Sails Away jäi eläkkeelle

1.6.2010

Sails Away jäi eläkkeelle

Sebastian Numminen saapui haikein mielin Sails Awayn kanssa kilparadalle viimeistä kertaa. Oli tullut aika kiittää Sails Awayta ja toivottaa sille hyviä eläkepäiviä. Yhdeksän vuotta kansainvälissä kilpailuissa Suomea edustanut, nyt 18-vuotias Sails Away sanoi näkemiin kotiyleisölle Varuboden Areenalla Kirkkonummella järjestetyssä juhlassa perjantai-iltana.

- Sailorin eläkkeelle siirtymistä on harkittu tammikuusta lähtien. Huolimatta siitä, eläinlääkärit olivat sitä mieltä, että hevonen toipuisi ennalleen syksyllä saamastaan jännevammasta, en halunnut enää pyytää siltä lisää. Se ei tuntunut oikeudenmukaiselta 18-vuotiasta hevosta kohtaan, sanoi Sebastian Numminen.
 
  Numminen tutustui Sailoriin vuonna 1998 
  tehdessään yhteistyötä hevosen silloisen 
  omistajan kanssa. Hevonen ja ratsastaja 
  mieltyivät toisiinsa heti, ja omistajan 
  muuttaessa ulkomaille Numminen möi
  silloisen kilpahevosensa voidakseen
  ostaa Sailorin yhdessä ystävänsä Petri  
  Pesosen kanssa.

   - Nuorena Sailor oli kuuma ja herkkä, ja
   sen oli aluksi vaikeaa keskittyä oleellisiin
   asioihin radalla. Vuosien varrella
   kasvoimme sen kanssa yhteen. Opimme
   luottamaan toisiimme kaikissa tilanteissa.
   On Sailorin ansiota, että olen päässyt
   ratsastajana MM-kilpailuihin saakka, kiitti
   Numminen. Sailor on ollut aivan ihana 
   hevonen, terve, vahva, pirteä ja yritteliäs. Se ei koskaan jättänyt minua pulaan, eikä sille koskaan tullut mieleenkään, että radan voisi päättää muulla tavoin kuin laukkaamalla maalilinjan yli, jatkoi Numminen.

Numminen ja Sails Away ovat olleet Suomen maajoukkueen luottoratsukko ja ankkuri jo vuosia. Eräs parhaista yhteisistä muistoista on Bonnin kilpailuista vuodelta 2000.

- Olin juuri muuttanut Saksaan yhdessä Sailorin kanssa ja mukana Bonnin kisassa olivat kaikki saksalaiset olympia- ja MM-mitalistit Meredith Michaels-Beerbaum, Markus ja Ludger Beerbaum, Christian Ahlmann ja sitten minä, Mr Nobody Suomesta. Uusintaan pääsi vain kaksi ratsastajaa Ahlmann ja minä. Sails Away hyppäsi uusinnan puhtaasti ja Almannin hevonen pudotti kaksi estettä. Voitto oli uskomaton tapa aloittaa työt Saksassa.

Kesällä 2005 Numminen ja Sails Away olivat ensimmäiset esteratsastuksen EM-finaaliin päässeet suomalaiset koskaan. Kotiyleisön edessä Numminen ja Sails Away ovat kokeneet huippuhetkisä sekä Ypäjällä että Haminan Bastionissa.
- MM-kilpailut viime kesänä olivat uskomaton kokemus. Saada ratsastaa radalle Aachenissa on tunne, jota on vaikea kuvailla, kertoi Numminen.

Numminen ja uusi GP-hevonen ehkä jo Haminan Bastioniin
Sebastian Numminen, 31, on nyt uusien haasteiden edessä. Vietettyään kuusi vuotta Meredith Michaels-Beerbaumin ja Markus Beerbaumin luona hän muutti viime kesänä Noora Pentin och Mikael Forsténin tallille Hollantiin. Nyt hän panostaa uuteen uraan. Perheen ratsastuskoulu Kirkkonummen Evitskogissa on myyty ja Numminen siirtyy Saksaan Elmshorniin Rolf-Göran Bengtssonin ja Bo Kristoffersonin luo. Uusi yhteistyösopimus on jo varmistanut Nummiselle GP-tason hevosen täksi kaudeksi.

- Rolf-Göran Bengtsson on kilpaillut hevosella aikaisemmin ja se on jo hypännyt maailmancupin osakilpailuja. Kaikki tuntui osuvan kohdalleen kun kävin koeratsastamassa hevosta. Jos kaikki käy parhain päin, saatan päästä uuden hevosen kanssa jo Haminan Bastioniin, kertoi Numminen.

Kuvassa Petri Pesonen, Sails Away ja Sebastian Numminen. Taulun on maalannut taiteilija Reino Loikkanen.

Teksti ja kuvat Ulla Lindgren Fagerholm
Kuvien käsittely Marcus Westermark