SRL:n syyskokous: Airaksinen hallitukseen

1.6.2010

Suomen Ratsastajainliiton syyskokous Helsingissä 22.11.

Suomen Ratsastajainliiton jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat sunnuntaina sääntömääräiseen syyskokoukseensa Helsinkiin. Henkilövaaleissa erovuoroisista jäsenistä valittiin hallitukseen uudelleen tamperelainen Antero Salja ja sipoolainen Ben Simonsén. Uutena jäsenenä hallituksessa aloittaa vuoden 2010 alusta kauppatieteiden maisteri, Pikonlinna kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Laura Airaksinen Muuramesta.
Laura Airaksinen, kuva SH.

Airaksinen on toiminut ratsastuksen luottamustehtävissä aktiivisesti. Hän on ollut useita vuosia Ratsastajainliiton Keski-Suomen aluejaoston hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja sekä myös Korpilahden Ratsastajat ry:n johtokunnan jäsen ja puheenjohtaja.

Airaksinen on ansioitunut myös useiden ratsastuskilpailujen johtajana ja Riihivuoren ratsastusalue -hankkeen käynnistäjänä. Airaksisella on ratsastuskokemusta ja omia hevosia 1970-luvun lopulta asti. Lastensa harrastusten äärestä hänet löytää kentän laidalta niin kenttä- kuin esteratsastuksessakin.

Äänestyksessä eniten ääniä saaneet Simonsén ja Airaksinen valittiin kolmivuotiskaudelle 2010-12 ja Salja kaksivuotiskaudelle 2010-11.

Taantuma ei pure ratsastukseen

Taloudellisesta taantumasta huolimatta Ratsastajainliiton toiminta kasvaa edelleen, joskin hieman aikaista hitaammin. Ratsastusseuroja on 428 (421 vuonna 2008) ja jäsentalleja 284 (274). Henkilöjäsenmäärä nousee yli 43.000:n vuonna 2009. Aikuisharrastajien määrä kasvaa noin tuhannella nuorten jäsenten määrän pysyessä ennallaan. Green Card -jäseniä on noin 5.000.

- Edellinen lama iski hevostalouteen 3-4 vuoden viiveellä. Tämänkertainen maailmanlaajuinen talouskriisi ei juuri ole näkynyt harrastajien määrissä eikä jäsentalliemme asiakaskunnissa. Kilpailuhevosten määrä on hieman laskenut, mutta starttien ja kilpailujen määrät ovat olleet edelleen vuoden 2008 tasolla, pääsihteeri Fred Sundwall kertoo.

Vuosi 2010 on Suomen Ratsastajainliiton juhlavuosi, yhteisö täyttää 90 vuotta. Juhlavuoden teemana on "Kilpaile kunnolla", mikä viittaa sekä huippu-urheiluun että kuntoilun merkitykseen. Vuoden 2010 suurimmat haasteet löytyvätkin kilpailutoiminnan saralta. Ratsastajainliiton ja sen huippuratsastajien päätavoite tulevalla kaudella on menestyminen maailmanmestaruuskilpailuissa Kentuckyssä.

Liittokokous hyväksyi pienin täsmennyksin hallituksen esittämän toimintasuunnitelman sekä talousarvion vuodelle 2010. Vuonna 2010 toiminnan tuotot arvioidaan 2,790 miljoonaksi euroksi ja kulujen arvioidaan nousevan 2,753 miljoonaan euroon. Syyskokous hyväksyi n. 37.000 euroa ylijäämäisen budjetin vuodelle 2010. Vuoden 2009 talousarvio on 16.000 euroa ylijäämäinen, mutta ennuste ennakoi alijäämää.

Kokous päätyi korottamaan jäsenmaksun senioreiden osalta 5 eurolla ja junioreiden osalta 3 eurolla vuodelle 2010. Korotustarve johtuu pääasiallisesti jäsenetuna olevan tapaturmavakuutusmaksun noususta. Kilpailutoiminnan kansallinen kehittäminen ja satsaus kansainväliseen kilpailemiseen antoivat aiheen myös eri kilpailulisenssien korottamiselle. Keskustelua aiheuttivat eniten kilpailemiseen liittyvien maksujen korotukset.

Syyskokous palkitsi viisi
kultaisella ansiomerkillä


Ritva Alén ja Ewa Munsterhjelm, kuva SH.

Syyskokous myönsi kultaisen ansiomerkin Poni-Haan Ratsastajien esityksestä vantaalaiselle Ritva Alénille. Alen on toiminut pitkään seuransa hallituksessa ja ansioitunut erityisesti ratsastuksen tulospalvelu- ja kilpailuohjelmistojen kehittäjänä, käyttäjänä ja kouluttajana.

Kultaisen ansionmerkin sai myös lahtelainen Ewa Munsterhjelm Lahden ratsastajien esityksestä. Munsterhjelm on ollut aktiivisesti mukana seuran toiminnassa jo 1970-luvulta lähtien. Hän on ollut hallituksessa koko 2000-luvun ja puheenjohtajana viimeiset kolme kautta. Hän on toiminut vuodesta 2001 Ratsastajainliiton Hämeen aluejaostossa ratsastuskouluvastaavana. Tämän ohella Munsterhjelm on arvostettu valmentaja ja koulutuomari.

Lisäksi Suomen Ratsastajainliitto myönsi ratsastusseura Riding Club Cavalorin edustaja Tom Gordinin ehdotuksesta kultaiset ansiomerkit kolmelle ulkomaalaiselle estevalmentajalle, jotka ovat antaneet erityisen vahvan panoksen suomalaisen esteratsastuksen kehittämiseksi.

Ansiomerkin sai yhdysvaltalainen George Morris, joka on käynyt vuodesta 1984 asti vuosittain käynyt Suomessa ja tuonut esteratsastukseemme oman erinomaisen konseptinsa. Ruotsalainen Jan-Olof "Jana" Wannius luotsasi 20 vuotta kestäneen valmennustyönsä aikana Suomen esteratsastuksen "viidakosta kohti sivistynyttä eurooppalaista esteratsastusta" Gordinin sanoin. Kolmannen ansiomerkin sai alankomaalainen Daan Nanning,joka on toiminut yli 20 vuoden ajan eri tahoilla suomalaisen esteratsastuksen hyväksi. 
Matti Kuusi, JP Leskinen ja Fred Sundwall, kuva SH.

Lisäksi kokouksessa luovutettiin tamperelaiselle Matti Kuuselle Suomen Ratsastajainliiton viiri erityisesti sääntöjen parissa tehdystä ansiokkaasta työstä sekä sääntöjen laadinnassa että niiden kouluttajana. Viiri on kuulunut aikaisemmin SRL:n edesmenneelle puheenjohtajalle Jonas Borupille ja sen lahjoitti tähän tarkoitukseen Kaija Borup.

Syyskokouksen pöytäkirja ja toimintasuunnitelma 2010 löytyvät nyt materiaalisalkusta: [intlink|156|LINKKI]