Simonsen ja von Schantz johtoon SM-valjakossa maratonilla

1.6.2010


Ben ja Artemis vauhdissa kakkosesteellä.

Maratonmestari Ben Simonsen kiisi taattuun tyyliinsä valjakkoajon maastoradan estealueet tammallaan Artemis huikean vauhdikkaasti lyöden pohja-ajan joka esteellä yhtä lukuun ottamatta, mikä riitti nostamaan hänet varmaan SM-johtoon koulu- ja maratonkokeen jälkeen hevosyksiköissä Sipoon Savijärvellä lauantaina.

- Uskomattoman hyvä estesilmä, vahva  rutiini, hyvä pää, taito katsoa linjat ja riskinottokyky. Siinä missä joku toinen jää himmaamaan, minä painan lisää kaasua ja siinä ne erot syntyvät, Simonsen summaa mitä voittoon tarvitaan.

- Myös hevonen on todella vahva. Vaikka se on jo 17-vuotias, sen kunto on rautainen ja se ei väsy koskaan. Takana onkin todella pitkä treeni. Meillä on radalla myös huipputiimi, jossa ei ratkaise vain taito, vaan kahden hyvän ystävän luottamus, kuski kiittää groomiaan eli vaunuavustajaansa Karl Fazeria. 

Suomen mestaruudet ratkaistaan sunnuntaina tarkkuuskokeessa, jossa pujotellaan 20 keilaportin ja neliosaisen sarjaesteen läpi. Portit muodostuvat keiloista, joiden päällä on pallot. Yksi pudotus maksaa kolme virhepistettä, myös enimmäisajan ylityksestä rankaistaan, ja vauhtia on oltava vähintään 250 metriä minuutissa. Simonsenilla on lähes yhdeksän pisteen kaula seuraavaan, joten SM-kulta on kaulassa kahdenkin pudotuksen jälkeen.

- Hermostuttaa kieltämättä ajaa, viimeksi olen kilpaillut tarkkuudessa yksiköllä Italian MM-kisoissa vuonna 2006, parivaljakoihin nykyään enemmän keskittynyt Simonsen toteaa.


Hallitseva Suomen mestari Sanna Tirkkonen ja Candy Boy.

Toisella sijalla kokonaistilanteessa on hallitseva Suomen mestari Sanna Tirkkonen ja Candy Boy ennen Heidi Sindaa hevosella Nelson III. Molemmat on valittu Suomen MM-joukkueeseen, joka kilpailee Puolan Jarontowissa elokuun lopussa. Joukkueen kolmannen valjakon, Arja Mikkonen ja SG Oberon, asuinpaikka on Ruotsissa eikä heitä nähdä siksi Savijärvellä. Simonsen on lähdössä mukaan joukkueenjohtajana, ei kilpailijana.

- Panostan ja keskityn enemmän parivaljakoihin, siinä syy, viime vuonna parivaljakoiden MM-mittelöissä käynyt Simonsen sanoo.

Poneissa maratonilla tiukimman ajan teki Fredrik von Schantz ponilla It´s Casper ottaen kärkisijan kokonaistilanteessa. Toiseksi ajoi Hannu Kalalahti ja Hessin Vihtori ennen Lotta Turkua ja ponia ja It´s Calvin.  It´s Casper ja It´s Calvin ovat täysveljeksiä ja molemmat Lotta Turun omistuksessa, mutta Fredrik von Schantz kilpailee Casperilla tällä' kaudella.







Poniyksiköissä kärkeen kiritti Fredrik von
Schantz ja It´s Casper.

- Poni oli tänään tosi hyvä ensimmäiset 5-6 estettä, mutta loppua kohti se väsyi ja meni viimeisen esteen sielulla, von Schantz kertoo.

Valjakko lähti radalle viimeisenä. Sateen pehmittämä, 40 valjakon kavioillaan jauhama rata oli raskas ja paikoin myös liukas. Viimeisenä lähtemisessä on hyvät ja huonot puolensa

- Toisaalta olin nähnyt, että muut olivat ottaneet yliaikaa muun muassa kävelyosuudella, joten tiesin missä kohtaa piti laittaa lisää painetta, kuski toteaa.

Sunnuntain aikataulu:.
Sunnuntaina 10.8. ratkaiseva tarkkuusosakilpailu klo 10 alkaen. SM-valjakot radalla n. klo 13 alkaen.

Yleisöllä vapaa pääsy. Tervetuloa!

Valjakkoajon SM-kilpailut Sipoossa 8.-10.8.
Yhteistulokset koulu- ja maratonkokeen jälkeen la 9.9.

Hevosvaljakot, lähti 7
1) Ben Simonsen / Artemis 123,54, groomi Karl Fazer
2) Sanna Tirkkonen / Candy Boy, 132,16, Mika Surakka
3) Heidi Sinda / Nelson III 135,77, Janne Haavisto
4) Tove-Maria Holmasto / Silvester II, 135,86 Patrik Andersin

Poniyksiköt, lähti 3
1) Fredrik von Schantz / It´s Casper 128,49, groomi Liina Heinonen
2) Hannu Kalalahti / Hessin Vihtori, 144,97, Juuso Ström
3) Lotta Turku / It´s Calvin, 157,67, Kaisu Simonsen

Täydet tulokset, lisätietoja, lähtölistoja ja aikatauluja: www.valjakko.net sekä http://kipa.ratsastus.fi