Suomenhevonennimettiin kansallishevoseksi

1.6.2010

Tanja Saarela
nimesi suomenhevosen
Suomen kansallishevoseksi


Finlandia-talolla 13.2. järjestetty Suomenhevosen juhlaseminaari
avasi suomenhevosen juhlavuoden. Suomenhevonen 100 vuotta
-juhlavuoden suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Kulttuuriministeri Tanja Saarela nimitti seminaarissa suomenhevosen
Suomen kansallishevoseksi. Suomenhevosta on jalostettu puhtaana rotuna vuodesta 1907 yhteiskunnan tarpeet huomioiden työhevosena, kevytmuotoisena armeijan hevosena, ravurina sekä myöhemmin ratsuna ja pienhevosena. Suomenhevosia on maassamme tällä hetkellä 19 500.

Seminaarin juhlaesitelmöitsijä professori Olli Alho totesi, että suomenhevonen on yksi kansakunnan keskeisistä symboleista, ja sen tarina on lähes identtinen koko kansakunnan selvitymistarinan kanssa. Alho korosti, että suomalaisille on kunniaksi, että suomenhevosen säilymisestä elinvoimaisena kansallisena perintönä on osattu ja ymmärretty pitää huolta.

Seminaarin yhteydessä julkistettiin myös MMT Markku Saastamoisen päätoimittama Suomenhevonen-juhlakirja, tietokirja kansallisesta hevosrodusta. Suomenhevonen nähdään kirjassa osana nykyaikaista hevosharrastusta ja hevostaloutta. Se on ensimmäinen suomenhevosta monipuolisesti käsittelevä tietokirja.


Juhlavuosi jatkuu koko vuoden ympäri Suomen toteutuvilla tapahtumilla. Juhlavuoden valtakunnallisesta toteutuksesta vastaa Suomen Hippos ry. Tapahtumien järjestelyissä ovat mukana Suomen 16 hevosjalostus-
liittoa sekä hevosalan yhdistyksiä, yrittäjiä ja harrastajia. Kansallisen rodun juhlavuoden päätapahtuma on 4.-5. elokuuta järjestettävät Kouvolan kuninkuusravit.

Teksti ja kuvat:
Suomenhevonen 100 vuotta -työryhmä 

Juhlavuoden internet-sivusto löytyy osoitteesta www.suomenhevonen.info
tai klikkaamalla viereistä linkkiä