Raimo Aaltonen voitti SM-kultaa esteratsastuksessa

1.6.2010

Esteratsastuksen SM, 3. osakilpailut, Maarianhamina

Raimo Aaltonen voitti kolmannen perättäisen SM-kullan

Raimo ja Eafons Polyfino historiallisella voittoradalla. Kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

Raimo Aaltonen voitti sunnuntaina kahdeksannen kultamitalinsa, kun esteratsastuksen SM-kilpailun finaali ratsastettiin Maarianhaminassa. Kahden kierroksen kilpailussa Aaltonen ja Eafons Polyfino hyppäsivät ensimmäisen kierroksen puhtaasti, mutta pudottivat toisella radan ensimmäisen esteen. Yhteen pudotukseen parilla oli varaa, sillä kahden ensimmäisen päivän jälkeen kisaa johtanut Mirella Kogelnig ja Utopie pudottivat kummallakin kierroksella yhden puomin sijoittuen hopealle. Pronssille nousi viimeisen päivän hienoilla suorituksillaan Marina Ehrnrooth hevosella Orchidee.

- En oikeastaan odottanut voittavani mestaruutta tänä vuonna, sillä meillä ei ole ollut kovin hyvä kausi. Uskoin että Jenny kainulainen, Sandra Burmeister ja tietysti Mirella Kogelnig jakaisivat mitalit keskenään. Mutta Eafons Polyfino vain paransi kaiken aikaa täällä ja hyppäsi nyt viimeisenä päivänä aivan super. Toisen kierroksen pudotus oli omaa syytäni, en ollut pitänyt hevosta riittävän hereillä kierrosten välillä. Onneksi kuitenkin viimeinen este pysyi kannattimillaan, senhän moni oli pudottanut, Aaltonen analysoi suorituksiaan.

Raimo ja Eafons Polyfino kunniakierroksella. Kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

Aaltonen kirjoitti suomalaista esteratsastuksen historiaa voittamalla kolmannen perättäisen kultamitalinsa, ja vielä samalla hevosella Eafons Polyfino. Kolmeen perättäiseen mestaruuteen on häntä ennen yltänyt ainoastaan eversti Mauno Roiha 1940-luvulla.

Mirella Kogelnig iloitsi hopeastaan vaikka olikin ennen viimeistä päivää johtoasemissa. - Tein kaksi ratsastusvirhettä, yhden kummallakin kierroksella, ja ne maksoivat pudotuksen verran. Hevoseni hyppäsi loistavasti, mutta itse ratsastin vähän löysästi ja annoin hevoseni mennä omia menojaan. Toisella kierroksella olisi pitänyt ratsastaa loppuun saakka, eikä ottaa viimeistä estettä alas, Kogelnig totesi.

Mirella ja Utopie, kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

Pronssille toisen päivän jälkeiseltä kuudennelta sijalta nousut Marina Ehrnrooth ratsasti hienon nollaradan ensimmäisellä kierroksella, mutta pudotti toisella kaksi estettä. - Lähdin radalle luottaen siihen, että tulemme hyvin maaliin, mutta en voinut uneksiakaan nollaradasta. Hevoseni Orchidee on tulinen, mutta mitä enemmän olemme oppineet tuntemaan toisiamme, sitä enemmän tamma taistele puolestani, Ehrnrooth luonnehti kilpakumppaniaan.
Marina ja Orchidee, kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

 Anna-Julia Kontio ja Eafons Escape nuorten mestarit

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio voitti odotetusti ylivoimaisesti nuorten mestaruuden hevosellaan Escape.

Juuli ja Escape. Kuva Ulla Lindgren Fagerholm.


Viimeisenä päivänä pari pudotti kummallakin kierroksella yhden esteen, mikä ei kuitenkaan horjuttanut hänen johtoasemaansa. Hopealle nousi hurjan loppukirin tehnyt Ilona Korpelainen hevosellaan Athena ja pronssille Joonas Oranta Mr. Milkline.

Kultamitalisti Anna-Juulia Kontio iloitsee voitostaan.

- Tietysti on hieno juttu voittaa SM-kultaa, onhan se GP-sarjan ohella yksi kauden päätavoitteista. Erot olivat kuitenkin niin suuret, että ei tullut hirveästi jännitystä eikä paineita.

Ensimmäisellä kierroksella lähdin turhaan tykittämään radan alkuvaiheessa ja jätin yhdestä välistä yhden askeleen pois. Escape jaksoi hienosti loppuun saakka. Radat olivat selvästi suuremmat kuin nuorten GP-sarjassa, Juuli analysoi kisaansa.

Juuli ja Escape. Kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

Hopealle noussut Ilona Korpelainen teki hurjan loppukirin.

- Olin jo melkein heittänyt toivon kaivoon, mutta kokosin itseni  ja tein kuten valmentajani Jenny Kainulainen käski. Ensimmäisen kierroksen nollaradan jälkeen paineet kasvoivat. Lankkueste tuli alas, mutta onneksi ei muita. Athena on ollut minulla kaksi vuotta, se on kiltti ja rehellinen, hyvä kilpakumppani, kiitteli 19-vuotias Ilona voitettuaan uransa ensimmäisen SM-mitalin. 


Ilona ja Athena, kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

Pronssimitalisti Joonas Oranta ei odottanut saavansa mitalia, sillä hän kilpailee ensimmäistä kauttaan nuorissa ja hänen hevosensa Mr. Milkline on vasta 7-vuotias.


- Hävisin toisella kierroksella hopeamitalin, mutta en voi olla muuta kuin tyytyväinen hevoseeni, joka hyppäsi uskomattoman hyvin koko viikonlopun.
- Kirkkaammat mitalit menivät kyllä oikeisiin osoitteisiin. Menestyksestäni saan kiittää valmentajani kari Nevalaa, joka oli mukana täällä Maarianhaminassa. Ilman häntä olisin tuskin saanut näin hienon tuloksen.  

Joonas ja Mr. Milkline, kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

 
Sonja Mäkelä ja Primrose K voittivat juniorien mestaruuden

Oululainen Sonja Mäkelä ja Primrose K säilyttivät johtoasemansa ja voittivat juniorien SM-kultaa hypättyään kaikki osakilpailut pudottamatta ainoatakaan puomia. Hopeamitalin vei sunnuntaina niin ikään molemmat kierrokset puhtaasti ratsastanut lahtelainen Mikael Wahlman hevosellaan Prestige ja pronssimitalin voitti Petra Heikkinen Joensuusta hevosellaan Castle Rock.

Sonja ja Primrose K - eikä ainuttakaan puomia
SM-esteillä alas.
Kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

Kultamitalisti Sonja Mäkelä kertoi seuranneensa kanssakilpailijoidensa suorituksia todeten, että apua, nollaratoja pukkaa. 

- Olen ennen tätä hypännyt vain yhden 140 -radan ja nuorten GP:n Primrose K:lla, joten ajattelin, että saa nähdä miten käy. Mutta tammani tsemppasi tosi hyvin. Kolmessa ensimmäisessä esteessä hevonen oli hieman kiinni, mutta sitten se alkoi hypätä. Olen kuitenkin hieman yllättynyt siitä, että se hyppäsi koko kisan pudottamatta ainoatakaan puomia. Onhan hevoseni varovainen, mutta ei ehkä supervarovainen, joskus se saattaa vetää hypyn vähän laakana. Yritin olla ajattelematta että kyseessä on SM-kisa ja keskittyä nollarataan, mutta ei väkipakolla. Tämä on kyllä urani suurin saavutus, mutta Primrose K on myös ensimmäinen hevonen, jolla olen päässyt kisaamaan tosissaan tällä tasolla.

Hopeaa voitti Mikael Wahlman hevosellaan Prestige, joka taisteli urheasti toisen kierroksen loppupuolella olevan sarjaesteen yli hieman epäonnistuneesta lähestymisestä huolimatta, ja Miksu pysyi akrobaatin lailla mukana menossa.

Miksu ja Prestige, kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

Pronssimitalisti Petra Heikkiselle kertoi, että vaikka hevosen valinta viimeiseen osakilpailuun arvelutti, hän lähti hyvillä mielin mitalitaistoon. Jännitystä lisäsi, kun hevoselta putosi kenkä verryttelyssä ennen toista kierrosta.

- Huomasin sen onneksi ennen viimeisiä verryttelyhyppyjä niin että sain hypätä ne kun kenkä oli laitettu takaisin ennen kuin lähdin radalle, hän kertoi. Petra pysyi kylmähermoisena, vaikka Castle Rock kielsi lankkuesteelle.


Petra ja Castle Rock.

- Hevonen ei kerta kaikkiaan tiennyt, minne sen piti mennä. Onneksi ymmärsin kiellon jälkeen ratsastaa aikaa. Yksikin yliaikasekunti olisi pudottanut minut mitaleilta, Petra kertoi hymyillen.

Esteratsastuksen SM, Maarianhamina

Kokonaistulokset:

Seniorit

1) Raimo Aaltonen / Eafons Polyfino, Auran Ratsastajat ry 9.93 vp
2) Mirella Kogelnig / Utopie, Oulun Ratsastajat 11.14
3) Marina Ehrnrooth / Orchidee XI, Kilon Ratsastuskerho 23.02
4) Maria Heikkilä / Caricia, Ypäjän Ratsastajat ry 23.44
5) Janna Huhtanen / Sultana D, Hattel Riders ry  25.32

Nuoret ratsastajat
1) Anna-Julia Kontio / Escape, Tampereen Ratsastusseura 8 vp
2) Ilona Korpelainen / Athena, Gumbölen Ratsastajat 26.10
3) Joonas Oranta / Mr. Milkline, Salon Ratsastusseura ry 26.56
4) Petja Ahonen / Novel, Helsingin Ratsastajat 29.39
5) Sara Vainikkala / Vriend D.D.H.  31.58

Juniorit
1) Sonja Mäkelä / Primrose K, Ratsastusseura Ork 0.50
2) Mikael Wahlman / Prestige, Korpikylän Ratsastajat 2.,00
3) Petra Heikkinen / Castle Rock, Pohjois-Karjalan Urheiluratsas 10.50
4) Laura Hämäläinen / I D S Sambuca, Jyvässeudun Ratsukot ry 11.00
5) Nina Cederberg / Kiowa Mousse, Siuntion Urheiluratsastajat ry 14.00

Tulokset sunnuntaina, osakilpailut 3.

Seniorit, 145 + 150 cm, 13 lähti - 3 sijoittui
1) Raimo Aaltonen / Eafons Polyfino, Auran Ratsastajat ry 4 vp
2) Marina Ehrnrooth / Orchidee XI, Kilon Ratsastuskerho 8
2) Janna Huhtanen / Sultana D, Hattel Riders ry  8
2) Mirella Kogelnig / Utopie, Oulun Ratsastajat 8
 
Nuoret ratsastajat, 140 cm + 145 cm, 12 lähti - 3 sijoittui
1) Ilona Korpelainen / Athena, Gumbölen Ratsastajat 4 vp
2) Anna-Julia Kontio / Eafons Escape, Tampereen Ratsastusseura 8
3) Petja Ahonen / Novel, Helsingin Ratsastajat 8
 
Juniorit, 130 + 140 cm, 20 lähti - 5 sijoittui 
1) Sonja Mäkelä / Primrose K, Ratsastusseura Ork 0 vp
1) Mikael Wahlman / Prestige, Korpikylän Ratsastajat ry  0
3) Laura Hämäläinen / I D S Sambuca, Jyvässeudun Ratsukot 4
4) Nina Cederberg / Kiowa Mousse, Siuntion Urheiluratsastajat 8
4) Petra Heikkinen / Castle Rock, Pohjois-Karjalan Urheiluratsas 8
4) Nina Höglund / Patrik, Siuntion Urheiluratsastajat ry 8
4) Pia Tiainen / Ratina S, Salon Ratsastusseura 8.

LISÄTIETOJA
Kilpailujen ohjelma, ilmoittautuneet: http://kipa.ratsastus.fi
Järjestäjä: http://www.agriahorseshow.com/
 
TELEVISIOINTI
Kooste kilpailun huippuhetkistä nähdään heti sunnuntai-iltana YLE:n nettitelevisiossa www.yle.fi/urheilu sekä SRL:n nettitelevision maksuttomalla kanavalla: http://ratsastus.invideo.fi
Urheilukanavalla kisakooste lähetetään alustavien tietojen mukaan torstaina 20.8., lisätietoja: www.urheilukanava.fi