Salon GP-voitto Andersinin ja Latania Z:n kolmas

1.6.2010

Andersin ja supertamma Latania Z kolmanteen GP-estevoittoon Salossa

Kun Peik Andersin ja Latania Z lähtevät GP-radalle, ei muille jää jaettavaa. Ratsukko otti Salon neljännessä GP-osakilpailussa sunnuntaina kolmannen Tapiola GP-osakisavoittonsa Alahärmän ja Turun jälkeen, Savonlinnan ratsukko jätti väliin. Andersin johtaa supertammallaan Tapiola GP-sarjaa sekä Mitsubishi Leading Rider -kilpailua täysillä pisteillä, kun sarjassa mukaan lasketaan vain kolmen osakilpailun tulokset ennen ratkaisevaa loppukilpailua Laaksolla syyskuun alussa.


Peik ja Latania Z Salossa, kuva Marcus Westermark.

Seuraavaksi Andersinin tähtäimessä on GP-sarjan voitto. Andersin on voittanut sarjan kolmesti, Latania Z:lla vuosina 2005 ja 2006 sekä oriilla Lados vuonna 2001. Kuopion osakilpailun kahden viikon päästä ratsukko jättää väliin. 

Salossa perusradan selvitti puhtaasti vain neljä ratsukkoa Sandra Burmeisterin ja Cosigan saadessa yhden virhepisteen ylitetystä enimmäisajasta. Ratsukko selvitti uusinnan virheittä ja jännitys säilyi viime metreille, kun kolme seuraavaa ratsukkoa ottivat jokainen neljä virhepistettä pudotuksesta jääden Burmeisterin taakse. Viimeisenä lähtenyt Andersin ratsasti rauhallisen ja virheettömän radan tehden kilpailujen ainoan tuplanollan.

- On uskomatonta, mikä ero on istua hyvän hevosen selässä, joka on oikeasti voittaja. Rata oli tähänastisista selvästi vaikein. Latanialla on tallella fyysisesti 70 prosenttia siitä voimasta mitä sillä oli ennen onnettomuutta ja se sai käyttää itseään täysillä ja taistella. Mikä sillä on edelleen sata prosenttia, on sen pää, se haluaa oikeasti tehdä asiat hyvin, Andersin kiittää urheaa kilparatsuaan.

- Latania Z on luonteeltaan taistelija, esteälykäs, itsetietoinen ja itseriittoinen hevonen. Se tekee niin kuin haluaa, kertoo hyvin selvästi mitä haluaa ja myös saa sen mitä haluaa. Ja jos on noin hieno hevonen, se voi saadakin erivapauksia. Muutkin hevoset saavat, jos ne pärjäävät yhtä hyvin, Andersin lupaa.

Andersinin menestystamma loukkaantui vakavasti tammikuussa 2006 liikenneonnettomuudessa Saksassa matkalla Espanjan Sunshine Tourille. Edeltävällä kaudella se oli voittanut mm. SM-kultaa ja GP-sarjan. Hevonen toipui kisakuntoon kesäksi ja se toisti GP-sarjan voittonsa, mutta syyskuussa vamma uusi aiheuttaen pidemmän sairasloman, jolta hevonen toipui kisakuntoon tämän vuoden keväällä. Huippuratsun potiessa Andersin palasi itse riviratsastajien joukkoon.

- Vaikka välillä on ollut aika synkkää, nyt näyttää tosi hyvälle. Sen ajan jonka olen ollut poissa, olen työskennellyt nuorten hevosten kanssa. Minulla on tulossa hyviä nuoria hevosia ja täällä hypännyt Czaplinek on laadukas hevonen, joka on ylittänyt kaikki odotukseni. On hauska voittaa, se on elämän ja tämän työn suola, Andersin hymyilee.

Kolmanneksi ratsastanut, sarjaa ennen Saloa johtanut Sanna Backlund tähtäsi Lilli Marleenilla tosissaan voittoon iskien alle niin kovan ajan kuin kykeni, mutta riskirajoilla ratsastus kostautui yhtenä pudotuksena.

- Tein radalla sen, mitä oli mahdollista tehdä, olisi mielenkiintoista nähdä, paljonko jäisimme Peikistä, kun ratsastaisimme tosissamme aikaa, Backlund toteaa. Hän heittääkin Andersinille taisteluhansikkaan ja haastaa tämän ratsastamaan kanssaan tosissaan ajasta Laakson GP-finaalissa syyskuussa.

Sanna ja Lilli, kuva Marcus Westermark.

Yhden aikavirhepisteen hinnalla toiseksi tullut Burmeister on tyytyväinen hevoseensa ja yhteistyöhön, joka on loksahtanut hyvin kohdalleen.


Lillis ja Cosiga, kuva Marcus Westermark.

- Ensin aikavirhe vähän harmitti, mutta meidän on kuitenkin vaikea lyödä Peikin ajat, joten se ei loppujen lopuksi muuttanut mitään. Cosiga on hidas hypyissä ja sillä ei olisi ollut mahdollisuuksia voittaa ajassa, Burmeister toteaa.

Minna Haikarainen voitti nuorten GP-osakilpailun

Tapiola Pankki nuorten GP-sarjassa radan ja uusinnan selvitti puhtaasti kolme ratsukkoa, joista voiton otti nopeimmalla uusinta-ajalla Minna Haikarainen tammallaan Little Fair. Toiseksi ratsasti Rosa Ruutsalo mustalla, täysiverisellä jalostusoriillaan Hopalong Cassidy ennen Ville Peltokoskea ruunalla Nickelson.

Haikaraiselle voitto heltisi hieman väärällä hevosella, sillä sarjakilpailussa hän olisi ollut paremmissa asemissa ruunallaan Carlos.

Minna ja Little Fair, kuva Marcus Westermark.

Little Fairin kauden päätavoite on ryhtyä varsomaan. Hienolla tamman on yksi varsa, Arctic Aurora Borealis, joka on noussut kansainväliselle kärkitasolle ruotsalaisen Peter Fredricson in kanssa tavoitellen jopa olympiapaikkaa.

- Tämä kisakausi on ollut rikkonainen, sillä olemme yrittäneet astuttaa tammaa. Tämä on ehkä viimeinen osakilpailumme tällä kaudella, en halua stressata sitä kilpailemisella ja menettää varsaa, Haikarainen kertoo.

Isäehdokas on Crawford, Corrado I:n poika, joka oli edellisen huippujälkeläisen isä.

Neljännen osakilpailun jälkeen Tapiola GP-sarjassa on Andersinin ja Baclundin jäljessä yllätyshaastajana sarjaan noussut Jukka Rantanen huippulaadukkaalla estejätillään Artos. Nuorten sarjan kärkeen kiilasi Ruutsalo Mari Leväsen ollessa toinen ennen Kiira Miininiä. Tapiola-sarjojen ohessa käydään Mitsubishi Leading Rider -kilpailu, jossa koko sarjasta eniten pisteitä kerännyt ratsastaja, nuori tai seniori, saa omakseen Mitsubishi Colt CZ3-henkilöauton. Autonavaimia kärkkyy Andersinin 60 pisteen takana Backlund 51 pisteellä ennen Ruutsaloa, jonka tilillä on 49 pistettä.
 

Rosa ja Hopalong Cassidy, kuva Marcus Westermark.

Kisakierros jatkuu Salosta viimeiseen GP-osakilpailuun Kuopioon 17.8. ja finaali ratsastetaan syyskuun alussa Helsingissä. Ratsukoiden kokonaistuloksessa otetaan huomioon kolmen osakilpailun ohella finaalin pisteet. Yhteensä sarjoissa jaetaan yli 61.500 euroa rahapalkintoja.

Tapiola Grand Prix'n osakilpailut ratsastetaan 140-145 cm:n ja finaali 150 cm:n tasolla. Nuorille estekorkeus on 135 cm osakilpailuissa ja 140 cm finaalissa. Kilpailut ratkaistaan kahdella kierroksella. Toiselle kierrokselle pääsee ensimmäiseltä vähintään kymmenen parasta ratsukkoa tai kaikki ensimmäisen radan virhepisteittä selvittäneet.

Ensimmäisessä Tapiola Grand Prix -osakilpailussa lähtöjärjestys arvotaan. Seuraavissa osakilpailuissa lähtöjärjestys määräytyy GP-pisteiden mukaisesti käänteisessä paremmuusjärjestyksessä.

TELEVISIOINTI
YLE: kisakooste nähdään heti sunnuntai-iltana YLEn nettitelevisiossa www.yle.fi/urheilu . Urheilukanava: Salon osakilpailusta lähetykset Urheilukanavalla: 5.8 klo 21:30, 6.8 klo 14:20 sekä 12.8 klo 21:30
Horsetube: koko GP-osakilpailut, runsaasti myös muuta ratsastusta www.horsetube.fi

LINKKEJÄ
Kisakooste YLEllä: www.yle.fi/urheilu
Koko kisa: www.horsetube.fi
Salo Horse Show:n kotisivut: www.salohorseshow.com
Kilpailukutsu, ilmoittautuneet ja tulokset: http://kipa.ratsastus.fi
Ratsastajainliiton sivut: www.ratsastus.fi
Kilpailukutsu, ilmoittautuneet ja tulokset: http://kipa.ratsastus.fi

Tuloksia Salo 3.8.
Tapiola Grand Prix, 4. osakilpailu, kaksi kierrosta 145 cm, XX lähti, toiselle kierrokselle 10 parasta
1) Peik Andersin/Latania KRG 0/0-50,31, 2) Sandra Burmeister/Cosiga KRK 1/0-54,49, 3) Sanna Backlund/Lilli Marlen HARI 0/4-43,14, 4) Raimo Aaltonen/Eafons Polyfino AURA 0/4-44,82, 5) Jukka Rantanen/Artos YR 0/4-46,14, 6) Emmi-Maria Ojala/Harley Hill POR 4/0-46,89

Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix, 4. osakilpailu, kaksi kierrosta 135 cm, XX ähti, toiselle kierrokselle 10 parasta
1) Minna Haikarainen/Little Fair RTN  0/0-43,36, 2) Rosa Ruutsalo/Hopalong Cassidy KRG 0/0 -45,73, 3) Ville Peltokoski/Nickelson OUR 0/0-47,26, 4) Sanna Kröger/Rallady PRP-72 0/4-52,62, 5) Kiira Miinin/Talan PKUR 0/4-55,74, 6) Minna Haikarainen/Carlos RTN 4/4-46,18, 7) Ilona Korpelainen/ Athena II GR 4/4-53,36, 8) Mari Levänen/Tikarette HOR 4/4-54,97, 9) Minna Haikka/Pylos KARA 0/9-64,88.

Sarjatilanteet 4/5 osakilpailun jälkeen

Tilanne Tapiola Grand Prix -sarjan kärjessä, kun 4/5 osakilpailua on ratsastettu
1)Peik Andersin/Latania Z KRG 60 p, 2) Sanna Backlund/Lilli Marlen HARI 51 p, 3) Jukka Rantanen/Artos YR 46 p

Tilanne Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix -sarjan kärjessä, kun 4/5 osakilpailua on ratsastettu
1) Rosa Ruutsalo/Hopalong Cassidy KRG 49 p, 2) Mari Levänen/Tikarette HOR 47 p, 3) Kiira Miinin/Talan J.W.B. 46 p.

Tilanne Mitsubischi Leading Rider -kilpailun kärjessä
(Kilpailussa mukana molempien sarjojen parhaat)
1) Peik Andersin/Latania Z Espoo 60 p, 2) Sanna Backlund/Lilli Marlen Janakkala 51 p, 3) Rosa Ruutsalo/Hopalong Cassidy Espoo 49 p 4) Mari Levänen/Tikarette Hollola 47 p, 5) Kiira Miinin/Talan Joensuu 46 p

Muita tuloksia:
Luokka 7a Prix de Lankapaja, Racing Trophy 120/130 cm, 6-vuotiaat hevoset, pisteet Salon osakilpailun jälkeen, 24 lähtöä, 10 sijoittui, kaikki nollaradan molemmilta radoilta tehneet sijoittuivat
1) Sanna Backlund/Zendor HARI 8 p, 1) Sandra Burmeister/Contex KRK 3 p, 1) Jenny Kainulainen/Lacardi CR 13 p, 1) Ville Kulkas/Catokina TRS 20 p, 1) Maiju Mallat/Catokina 20 p/Mb's Ragna 12 p/Kenzo de Conte 24 p TRS, 1)Ville Kulkas/Velvet 12 p /Vemida 12 p TRS, 1) Stanislav Teder/Caramba EST 19 p, 1) Mikael Wahlman/Chyla J Ko-pRa 12 p 12)Johanna Palojärv/Waldfee SRS 13 p

Luokka 7b Prix de Finembe, distributet by Halikon Huoltosähkö, Racing Trophy 110/120 cm, 5-vuotiaat hevoset, pisteet Salon osakilpailun jälkeen, 40 lähtöä, 17 sijoittui, kaikki nollaradan molemmilta radoilta tehneet sijoittuivat
1) Nina Engman/Jamaica EST 13 p, 1) Juha-Pekka Halmeenmäki/Wybo NuR 12 p, 1) Aki Hannula/Bear Bay D'Artagnan OR 17 p, 1) Katja Kaajas/ Ballycapple Rhapsody KF 24 p, 1) Jenny Kainulainen/Meadow Bug 20 p /Cartos 12 p/Meadow Serpico 21 p CR, 1) Emilia Kerimaa/Wilhelmiina 23 p/Werna Balia 23 p HARI, 1) Outi Laaksonen/Celtas Qatana RCC 5 p, 1) Riikka Lehtonen/Four Winds La Mer KoRa 22 p, 1) Katja Leskinen/ Wääksyn Jalo KARA 3 p, 1) Maiju Mallat/Rose Chantal TRS 13 p, 1) Lotta-Riikka Rintamäki/Kilmarnock RR 13 p, 1) Rosa Ruutsalo/ Whisper KRG 23 p, 1) Jenny Kainulainen/ Toffee Time CR 24 p, 1) Essi Seppälä/ Gentiana Verna HAR 3p