Simonsén ja Mikkonen voittivat

1.6.2010

Kansainvälistä valjakkoajoa, CAI-B, Åsbo, Ruotsi 20.5.

Ben Simonsén
ja Arja Mikkonen
voittivat Ruotsissa

Ben Simonsén ja Arja Mikkonen ajoivat luokkiensa voittoon kansainvälisessä valjakkoajokilpailussa Etelä-Ruotsissa. Simonsén vei parivaljakkokilpailun voiton varmistaen oikeuden MM-kilpailuun ja Mikkonen otti hevosyksikköjen voiton hevosellaan SG Oberon. Kuvassa Ben hevosineen Lili ja Baro Ypäjällä, avustamassa groomi Antti Korpela.
 
- Perjantaina koulukoe meni juuri niin kuin pitää. Hevoset toimivat hyvin yhdessä, ja pysyivät rauhallisina, joten kaikki sujui kuten olemme harjoitelleet. Itse tein pari pientä, mutta ei liian kallista virhettä, kertoi Simonsén.

Kisan tarkoituksen oli varmistaa Simonsénin osallistumisoikeus MM-kilpailuun Puolassa syksyllä. Maajoukkuevalmentaja Tomas Eriksson ehdotti, että Simonsén ajaisi koko kisan Kidillä ja Artemiksella, sen sijaan, että olisi ottanut lauantain maratonkokeeseen kolmannen hevosensa Lilin.

Sujuvuus on supersuorituksen avain
- Kidillä on aikaisemmin ollut ongelmia maratonkokeessa, mutta Artemiksen kanssa se toimi kuin unelma. Ajoin koko kisan läpi varovaisesti, mutta mahdollisimman nopeasti. Sain todella harvinaista kiitosta sekä valmentajalta että kanssakilpailijoilta. He sanoivat suoritukseni olleen sekä kaunis että nopea. Yleensä olen tottunut olemaan vain nopea, nauroi tyytyväinen Simonsén.

Simonsén kertoi kotimatkallaan hevosauto ratissa, että avain koko supersuoritukseen oli sujuvuus. Sunnuntain tarkkuuskokeessa putosi yksi pallo, mutta tulos riitti voittoon.
- Lähdin viimeiseen osakokeeseen tarkkuusajoon ilman ennakkoajatuksia tai paineita. En halunnut stressiä vaan vain tehdä hyvän suorituksen. Sain tulokseksi nopean radan ja yhden pallon alas. Aika osoittautui kokeessa ongelmaksi, vain yksi kuski Simonsénin ohella selvisi ilman yliaikavirheitä.

Sitten seurasi draamaa ja onnea. 15 metriä ennen maalia nahkaremmin toisen hevosen ja vaunujen välissä katkesi. Toinen hevosista ei enää ollut vaunussa kiinni lainkaan.
- Hidastin ja toivoin, että ehdin maaliin. Jos tuomaristo olisi huomannut remmin katkenneen, olisin tullut hylätyksi. Hevoset jatkoivat kuin mitään ei olisi tapahtunut ja ehdimme ylittää maalilinjan turvassa. Helpotus oli melkoinen kun tulos kuulutettiin, sanoi Simonsén.
 
Ben Simonsén on aikaisemmin ajanut yksikkövaljakoilla kansainväliseen menestykseen. Suurin haaste parivaljakon kanssa on saada hevoset toimimaan yhdessä. Hevosten pitää ymmärtää sama pyyntö kuskilta samalla tavalla ja samalla hetkellä. Lisäksi vaunujen edessä on 600 kiloa enemmän hevosta kuin yksiköllä ajettaessa. Varsinkin tarkkuusajossa on vaikeaa hallita kaarteessa ulomman hevosen liikkeet. Usein vaunu vielä jättää pallon paikalleen, mutta ulomman hevosen jalat saattavat kääntyessä kaataa sen, eritteli Simonsén.

MM-kilpailuja varten Simonsénin pitää vielä saada kvaalitulos myös kolmannelle hevoselleen Lilille.
- Lähdemme heinäkuussa Euroopan kiertueelle, jonka ajankohta varmistuu sen mukaan miten saan kotitilan heinät tehtyä, kertoi Simonsén.

Tulokset:
Hevosyksiköt, 18 lähti, 5 sijoittui
1) Arja Mikkonen / SG Oberon Suomi -132,43 2) Cecilia Qvarnström / Sveland Sacramento Ruotsi -134,17 3) Ane Wieder / Egelund Meteor Tanska -141,15 … 10) Tove-Maria Holmasto / Silvester II Suomi -155,46 … 13) Sanna Tirkkonen / Candy Boy Suomi -159,77
 
Hevosparit 8 lähti, 3 sijoittui
1) Ben Simonsén / Artemis ja Kidi Suomi -146,62 2) Axel Olin / Isur T ja Jasper Ruotsi -159,46 3) Yngve Käll / Kasper, Val Disere, Wisa Ruotsi -161,21 …   6) Jari Ihanamäki / Cojac, Mingo ja Pavarotti VI -272,04 ... 8) Fredrik von Schantz / Flaneur, Mira ja Robin Suomi -266,97
 
Kaikki tulokset: http://www.horsedriving.nu/arf/arf070517.htm 
 
Teksti Anna Vähäkuopus / Petra Skarra
Kuvat Anna Vähäkuopus
Kuvien käsittely Marcus Westermark