa ) ja edellisten PM-kilpailujen mitalisaalistaan puolustava nuori ratsastaja Katie Brumpton oriilla Viljar frá Skardi.  

Suomalaiset saapuivat Herningiin myöhään perjantaina
ja Suomen maajoukkueen valmentajan Leena Visurin
mukaan joukkueen hevoset ovat yllättävän pirteitä pitkästä matkasta huolimatta. - Olen tyytyväinen harjoitteluumme ja joukkueen hyvään henkeen. Olemme joka päivä
harjoitelleet kilparadalla ja saaneet seurata myös muiden maiden harjoituksia, mikä on ollut opettavaista koko joukkueelle, kertoo Leena ja jatkaa, että ratsukoiden
tämän hetken kunnon perusteella voidaan odottaa
hyviä ja tasaisia suorituksia. - Monet hevoset ovat nyt parempia kuin ne olivat pari viikkoa sitten kansallisissa mestaruuskisoissamme. Sen perusteella voisin odottaa muutamia finaalipaikkoja. Nappisuorituksista jaetaan  täällä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissakin mitaleja, hymyilee Leena.

Joukkueenjohtaja Minna Hitonen on tyytyväinen siihen, että kaikki päässeet perille ja hevoset alkavat vähitellen olla kunnossa sekä valmiina kilpailuihin. - Onneksi tulimme tarpeeksi ajoissa, että hevosilla on ollut aikaa toipua matkasta. Ennen kaikkea toivon, että ratsastajat tekisivät ehjät suoritukset ja olisivat itse tyytyväisiä omaan panokseensa. Puhtailla suorituksilla meillä voi olla mahdollisuuksia vaikka mihin, hehkuttaa Minna.

Nurmijärveläinen Saija Lahtinen edustaa Suomea
Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa toista kertaa. Nyt kilparatsuna on 8-vuotias Freyja frá Bakkakoti. - Freyja
on lempinimeltään neiti itsenäinen. Hevonen on näyttävä
ja isokokoinen. Sitä on aivan mieletön tunne ratsastaa,
kun se on parhaimmillaan. Nyt Freyjassa ei tunnu enää matkan aiheuttamaa väsymystä eikä jäykkyyttä, jotka tunsin vielä ensimmäisenä päivänä, tuumii Saija. - Minulla on älyttömän hyvä fiilis olla mukana joukkueessa, josta suurin osa on tuttuja jo ennestään. Nuoret ja sennut
ovat tulleet toimeen hyvin yhdessä, ikäerot eivät ole haitanneet lainkaan. Radalle mentäessä täytyy muistaa ratsastaa koko ajan ihan tosissaan. Mottoni voisi olla: parempi överit kuin vajarit, nauraa Saija. Kuvassa Saija ja Freya.

Johanna Pomrén, joka kilpailee toiseksi viimeistä vuotta nuorena ratsastaja, on ensikertalainen arvokilpailuissa. Johanna luonnehtii ratsuaan Herkules frá Hörgshólia yhden ihmisen hevoseksi. Herkules on ollut Johannan omistuksessa kaksi vuotta. - Herkules tuntuu nyt hyvältä. Minua jännittää hieman, mutta en ota paineita. Pyrin tekemään parhaani ja saavuttamaan hyvän fiiliksen ratsastaessani radalla. Työskentelin keväällä kaksi kuukautta Tanskassa ja kävimme täällä näyttelyssä, joten paikka tuntuu tutulta ja se auttaa rentoutumaan. Joukkueessa on paljon meitä nuoria ja yhdessäolo sekä asioiden tekeminen kimpassa tuntuu tosi kivalta. Joukkueen sennuilta saamme apua etenkin valmentautumisessa, kertoo iloinen Johanna.

Suomen maajoukkueessa ratsastavat lisäksi nuoret ratsastajat Jutta Mäntynen/Blaengur frá Sahala, Fredrica Fagerlund/Hlutur frá Kulju ja Irina Häger/Rót frá Vindási. Senioriratsastajista mukana ovat myös Linda Karlsson/Geisli frá Varmadal, Katariina Koskela/Hrína frá Fageräng ja Malin Mårtensson/Hlökk frá Meiri-Tungu. Islanninhevosten Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Tanskan Herningissä huipentuvat viikonloppuna finaaleihin, joissa toivottavasti nähdään myös suomalaisratsukkoja.

Teksti: Johanna Talasterä & Anu Siivonen
Kuvat: Anu Siivonen