Ratsastusfoorumissa keskustellaan vastuullisuudesta ja ratsastuksen sosiaalisesta toimiluvasta

10.11.2022

Vuoden 2022 Ratsastusfoorumi järjestetään lauantaina 26.11. Pitäjänmäen Taitotalolla Helsingissä, mutta osallistua voi myös etäyhteydellä.

Vuoden 2022 Ratsastusfoorumin teemoina ovat vastuullisuus ja ratsastuksen sosiaalinen toimilupa (social licence to operate). Ratsastusfoorumi käynnistetään pääpuhujan, Dr. David Marlinin ajankohtaisella puheenvuorolla ”Equestrian Social Licence – let’s jump before we are pushed”.

David Marlin on suorittanut tohtorin tutkinnon Loughboroughin yliopistossa tutkittuaan laukkahevosten valmennusta Newmarketissa. Sittemmin hän on tutkimustyössään keskittynyt mm. harjoitusfysiologiaan, ruokintaan, lämmön säätelyyn ja hengitystiesairauksiin. Hän valmensi brittien matkaratsastuksen maajoukkuetta vuosina 1996 – 2000, jolloin joukkue saavutti MM-hopea vuonna 2000. David Marlin on puheenjohtajana UK National Equine Welfare Councilissa.

David Marlin suhtautuu intohimoisesti hevosten hyvinvointiin ja vastustanut hevosten pitkiä teuraskuljetuksia Euroopassa. Tällä hetkellä hän on mukana projekteissa, joissa tutkintaan mm. covid-19:n vaikutuksia ihmisten ja hevosten hyvinvointiin, erilaisia suojia, riimujen turvallisuutta, satuloiden suunnittelua, satulahuopia, head shaking -syndroomaa ja hevosten ruokintaan.

Tohtori David Marlinin puheenvuoron jälkeen käydään paneelikeskustelu, jossa pureudutaan aiheeseen, miten kaikki ratsastusharrastuksen ja -urheilun toimijat voivat olla mukana lunastamassa ratsastuksen yhteiskunnallista sosiaalista toimilupaa.

Iltapäivällä luodaan katsaus vastuulliseen ratsastusyhteisöön. Ratsastajainliiton vastuullisuusohjelma täyttää vuoden - mitä taaperolle kuuluu? Kuluvan vuoden aikana on myös rakennettu Ratsastajainliiton strategiaa vuosille 2023–2026. Strategiaa esiteltäessä luodaan katsaus keväällä teetettyyn jäsenkyselyyn ja tarkastellaan, miten vastuullinen toimintatapa näkyy valmiissa strategiassa.

Päivä päätetään rinnakkaisohjelmaan, jossa osallistujilla on valittavana maajoukkuetoiminnan kehittäminen, tulevaisuus seuratoiminnassa tai tallitoiminta vuonna 2032.

Ratsastusfoorumi järjestetään Pitäjänmäen Taitotalolla (Valimotie 8, 00380 Helsinki). Tilaisuus järjestetään hybridimallilla, eli siihen on mahdollisuus osallistua myös etänä.  Ratsastusfoorumiin pääset mukaan ilmoittautumalla tästä linkistä: https://tapahtumat.ratsastus.fi/tapahtumat/ratsastusfoorumi-2022/ torstaihin 17.11. mennessä. Muista ilmoittautuessasi valita, mihin rinnakkaisohjelmaan haluat ilmoittautua. Tilaisuus on osallistujille maksuton.

Ratsastajainliiton syyskokous järjestetään Ratsastusfoorumin jälkeisenä päivänä, sunnuntaina 27.11. Pitäjämäen Taitotalossa. Alla olevasta linkistä voi varata majoitusta Scandic Pasilasta yöpymistä varten: https://www.scandichotels.fi/hotellit/suomi/helsinki/scandic-pasila (koodi FIARB)

 

Ratsastusfoorumin ohjelma 26.11.2022

Klo 9                Ilmoittautuminen avautuu, aamukahvit

Klo 10              Equestrian Social Licence - let’s jump before we are pushed, Dr. David Marlin (etäyhteys)

Klo 11              Ratsastuksen sosiaalinen toimintalupa, paneelikeskustelussa mukana:

                         Riitta Holopainen, ratsastusvalmentaja ja opettaja (Hyvinkään Ratsastuskeskus Ky)

                         Marjukka Manninen, Suomen Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja

                         Tanja Pehkonen, eläinlääkäri (Tampereen hevosklinikka ja hevosklinikka Laukaa)

                         Maija Tenhunen, liiketoimintajohtaja, vastuullisuusstrategi (Ramboll), hevosharrastaja

Klo 11.45         Lounastauko 

Klo 12.45         Vastuullinen ratsastusyhteisö

                         - Mitä kuuluun SRL:n vastuullisuusohjelmalle? Minna Peltonen, tallitoiminnan kehittäjä

                         - Katsaus kevään jäsenkyselyyn, Kaisa Kähö, hallinto- ja kehityspäällikkö

                         - SRL:n strategia 2023–2026 ja vastuullisuus, Jukka Koivisto, toiminnanjohtaja

Klo 14.00         Kahvitauko

Klo 14.30         Rinnakkaisohjelmat: 

                         - Maajoukkuetoiminnan kehitys, Huippu-urheilun johtoryhmä ja Jutta Koivula, urheilujohtaja

                         - Tulevaisuus seuratoiminnassa, Tapio Huttula, projektipäällikkö, Suomen kasvukäytävä

                            sekä Seuratoiminnan ohjausryhmä ja Emmi Korpiola, vapaaehtoistoiminnan kehittäjä

                         - Tulevaisuuden tallitoiminta v. 2032, 

                           Tallijärjestelmän ohjausryhmä (TAJU), Reilu Peli -työryhmä ja Minna Peltonen

 

Klo 16               Päivä päättyy

 

Tiedustelut:
Kaisa Kähö
kaisa.kaho@ratsastus.fi
040 6490757

22.11. poistettu SRL:n strategia 2023–2026 ja vastuullisuus -aiheen toinen puhuja, Terhi Koipijärvi, joka on estynyt tulemasta.