Suomen joukkue pian Nations Cupissa Kööpenhaminassa

1.6.2010

Kööpenhaminassa Numminen, Aromaa, Pantsu ja Stenius

Kauden ensimmäinen Nations Cup -koitos edessä

Suomen esteratsastusjoukkueen jäsenet valmistautuvat tahoillaan vielä yhden viikonvaihteen, minkä jälkeen kukin ottaa suunnan kohti Kööpenhaminaa. Tanskan Nations Cup -kilpailuissa viikko eteenpäin toisistaan ottaa mittaa 16 kansakuntaa 68 ratsastajan ja 158 hevosen voimin. Nations Cup on esteratsastuksen kesäkauteen sijoittuva kansainvälinen kilpasarja, jossa maiden joukkueet kilpailevat isoilla esteillä.

- Ratsastajatilanne näyttää hyvälle. Mukana on kaksi kovan tason ratsastajaa, Sebastian Numminen ja Niklas Aromaa. Esteratsastukseen nyt keskittyvä Piia Pantsu on äärimmäisen ammattitaitoinen ja varteen otettava joukkuejäsen. Nuori ja nouseva Sofia Stenius on mielenkiintoinen vahvistus joukkueelle, sanoo Suomen joukkueen kapteeni Tom Gordin.

- Tarkoituksena on nostaa Suomen Nations Cup -toiminta uudelle tasolle. Lisäämme Nations Cup -kilpailujemme määrää
4-5:een ja tavoittelemme lähivuosina tulostasoa, joka tarkoittaa sijalukua 2-6 Nations Cupin rankinglistoilla. Emme tietoisesti tavoittele ykkössijaa, joka veisi Super Liigaan. Siellä kilpailemiseen eivät rahkeemme, lähinnä hevosmateriaali, vielä riitä. Onnistumisen kannalta on tärkeää vakiinnuttaa toimintamuodot sekä saada ratsastajat ja Ratsastajainliitto sitoutumaan pitkäkestoiseen kehitystyöhön, Gordin toteaa.

Nations Cup -kilpailuissa ratsastajien on mahdollista ylittää kansainvälisiin arvokilpailuihin vaadittava tulosraja. Kööpenhaminassa raja ylittyy, mikäli ratsastaja saa Nations Cupin tai kilpailujen GP-luokan ensimmäisellä kierroksella enintään neljä virhepistettä. Kilpailijat kärkkyvät myös arvokkaita FEI-rankingpisteitä.

- Tulevia arvokilpailuja ajatellen, kuten vuoden 2009 EM-kisoja, on tärkeää että meillä olisi mahdollisimman paljon rajan ylittäneitä ratsastajia, toteaa Ratsastajainliiton valmennuspäällikkö Aki Ylänne.

Suomi isännöi yhtä osakilpailua. Kilpailu on järjestetty vuorovuosin Finnderbyssä Ypäjällä ja Bastioni Horse Festivalissa Haminassa, tänä kesänä on Ypäjän vuoro.

Kaksi konkaria
ja kaksi ensikertalaista

Kööpenhaminassa joukkueen kokenein Nations Cup -kilpailija on kärkiratsastajiimme lukeutuva Sebastian Numminen, joka voitti Calandro II:lla GP-esteluokan Sunshine Tourilla Espanjassa maaliskuussa. Vankkaa kilpailukokemusta on myös Niklas Aromaalla, jonka kausi katkesi syksyllä nuorten hevosten MM-kilpailuissa saatuun nilkkavammaan. Ratsastaja oli mukana Suomen joukkueessa viime kesänä Haminassa.

 - Jalka ei ole vielä täysin parantunut, mutta sillä voi ratsastaa aika normaalisti ja sen kanssa on oppinut elämään, Aromaa toteaa.

Hevosauton nokka kääntyy kotoa Saksasta kohti Kööpenhaminaa varhain keskiviikkoaamuna. Sen jälkeen kalenterissa odottaa kauden muina pääetappeina mm. Ypäjän ja Norjan Drammenin Nations Cupit.  Ratsastaja starttaa Kööpenhaminassa joukkuekisassa Madleen-tammalla.

- Olen pystynyt valmistautumaan hyvin, hevoset ovat vireessä ja ratsastus sujuu, katsotaan sitten mitä se tuo. Madleen näyttää hyvin rauhalliselle, mutta siinä on paljon verta ja se on erittäin herkkä ratsastettava, sen kanssa kaikki on hyvin pienistä asioista kiinni, Aromaa kertoo.

Kööpenhaminassa on mukana kaksi ensikertalaista joukkueessa. Sofia Stenius, 23, tulee uutena nimenä mukaan. Ratsastaja on nähty tänä vuonna kansainvälisissä kilpailuissa mm. Espanjan Sunshine Tourilla ja viime viikonvaihteessa Hampurin Derbyssä. Kenttäratsastajana maailmankuuluksi tullut Piia Pantsu on nimetty NC-estejoukkueeseen kerran aikaisemmin, mutta hän ei ratsastanut hevosen loukkaannuttua. 

- Oazis on hyvässä kunnossa, hyppään sillä valmistelevan ulkokilpailun ensi viikonloppuna Lundissa, lauantaina 145 cm:n ja sunnuntaina 150 cm:n luokan. Avomieheni on ratsastanut sillä nyt puolitoista vuotta ja saanut sijoituksia 140-150-tasolla, Pantsu kertoo.

Pantsua jännittää eniten, miten hevonen selviytyy mittavasta vesiesteestä. Ongelma ei kuitenkaan ole se tavallisin, kun hevonen pelkää vesiestettä ja kieltäytyy hyppäämästä.

- Oazis hyppää veteen, Pantsu huokaisee.

- Tähän asti kuudesta kerrasta se on hypännyt veteen noin neljästi ja kahdesti yli. Se ei oikein ymmärrä, että sen pitäisi hypätä vesihaudan yli, vaan se lösähtää veteen. Se kilpaili kyllä kenttää kuusivuotiskaudellaan, mutta sillä on paljon kokemusta ja kyllä sen jo pitäisi ymmärtää, mistä on kyse. Vesiestettä on harjoiteltu nyt paljon, siitä olisi todella turha ottaa neljä virhepistettä, Pantsu sanoo.

Pantsu satsaa nykyään enemmän esteratsastukseen, mutta hän kouluttaa ja kilpailuttaa edelleen nuoria kenttähevosia ja valmentaa kilpailijoita.

Kööpenhaminassa nähdään joukkueet seuraavista maista: Alankomaat, Belgia, Hongkong, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Japani, Kazakhstan, Kiina, Norja,  Puola, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska, Viro. Nations Cup- kilpailussa kahdeksan parasta joukkuetta jatkaa toiselle kierrokselle ja valitsee sinne kolme ratsastajaa. Kaikki Kööpenhaminassa puhtaan radan ensimmäisellä kierroksella tehneet saavat myös paikan sunnuntain henkilökohtaiseen GP-luokkaan.

 
Suomen Nations Cup -kisasuunnitelma 2008

CSIO4* Kööpenhamina 16.-18.5.
Niklas Aromaa - Cosima, Madleen, st. Cissy
Sebastian Numminen - Calandro
Piia Pantsu - Oazis, Cool On
Sofia Stenius - River Dance, Comic Boy
Joukkueen johtaja: Tom Gordin

Alustava aikataulu, pääluokat. Ajat Suomen aikaa.
Torstai 15.5.
klo 17.45         150 cm, karsinta sunnuntain GP-luokkaan
Perjantai 16.5.
klo 15.15         150 cm, FEI Nations Cup4*, 1. kierros
klo 18.00         150 cm, FEI Nations Cup4*, 2. kierros
Lauantai 17.5
klo 18.00         150 cm, karsinta sunnuntain GP-luokkaan
Sunnuntai 18.5.
klo 15.00         150 cm Keops Grand Prix
Järjestäjän internetsivut: http://keopsgrandprix.dk/

Seuraavat Suomen joukkueen Nations Cup -kilpailut:

Ypäjä 13.-15.6:
Ehdolla mukaan: Mikael Forstén, Sebastian Numminen, Niklas Aromaa, Raimo Aaltonen, Sanna Backlund, Sandra Burmeister, Ville Kulkas, Jessica Timgren, Sofia Stenius

Drammen 20.-22.6:
Ehdolla mukaan: Noora Pentti, Sebastian Numminen, Niklas Aromaa Aromaa, Piia Pantsu, Sanna Backlund, Raimo Aaltonen, Jessica Timgren, Emmi-Maria Ojala

Tallinna 11.-13.7:
Ehdolla mukaan: Raimo Aaltonen, Sanna Backlund, Sandra Burmeister, Ville Kulkas, Catarina Ehrnrooth, Jessica Timgren, Sofia Stenius, Rosa Ruutsalo

Nations Cup -projektiryhmä: Tom Gordin, projektijohtaja, Kristian Nyman, urheiluvaliokunta, Pekka Larsen, estejaosto

SRL:n valintakomitea (seniorien kv. kisat): Tom Gordin, pj., Pekka Larsen, Aki Ylänne