Ratsastuksen maailmanlistat 2009

1.6.2010

Kyra Kyrklund 12. sijalla kouluratsastuksessa

Korkein suomalaissijoitus FEI:n, kansainvälisen ratsastajainliiton, maailmanlistalla oli vuoden 2009 lopussa kouluratsastaja Kyra Kyrklundilla hevosella Max. Ratsukko sijoittui EM-vapaaohjelmassa Windsorissa elokuussa seitsemänneksi, minkä jälkeen Max jätti kilparadat. Kyrklund on listoilla myös sijalla 183 hevosella Adelante II, jonka hän toi kansainvälisille GP-kisaradoille viime kesänä.

Kouluratsastuksen ranking on ratsukkokohtainen, kaikkiaan listalla on kahdeksan suomalaisratsukkoa. Julia Alfthan on hevosella Chirocco 337. tilalla ja SM-voittaja Maarit Raiskio Znakilla  435. sijalla kannoillaan Emma Kanerva - Sini Spirit (438).

Kouluratsastuksen maailmanlistan kärjessä kymmenen parhaan joukosta kuusi ratsukkoa tulee Hollannista. Ykkösenä listalla komeilee kauden komeetta, maailmanennätyksiä tehtaillut sensaatioratsukko Edward Gal ja ihmeori Moorlands Totilas. Toisena on niin ikään hollantilainen Adelinde Cornelissen ratsulla Jerich Parzival ennen Saksan Isabell Werthiä hevosella Satchmo. Pitkään listan kärkeä hallinnut Hollannin Anky van Grunsven on Salinerollaan nyt neljäs.

Mikael Forstén ja muut suomalaiset
nousussa esteratsastuksen listalla

Esteratsastuksen suomalaishuippu Mikael Forstén on kivunnut maailmanlistalla sijalle 86, kun vuotta aikaisemmin sijoitus oli 246. Forstén ratsasti Windsorin EM-kisoissa 11. ja maailmancupin finaalissa Las Vegasissa 13. sijalle ruunalla Isaac du Jonquet. Keski-Euroopassa ahkerasti ja hyvällä menestyksellä kilpaileva Nina Fagerström on myös parantanut asemiaan ollen nyt 117. tilalla, vuosi sitten sijaluku oli 206. Kolmas ja neljäs suomalaissija on EM-joukkueen ratsastajilla Sebastian Numminen (345) ja Noora Forstén (357).

Vuoden 2009 koviin nousijoihin voidaan laskea myös Forsténien tallilla työskentelevä ratsuttaja ja kilparatsastaja Maiju Mallat, joka on suomalaisista viides sijaluvulla 392. Harppaus on sikäli huikea, että edellisenä vuonna ratsastajan nimeä ei näkynyt maailmanlistalla lainkaan. Esteratsastuksen koko listan kärjessä on Hollannin Albert Zoer ennen Saksan Marcus Ehningiä ja Sveitsin Pius Schwizeriä.

Sanna Siltakorpi nousi kenttäratsastuksessa

Kenttäratsastuksessa suomalaisten parhaimmat vuodenvaihteen tilanteen mukaan olivat Sanna Siltakorpi (204), Maija Yli-Huhtala (263) ja Cajus Aminoff (489). Siltakorpi ratsasti kenttäratsastuksen EM-kisoissa Fontainebleu'ssa Ranskassa 20. sijalle ensimmäisenä seniorivuotenaan. Kenttälistan kärkinimiä ovat britit William Fox-Pitt ja Oliver Townend, kolmannelle sijalle nousi Australian Megan Jones.

Este- ja kenttäratsastuksessa rankingpisteet ovat ratsastajakohtaisia ja niitä kertyy kaikista rankingiin laskettavista kilpailuista kilpailun tason ja ratsastajan sijoituksen mukaan kaikilla hevosilla.

Menestystä myös muissa lajeissa

Valjakkoajossa kilpaillaan maailmanlistan sijaan Top Driwer Awardista. Paras suomalainen hevosyksiköissä oli 29. sijalla Jouni Heikinheimo. Parivaljakoissa Ben Simonsén oli sijalla 46.

Matkaratsastuksen ratsukkokohtaisella listalla paras suomalaissijoitus, 136., oli Tanja Lampisella hevosella El Sahram. Lännenratsastuksen reiningissä Maria Mustonen oli jaetulla 140. sijalla ratsulla Shezdunitthehardway. Nurmijärveläinen Pete Perkiö oli juniorien EM-kisoissa hienosti kahdeksas, FEI:n listalla ovat mukana vain senioriratsastajat.

Vammaisratsastuksen maailmanlistoja vuodelta 2009 ei ole valitettavasti vielä julkaistu, mutta EM-hopeamitalisti Jaana Kivimäelle on odotettavissa hyvä sijoitus.