Simonsen ja von Schantz ottivat valjakon SM-kultaa

1.6.2010


Ben ja Artemis esteellä vauhdissa, groomina Karl Fazer. Taustalla ohi ajamassa Sanna Tirkkonen ja Candy Boy kyydissään Mika Surakka. Kuva Anna Vähäkuopus.

Sipoolainen Ben Simonsen piti pintansa ajaen tammallaan Artemis valjakkoajon hevosyksiköiden Suomen mestariksi Sipoon Savijärvellä sunnuntaina. Perjantain koulukokeen jälkeen toisena ollut kuski hallitsi lauantain maratonosuutta suvereenisti iskien pohja-ajan lähes joka esteelle. Samalla Simonsen teki pisteissä niin hyvän kaulan hopeaa ottaneeseen Sanna Tirkkoseen hevosella Candy Boy, että sunnuntain ratkaisevassa tarkkuuskokeessa pari palloa sai pudotakin keilaporttien päältä.

- Kaksi palloa alas ja ajassa, eli ihan hyvin meni rata tänään. Olen hirveän tyytyväinen, lähdin aluksi ajamaan liian kovaa tempoa, ja kun ennen puoliväliä oli kaksi alas, sanoin itselleni että nyt jätkä jumankauta skarppaa, ja loppu menikin virheittä. Voittaminen tuntuu makealta - ja on aina kivaa, kun saa käydä uimassa, litimärkä Simonsen nauraa.

Perinteenä on uittaa tuoreet Suomen mestarit vesiesteessä, nyt valjakkokuskit nakattiin kylmään kylpyyn isoon ojaan. Simonsenilla on useita Suomen mestaruuksia sekä hevosyksiköissä että parivaljakoissa. Kuskin paras tulos on MM-pronssi Ruotsissa yksiköissä 2004, viime vuonna hän oli 20. MM-parivaljakoissa. Upea ja tulinen Artemis on ollut mukana kaikissa merkittävimmissä voitoissa.

- Se oli läpi koko kilpailun uskomattoman vahva ja sen suuri sydän tuli taas esiin. Se oli todella hyvä myös tarkkuudessa raskaan maratonin jälkeen, tulleet virheet olivat täysin omia mokiani, Simonsen sanoo.

Jyrki Jokelan laatimat radat maratonilla ja tarkkuudessa saavat kuskilta runsaasti kiitosta.

Radat olivat todella hyvät, vaativat ja niissä oli paljon teknisiä tehtäviä. Tarkkuudessa oli tänään täysin kansainväliset mitat täyttävä rata, Simonsen kehuu.


Heidi ja Nelson, groomi Janne Haavisto. Kuva Anna Vähäkuopus.

Puolan Jarontowissa elokuun lopussa. Joukkueen kolmannen valjakon, Arja Mikkonen ja SG Oberon, asuinpaikka on Ruotsissa eikä heitä nähdä siksi Savijärvellä. Simonsen on lähdössä mukaan joukkueenjohtajana, ei kilpailijana.

Simonsenin mukaan joukkuevalinnat ovat täsmälleen oikeat, sillä MM-kisoissa hevosyksiköillä kisaohjelmaan kuuluu uusi kouluohjelma, jossa on mennään myös laukkaa. Aiemmin ohjelmassa on ollut vain ravi- ja käyntiosuudet.

- Tämän kilpailun perusteella meillä on edelleen juuri oikea joukkue, tämä ei vaikuta mitään. Uusi laukkaohjelma ei kuulu parivaljakoiden ohjelmaan, enkä halua harjoitella sitä hevosillani. Tarkoitukseni on kilpailla jatkossa nimenomaan parivaljakoilla, kahdessa eri luokassa menestyminen kansainvälisellä tasolla Suomesta käsin ei ole tällä hetkellä mahdollista, Simonsen painottaa.

 Poniyksiköissä kultaa otti Fredrik von Schantz


Schanne ja It's Casper, groomina Liina Heinonen. Kuva Anna Vähäkuopus.

Fredrik von Schantz vei poniyksiköiden SM-kultaa I't Casperilla. Valjakko nousi johtoon lauantaina hienolla maratonosuudella ja lisäsi eroa muihin edelleen tarkkuusosuudella.

-  Oli kova rata, mutta meni väkisinkin hyvin, Casper teki kilpailujen ainoan nollaradan. Otin esteille sellaiset tiet että pystyin ajamaan riittävän lujaa, hermotkin pysyivät kurissa ainakin jonkin aikaa, tuore kultamitalisti nauraa.

- Casper on tasaisen hyvä kaikessa, ei aina välttämättä kaikkein helpoin ajettava, mutta tekee hyvää tulosta. Tänään se saa vähän isomman porkkanan, von Schantz lupaa.

Von Schantz on ottanut aiemmin menestystä lähinnä parivaljakoissa ja hevosyksiköissä, mutta tällä hetkellä osa hevosista on mm. ulkomailla ja kuski kisaa Lotta Turun ponilla tämän kauden. Hopealle kisassa ajoi Hannu Kalalahti ja Hessin Vihtori ennen Lotta Turkua ja ponia ja It´s Calvin.  It´s Casper ja It´s Calvin ovat täysveljeksiä ja molemmat Lotta Turun omistuksessa

Valjakkoajon SM-kilpailut Sipoossa 8.-10.8.
Yhteistulokset koulu-, maraton- ja tarkkuuskokeen jälkeen su 10.9.

Hevosvaljakot, lähti 7
1) Ben Simonsen / Artemis 129,54
2) Sanna Tirkkonen / Candy Boy, 141,56
3) Heidi Sinda / Nelson III 142,89

Poniyksiköt, lähti 3
1) Fredrik von Schantz / It´s Casper 128,49
2) Hannu Kalalahti / Hessin Vihtori, 159,39
3) Lotta Turku / It´s Calvin, 163,67

Täydet tulokset, lisätietoja, lähtölistoja ja aikatauluja: www.valjakko.net sekä http://kipa.ratsastus.fi