Sanna Backlund hyppäsi Mitsubishin rattiin Laaksolla

1.6.2010

- Lilli Marleen kiisi GP-radalla kuin hurmoksessa


Sanna ja Lilli voittamattomassa vedossa. Kuva Marcus Westermark.

Sanna Backlund hyppäsi sunnuntaina Laakson ratsastusstadionilla katsomon karjuessa kannustuksia estesarjojen superfinaalissa GP-voittoon ja palkintoauto Mitsubishi Coltin rattiin kesän GP-otteluiden huipennuksessa.

Nuoret ja seniorit ovat kilpailleet läpi kauden omissa Tapiola GP-estesarjoissaan, joiden voittajat seulottiin Laaksolla lauantaina. Sunnuntaina kaksikymmentä sarjojen parasta lähti ottamaan mittaa toisistaan samalla radalla Mitsubishi Leading Rider -kilpailuun. Nuorille annettiin tasoitusta laskemalla esteet kymmenellä sentillä, kun senioreiden haaste oli asetettu 150 cm:n erittäin kovalle korkeudelle. Kaikki osallistujat lähtevät autokilpailuun nollilta.

Sanna, tuliterä Mitsubishi Colt ja kyydissä maahantuojayrityksen, Oy Vemic Auto Ab:n, toimitusjohtaja Klaus Pohjala. Kuva Marcus Westermark.
Kilpailu muodostui äärimmäisen jännittäväksi. Perusradalta uusintaan tiensä selvitti puhtaasti vain viisi ratsukkoa, ja uusinnassa kolmantena lähtenyt Sandra Burmeister onnistui tekemään ensimmäisen nollaradan kasaten painetta seuraavien niskaan - nyt riitti vain rikkeetön rata ja kovempi vauhti. Mirella Kogelnig vastasi haasteeseen kiristäen aikaa Utopie-tammalla entisestään nousten johtoon.

Sanna Backlund lähti viimeisenä matkaan kaikki tai ei mitään henkeen, ja Lilli Marleen kiisi yli esteiden virheettömästi lentäen maalilinjan yli sekunnin kaulalla. Yleisö kiritti Sannaa äänekkäästi koko viimeisen suoran ja Backlund lasketteli maalilinjan yli ohjat pitkinä.

Backlundilla on takanaan historia toisia sijoja GP-kärjessä.

- Vähiten odotin voittoa tänä vuonna ja nyt se tuli. Kaikista onnellisin olen siitä, että nyt hevonen oli taas aivan mahtavassa kunnossa ja antoi uskoa vaikka mihin, kesällä se ei ole ollut aivan parhaimmillaan, Backlund kertoo.

- Hevoseni paras ominaisuus on kapasiteetti, se hyppää paremmin, kun tehtävät ja esteet ovat isompia. Hyvänä päivänä se on kuin tänään ihan hurmoksessa, ei tarvitse muuta kuin ratsastaa tolppien väliin ja se hoitaa loput. Kovempaakin sillä pääsee kuin tänään, mutta sitten alkaa olla liian suuri riski saada puomeja alas, hän toteaa.


Voittajaa onnittelemassa vasemmalla Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall sekätoimitusjohtaja Klaus Pohjala. Kuva Marcus Westermark.

Sanna Backlund on huippuvalmentaja, ja nuorien ratsastajien kärjessä oli vahva edustus hänen valmennettaviaan, kuten mm. Emilia Kerimaa, joka ratsasti neljänneksi Tatricialla ja Mikael Wahlman, joka oli viides Prestigellä.

Rallikuski Timo Salosen tytär kurvaili kunniakierroksensa upouudella Mitsubishi Coltilla.

- Jos isä olisi nähnyt minut auton ratissa olisi voinut tulla sanomista, Backlund nauraa tyylinäytteestään.

- Mutta vihdoinkin voitin Mitsubishin, ei tarvitse jäädä eläkkeelle ilman voittoautoa. Ja sitä ei kyllä myydä, lähden sillä ajamaan nyt kotiin ja fiilistelen koko matkan, ratsastaja lupaa.


Mirella ja upea Utopie. Kuva Marcus Westermark.

Mirella Kogelnig hyppäsi hienosti toiseksi sunnuntaina samoin kuin lauantaina Tapiola GP-sarjassa. Maanantaina odottaa paluu kotiin Itävaltaan. Ratsastaja on viettänyt kesälomaa Suomessa seuranaan 10-kuinen poikansa. Aviopuoliso, Fritz huippuesteratsastaja itsekin, saapui paikalla seuraamaan ratsastusta äänekkäästi ja eloisasti kannustaen.

- Hevonen on tehnyt hyvän kauden ja ollut aivan fantastinen, ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Lähdin hakemaan tänään kahta nollaa ja ne se teki. Olisin voinut mennä kovempaakin, mutta jänistin. Luulen että menetin voiton ensimmäisen ja toisen esteen välillä, Kogelnig sanoo.

Kilpailussa jaettiin erittäin kovat palkinnot myös muille sijoittuneille, toinen sija toi 5000 euroa ja kolmas 3000. Burmeister oli muiden tavoin tyytyväinen päivän suoritukseensa.


Sandra ja Cosiga virheittä yli esteiden. Kuva Marcus Westermark.

-  Olen tyytyväinen, olisin voinut ehkä kiristää vauhtia, mutta Cosiga ei paras aikahevonen. Kun esteet nousevat, se alkaa aina hypätä paremmin, Burmeister kiittää14-vuotiasta ruunaansa.

Ratamestari Johanna Mikkola rakensi uransa tähän asti mittavimman ja merkittävimmän kilpailun erittäin onnistuneesti saaden ratsastajilta runsaasti kehuja. Hän valmistautui tehtävään huolella ja käveli kolmen osakilpailun radat itse ennakkoon. Hän on itsekin erittäin menestynyt esteratsastaja.

- Ne olivat rytmikkäitä, hyviä, eurooppalaistyylisiä ratoja, minulla ei ole ei mitään muuta kuin hyvää sanottavaa. Tulostaso oli hyvä, ja kilpailu oli meidän tasollamme riittävän haastavaa, Backlund kiittää.
Emilia ja Tatracia - Sannan ratsuttaja ja oppilas hienosti neljäs.Kuva Marcus Westermark.

Tapiola GP-sarjan jo viidettä kertaa voittanut Peik Andersin päätti keskeyttää autokilpailun, kun hevonen pudotti heti ensimmäisellä esteellä. Näin hän säästi supertammansa voimia tuleviin koitoksiin.


Mikael Wahlman ja Prestige.Kuva Marcus Westermark.

HUIKEA PALKINTOTASO
Esteratsastuksen GP-sarjoissa on jaettu tänä kesänä 2009 voittoina yhteensä huikeat 63.500 euroa ja  bonuksena on kilpailu Mitsubishi Colt 95 Intense Cool ESC -henkilöautosta kaikilla herkuilla. 
Mitsubishi Leading Rider kilpailun viisi parasta palkitaan seuraavasti:
1) Mitsubishi  henkilöauto  2) 5 000 €  3) 3 000 € 4) 1000 €  5) 500 €


TAUSTATIETOA: Sanna Backlund
Sanna Backlund (os. Salonen) syntyi vuonna 1976 Hämeenlinnassa hevosvoimista tunnettuun perheeseen, isä Timo on menestynyt ralliautoilija. Sanna aloitti kilpailemisen jo 10-vuotiaana ja on kuulunut jo vuosien ajan kotimaiseen kärkeen. Backlundin opissa valmentautuu huomattava määrä lupaavia esteratsastajiamme. Sanna on itse hakenut oppia mm. Eric van der Vleutenilta ja Emile Hendrixiltä Hollannista. Puoliso Markus Backlund on myös tunnettu ja arvostettu esteratsastaja ja valmentaja.
Ypäjä GP:n 2. sija vuonna 2008, Tapiola GP-sarjassa 2. sija, lukuisia sijoituksia kv. kilpailuissa, useita kotimaisia GP-osakilpailuvoittoja vuosien varrelta. Kausi 2009 alkanut tasaisella menestyksesllä kotimaan kärkikilpailujen kovimmissa luokissa.
Kotisivut: http://www.5kko.com/

TULOKSET SU 6.9.

Mitsubishi Leading Rider -kilpailu 140/150 cm, perusrata ja uusinta.
Lähti 19  parasta Tapiola GP ja Tapiola Pankki nuorten GP-sarjojen kärjestä.
1) Sanna Backlund / Lilli Marlen, Janakkala 0-0/48,68, 2) Mirella Kogelnig / Utopie, (Oulu / Itävalta) 0-0/49,66, 3) Sandra Burmeister / Cosiga, Espoo 0-0/52,60, 4) Emilia Kerimaa / Tatricia, Janakkala 0-4/48,20, 5) Mikael Wahlman / Prestige, Lahti 0-4/49,69, 6) Anna-Julia Kontio / Rio Nuevo, Ylöjärvi 4/80,56, 7) Kiira Miinin / Talan J.W.B, Joensuu 4/84,46, 8) Ilona Korpelainen / Athena II, Kauniainen 5/95,39, 9) Petra Heikkinen / Castle Rock, Joensuu 8/82,88, 10) Laura Hämäläinen / I D S Sambuca, Laukaa 8/86,12, 11) Anna-Julia Kontio / Escape 8/86,61, 12) Marina Ehrnrooth / Orchidee XI, Helsinki 8/87,81, 13) Tuisku Kivikoski / Chardonay van De Kempenhoeve, Tuusula 12/83,74, 14) Maria Heikkilä / Caricia, Ypäjä 16/88,85, 15) Raimo Aaltonen / Eafons Polyfino, Aura 20/90,95, 16) Jenny Kainulainen / Lena, Kirkkonummi 24/105,10, 17) Janna Huhtanen / Sultana D Kesk, 17) Peik Andersin / Latania Z Kesk, 17) Jenny Kainulainen / Vlas (CR)

Kaikki tulokset: http://kipa.ratsastus.fi ja
http://www.triplecrown.fi/jumpinghelsinki/tulos.html

Televisiointi
Kooste kilpailun huippuhetkistä nähdään heti sunnuntai-iltana YLE:n nettitelevisiossa www.yle.fi/urheilu
sekä SRL:n nettitelevision maksuttomalla kanavalla: http://ratsastus.invideo.fi
Urheilukanavalla kisakooste lauantaina 12.9. klo 17.00, lisätietoja: www.urheilukanava.fi

VOITTOAUTO:
Mitsubishi Colt 95 Intense Cool ESC
- Puoliautomaattinen ilmastointi
- ESC ajovakauden- ja pidonhallintajärjestelmä
- 16" alumiinivanteet
- radio/cd/mp3
- vakionopeudensäädin
- tummennetut takalasit
- takaspoileri
- ajotietokone