Raimo Aaltonen hyppäsi GP:n tuplavoittoon Kuopiossa

1.6.2010

Esteratsastuksen Tapiola GP ja Tapiola Pankki nuorten GP 5. osakilpailu 17.8. Kuopiossa


Raimo ja Eafons Polyfino.

Raimo Aaltonen ratsasti tuplavoittoon Tapiola GP -sarjan viidennessä ja viimeisessä osakilpailussa sunnuntaina Kuopion Sorsasalossa. Perusradalla nähtiin vain yksi puhdas suoritus, jonka Aaltonen kiisi mustalla jalostusoriilla Eafons Polyfino. Ratsukko viimeisteli menestyksen tehden myös puhtaan uusinnan. Kaksikko voitti tänä kesänä SM-kultaa jo toista kertaa, Suomen mestaruuksia auralaisella estekonkarilla on kaikkiaan seitsemän. GP-sarjan Aaltonen on voittanut kahdesti.

- Rata oli ainakin riittävän iso, isoin tähän mennessä, mutta estekorkeus saakin nousta kohti finaalia. Ensimmäinen kierros oli täysimittainen rata, jolla ei ollut paljon aikaa hengitellä ennen maalia. Toiselle kierrokselle oli vähän helpompi lähteä, kun alla oli ainoa nolla ja sai hypätä vähän rauhallisemmin, mutta joskus sekin taktiikka voi kostautua, Aaltonen toteaa.

- Polyfino oli tänään hyvässä vireessä. Salon jälkeen se sai levätä kisoista yhden viikonlopun ja nyt ennen finaalia on kolme viikkoa huilia. Finaaliin lähdemme tekemään kaikkemme, vaikka sarjavoittoon on vielä matkaa. Finaalissa saattaa tapahtua yllätyksiä, niin on käynyt ennenkin, Aaltonen sanoo.


Raimo ja Elektra F.

Toiselle sijalle hän hyppäsi kauden uutuusratsullaan Elektra F. Perusradalla tuli yksi pudotus, mutta uusinnan ratsukko taiteili nopeasti ja virheittä lyöden ajassa Tom Gordinin, joka ratsasti samoilla virhepisteillä kolmanneksi tammalla Horse Boutique Odolo.

Eija Tuomisen omistama Elektra F on nähty aiemmin myös Sanna Backlundin ja Matti Eklundin ratsuna, nyt se näyttää kotiutuneen erittäin hyvin Aaltosen kokeneisiin käsiin.

- Se on oikein hyvä hevonen tälle tasolle ja hyppää tulevaisuudessa ehkä vielä enemmänkin. Menetin L'Umonian viime keväällä ja tämä hevonen tuli minulle hyvään tarpeeseen, Aaltonen kiittää. Huippuratsu L'Umonia menehtyi maaliskuussa saatuaan tarhassa vakavan jalkavamman.

Aktiivivuosinaan Gordin oli menestyksekkäimpiä esteratsastajiamme, nyt hänelle kyseessä on mukava perheharrastus, jossa on tosin totistakin makua, kun päävoittona on sentään henkilöauto.

Tom ja Odolo.

- Tällä kertaa urheilu ratkaisi, ei sääntökikkailu, Gordin korostaa. Ratsastajaa harmittaa Turun osakilpailun jälki-ilmoittautumissotku, jonka vuoksi osallistuminen kisaan jäi.

- Odolo hankittiin meille perhehevoseksi ja 110 cm:n luokkien hyppääjäksi kuusi vuotta sitten, estekorkeutta on nostettu hyvin hitaasti ja varovasti vuosien mittaan. GP-tasolla starttasimme kolme vuotta sitten. Vaimoni Ira ratsastaa sillä enimmäkseen, itse nousen satulaan kisakaudella noin kerran viikossa ja muulloin en välttämättä lainkaan. Perheamatöörinä olen tuloksesta hirveän iloinen näin puoliammattilaisten joukossa, Gordin hymyilee.

Tapiola GP-sarjaa johtaa edelleen Peik Andersin supertammallaan Latania Z täysillä pisteillä voitettuaan kolme Tapiola GP-osakisaa: Salon, Alahärmän ja Turun. Ratsastaja päätti säästää hevosen voimia finaaliin ja jätti Kuopion viimeisen osakilpailun väliin, koska sarjassa otetaan huomioon osakilpailuista vain kolmen parhaan pisteet. Andersin on voittanut myös kokonaissarjan kolmesti, Latania Z:lla vuosina 2005 ja 2006 sekä oriilla Lados vuonna 2001.

Viidennen osakilpailun jälkeen toisena on Sanna Backlund ja Lilli Marlen 51 pisteellä perässään Aaltonen ja Eafons Polyfino yhden pisteen erolla. Neljäntenä on Jukka Rantanen ja Artos 46 pisteellä. Gordin nousi tuloksellaan sarjassa jaetulle viidennelle sijalle Maiju Mallat ja Caravellen rinnalle pisteillä 44.

Sarja viisi parasta ratsukkoa saa kutsun kilpailemaan Baltic-luokkiin Gordinin johtaman BCM Scanhorsen järjestämään Glitnir Helsinki International Horse Show'hun lokakuussa, joten Gordin on parhaillaan saamassa kisapaikkaa kotiareenalleen.

Wahlman voitti nuorten GP-osakilpailun

Tapiola Pankki nuorten GP-sarjassa seitsemän ratsukkoa hyppäsi perusradan virhepisteittä, joten uusinnassa oli syytä pitää puomit kannattimissaan ja olla myös todella nopea. Tässä onnistui parhaiten lahtelainen Mikael Wahlman hevosella Prestige. Ylöjärven Anna-Julia Kontio teki Escapella kilpailun tuplanollista toisen, mutta jäi Wahlmanista uusinnassa reilun sekunnin. Kolmanneksi ratsasti Salon edellisen osakisan voittanut Minna Haikarainen hienolla tammallaan Little Fair.
Mikael oli palkintojenjaossa ykkösenä myös Savonlinnassa.

Kyseessä oli nuoren Wahlmanin, 15, toinen voitto GP-osakisoissa, ratsukko oli kärjessä myös Savonlinnassa.

- Kyllä uusintaan lähtiessä vähän iski paineet, mutta mulla oli silti aika hyvä fiilari. Faija sanoi, että nyt sä voit ratsastaa voitosta, ei ole periaatteessa mitään hävittävää. Ajattelin että vedän aika sujuvan rajan, mulla ei ollut mitään kummempaa oikaisupaikkaa, menin tiukasti kaikki tiet ja sieltä se voitto sitten irtosi, Wahlman iloitsee.

Wahlman oli luokassa kuudes hevosellaan Special Rose Surprise.

- Toinen tammani ei ole oppinut näitä uusinnan kaarteita vielä yhtä hyvin ja sillä tuli uusinnassa yksi "tilastopuomi" alas. Sillä mä tähtään hyppäämään isompaa linjaa, jos saan liitolta luvan. Tavoitteena on junioreiden ensi vuoden EM-kisat, aion pyrkiä ainakin A-finaaliin tai jopa kymmenen parhaan joukkoon. Tamma alkaa olla hyvässä vireessä, lataan siihen nyt enemmän paukkuja talven aikana. Prestige toimii tässä sivussa luokkavoittoja nappaamassa, mestaruusluokkien ja puhteiden ratojen suorittajana, ratsastaja sanoo.

MIkael.

Nuorten GP-sarjan kärkitilanne on kutkuttavan kiperä. Jaetulla johtosijalla on nyt 49 pisteellä Wahlman ja Prestige sekä Espoon Rosa Ruutsalo ja Hopalong Cassidy. Heti takana kurkottavat Haikarainen ja Little Fair vain pisteen päässä.

- Finaaliin lähden luottavaisin mielin. Viime vuonna olin siellä ihan turistina ja yllätin ja voitin sen, miksei niin voisi käydä nytkin. Mitään tajutonta en lähde ratsastamaan, olen tyytyväinen jos pääsen kolmen parhaan joukkoon, Wahlman sanoo.

Andersin johtaa autojahtia

Ratkaiseva GP-finaali ratsastetaan syyskuun 5.-7. Helsingissä Laakson ratsastusstadionilla. Ratsukoiden kokonaistuloksessa otetaan huomioon kolmen osakilpailun ohella finaalin pisteet. Yhteensä sarjoissa jaetaan yli 61.500 euroa rahapalkintoja.

Tapiola-sarjojen ohessa käydään Mitsubishi Leading Rider -kilpailu, jossa koko sarjasta eniten pisteitä kerännyt ratsastaja, nuori tai seniori, saa omakseen Mitsubishi Colt CZ3-henkilöauton. Kilpailun kärjessä on triplavoiton osakisoissa ottanut Andersin 60 pisteellään, toisena pistein

Kaikki mahdollisuudet ovat vielä auki sarjojen kärkiratsukoilla, sillä finaalissa sarjapisteitä on jaossa sen verran, että pelin ratkaisu pysyy jännittävänä viimeiselle esteelle asti.

Tapiola Grand Prix'n loppukilpailu ratsastetaan 150 cm:n tasolla, nuorille estekorkeus on 140 cm. Kilpailu ratkaistaan kahdella kierroksella. Toiselle kierrokselle pääsee ensimmäiseltä vähintään kymmenen parasta ratsukkoa tai kaikki ensimmäisen radan virhepisteittä selvittäneet. Lähtöjärjestys määräytyy GP-sarjapisteiden mukaisesti käänteisessä paremmuusjärjestyksessä.

Kuvat arkistokuvia tältä kesältä, ottanut Marcus Westermark.

TELEVISIOINTI
YLE: kisakooste nähdään heti sunnuntai-iltana YLEn nettitelevisiossa www.yle.fi/urheilu . Urheilukanava: Kuopion osakilpailusta lähetykset Urheilukanavalla: 19.8 21:30,  26.8 21:30 sekä 27.8 10:10 www.urheilukanava.fi 
Horsetube: koko GP-osakilpailut, runsaasti myös muuta ratsastusta www.horsetube.fi

LINKKEJÄ
Kilpailukutsu, ilmoittautuneet ja tulokset: http://kipa.ratsastus.fi
Ratsastajainliiton sivut: www.ratsastus.fi
Kilpailujärjestäjän sivut: http://www.kuor.net

Tuloksia Kuopio 11.8.

Tapiola Grand Prix, 5. osakilpailu, kaksi kierrosta 145 cm, toiselle kierrokselle 10 parasta. Lähti 17.
1) Raimo Aaltonen / Eafons Polyfino, Turku 0-0/57,86, 2) Raimo Aaltonen / Elektra F, Turku 4-0/52,80, 3) Tom Gordin / Horse Boutique Odolo, Kirkkonummi 4-0/54,43, 4) Lotta-Riikka Rintamäki / Fräulein Smilla, Raisio 4-0/57,14, 5) Joonas Vaahtera / Cincinatti, Espoo 4-4/56,70, 6) Jenny Kainulainen / Lena, Kirkkonummi 4-7/67,78, 7) Sanna Backlund / Lilli Marlen 12, Janakkala 4-8/51,42, 8) Emmi-Maria Ojala / Harley Hill, Pori 8-4/52,35, 9) Maiju Mallat / Caravelle, Tampere 12-4/52,12, 10) Jukka Rantanen / Artos, Ypäjä 8-11/69,45

Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix, 5. osakilpailu, kaksi kierrosta 135 cm, toiselle kierrokselle 10 parasta, lähti 30 ratsukkoa
1) Mikael Wahlman / Prestige, Lahti 0-0/48,57, 2) Anna-Julia Kontio / Escape, Ylöjärvi 0-0/50,06, 3) Minna Haikarainen / Little Fair, Espoo 0-4/46,69, 4) Kiira Miinin / Talan J.W.B, Joensuu 4-0/48,37, 5) Ville Peltokoski / Nickelson, Oulu 0-4/49,66, 6) Mikael Wahlman / Special Rose Surprise 0-4/51,93, 7) Minna Haikarainen / Carlos 4-0/52,69, 8) Katriina Melkkilä / Pedro VII, Perniö 0-4/59,92, 9) Mari Levänen / Tikarette, Hollola 0-8/48,63, 10) Rosa Ruutsalo / Hopalong Cassidy xx, Espoo 4-4/50,30


Sarjatilanteet 5/5 osakilpailun jälkeen
Tilanne Tapiola Grand Prix -sarjan kärjessä, kun 5/5 osakilpailua on ratsastettu
1) Peik Andersin / Latania Z 60 p, 2) Sanna Backlund / Lilli Marlen 51 p. 3) Raimo Aaltonen / Eafons Polyfino 50 p. 4) Jukka Rantanen / Artos 46 p. 5) Tom Gordin / Horse Boutique Odolo 44 p. 5) Maiju Mallat / Caravelle 44 p.

Tilanne Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix -sarjan kärjessä, kun 5/5 osakilpailua on ratsastettu
1) Mikael Wahlman / Prestige 49 p. 1) Rosa Ruutsalo / Hopalong Cassidy 49 p, 3) Minna Haikarainen / Little Fair 48 p. 4) Mari Levänen / Tikarette 47 p. 4) Kiira Miinin / Talan J.W.B. 47 p.

Tilanne Mitsubischi Leading Rider -kilpailun kärjessä
(Kilpailussa mukana molempien sarjojen parhaat)
1) Peik Andersin / Latania Z 60 p, 2) Sanna Backlund / Lilli Marlen 51 p. 3) Raimo Aaltonen / Eafons Polyfino 50 p. 4) Mikael Wahlman / Prestige 49 p. 4) Rosa Ruutsalo / Hopalong Cassidy 49 p.