Suomi maailmankartalle nuorten hevosten MM-koulussa

1.6.2010

Hagelstam ja Fernet sijalle 11. ja Soratie ja Royal de Topaz sijalle 15.

Stella Hagelstam, 24, ratsasti yhdennelletoista sijalle oriilla Fernet nuorten hevosten MM-kilpailussa Verdenissä Saksassa viisivuotiaiden hevosten ryhmässä hienolla ja lennokkaalla ratsastuksella. Mikaela Soratie, 25, ja Suomessa kasvatettu FWB-ratsuhevosori Royale de Topaz päätyivät finaalissa 15. sijalle. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun suomalaiset selvittivät tiensä loppukilpailuun nuorten kouluhevosten MM-mittelöissä.



Stella ja Fernet Verdenissä loppukilpailussa, kuva Tuija Wastinesluoma.

Hagelstamin suoritusta vaikeutti haasteellinen lähtöpaikka ensimmäisenä. Kärjessä starttaaminen ei yleensä anna parhaita mahdollisia tuomaripisteitä, minkä lisäksi ratsukon verryttelyaika jäi lyhyeksi. Ratsastajalla oli kaksi hevosta kuusivuotiaiden pikkufinaalissa ja aikaa radalta ja hevosesta toiseen vaihtoon ennen MM-rataa jäi vain 40 minuuttia.

- Fernet liikkui tosi hienosti radalla, mutta meille tuli yksi typerä virhe, kun se vaihtoi vastalaukasta ristilaukalle. Siirsin sen käyntiin ja se nosti uuden vastalaukan hienosti, joten selvisimme tilanteesta suhteellisen tyylikkäästi. Ensin olin tosi pettynyt pisteisiimme, mutta tänään on eri tuomaristo kuin karsinnassa ja skaala on ollut kauttaaltaan tiukempi. Valmentajani Ulf Müller oli myös yllättynyt pisteiden niukkuudesta, Hagelstam kertoo.

- Fernet sai tuomareilta runsaasti kehuja, se oli heidän mielestään hyvin ratsastettu, elegantti ja hienosti liikkuva, ainoa negatiivinen kommentti oli että ravilisäyksissä näkyi pieni väsyminen kiireisyytenä. Täällä on ollut todella kuumaa, 30 asteen helle, mikä on koetellut hevosia ja ratsastajia. Fernet oli radalla rankoista kisoista, treenistä ja kuumuudesta huolimatta ratsastettavuudeltaan tosi hyvä, verryttelyssä se oli voimissaan ja energinen, sai jopa hepulikohtauksen kuusivuotiaiden palkinnonjaosta innostuttuaan, ratsastaja hymyilee.

Myös torstain karsinnassa 11. sijalle noussut Fernet on Suomessa jalostukseen hyväksytty saksalaissyntyinen oldenburgori, jonka omistaa Markus Lindblom. Hevosen isä on Fürst Heinrich ja emänisä Pik Labionics

- Fernet on kisahevosena luonteeltaan täydellinen, se makaa tallissa pötköllään kuorsaten ja on tosi energinen, kun se otetaan karsinasta ulos. Tammat ovat stressanneet olosuhteita vähän enemmän, Hagelstam kertoo. Hän oli tammoilla Hagels Achat lauantaina kuusivuotiaiden pikkufinaalissa 21. ja Soraya II:lla 25. tilalla.

- Aksu teki hyvän radan, mutta laukanvaihdot olivat jännittyneitä, mikä maksoi pisteissä paljon. Raviohjelmasta se sai nyt paremmat pisteet kuin karsinnassa. Soraya on tosi kiva ja tasainen ratsastaa ja ajattelimme mennä sillä ajatuksella kaikki tai ei mitään. Verkassa se oli tosi hyvä, mutta hiipui radalla vaisuksi, enkä halunnut painostaa sitä raskaan kisan päälle, Hagelstam kertoo.

Hagelstam valmentautui kilpailuihin Saksassa puolestaan kouluratsastusguru Ulf Möllerin luona, joka on kaikkien aikojen menestynein nuorten hevosten ratsastaja ja ottanut useita nuorten hevosten MM-mitaleita.  

- Hän on antanut minulle uskomattoman paljon, ollut mukana kisoissa koko ajan auttamassa, tukemassa, neuvomassa ja kannustamassa. Hänellä on ollut aivan valtava vaikutus tuloksiini, Hagelstam kiittää.


Soratien Royale de Topaz väsähti finaalissa


Mikaela ja Royale de Topaz finaaliradalla, kuva Tuuli Oksalahti.

Soratie oli pettynyt loppukilpailun tulokseen, karsinnassa Royale de Topaz voitti ryhmänsä ja sijoittui kymmenenneksi, nyt tulos oli viisi sijaa alempi.

- Hevonen oli väsynyt ja meille tuli turhan isoja ja kalliita rikkeitä. Raviohjelma ei ollut yhtä lennokas kuin torstaina. Laukassa se vaihtoi molemmat vastalaukat, mitä en osannut odottaa, koska se ei ole tehnyt sitä koskaan aiemmin. Väsyneenä se ei myöskään jaksanut kantaa itseään yhtä hyvin kuin yleensä. Käynti oli sen sijaan hyvä ja rento ja siitä saimme paremmat pisteet, Soratie kertoo.

- Saimme kuitenkin tämän tason kansainvälisessä kisassa tuomareilta torstaina upeat pisteet 8.18, mistä on tosi hieno jatkaa eteenpäin, hän toteaa.

Royale de Topazin isä on Royal Dance ja emänisä Chablis, rodultaan hevonen on suomalaissyntyinen FWB, Finnish Warmblood. Oriin omistaa Anne Nurmesniemi ja sen on kasvattanut omistaja yhdessä Niina Yrjölän kanssa.  

Kouluoriiden kansainvälinen menestys on hieno näyttö suomalaiselle ratsukasvatukselle ja -koulutukselle. Menestys on merkittävä myös siksi, että Royale de Topaz edustaa suomalaista ratsukasvatusta parhaimmillaan ja Fernet on puolestaan Suomessa vaikuttava jalostusori. Royale de Topazia ei ole esitetty vielä jalostukseen, vaan se keskittyy toistaiseksi kilparatsun uraan.

Tapahtuman järjestäjä, WBFSH (World Breeding Federation for Sport Horses) on järjestänyt MM-kilpailuja vuodesta 1992 lähtien, tavoitteenaan edistää kaikkien maiden kasvatustyötä ja luoda maille tilaisuus verrata kasvatuksen tuloksia keskenään. Suomi hyväksyttiin järjestön jäseneksi vuonna 1996, ja Suomessa kasvatettuja FWB-hevosia on osallistunut kouluhevosten MM-kilpailuihin neljä kertaa ja esteratsujen mestaruuksiin kahdesti. Vuosi sitten Niclas Aromaa nousi Lindblomin FWB-tammalla St. Cissy estefinaaliin, mutta ei pystynyt ratsastamaan siinä loukkaantumisen vuoksi.

Tuloksia Nuorten kouluhevosten MM-kilpailu, Verden, Saksa 31.7.-3.8.

Lauantai 2.7.
MM-loppukilpailu 5-vuotiaat hevoset. Mukana 15 finalistia.
1) Desperado OLD Nadine Plaster GER  Wertnote 8.84
2) Imperio Anna-Sophie Fiebelkorn GER  Wertnote 8.58
3) Silberaster Old. Helen Langehanenberg GER  Wertnote 8.54 …10. Fernet Stella Hagelstam FIN  Wertnote 7.86
…11) Atterupgaards Cassidy Sabine Petersen DEN  Wertnote 7.8
…15) Royale de Topaz Mikaela Soratie FIN  Wertnote 7.38 1) Nadine Plaster / Desperado, GER 8.76

Järjestäjän sivut osoitteessa www.verden-turnier.de
Täydet tulokset: www.hippoonline.de

HEVOSET:
Royale de Topaz: FWB-ratsuori, Royal Dance - Chablis, FWB (Finnish Warmblood). Omistaja Anne Nurmesniemi, kasvattajat Anne Nurmesniemi ja Niina Yrjölä.  
Fernet: oldenburgilainen jalostusori, Fürst Heinrich - Pik Labionics. Omistaja Markus Lindblom, kasvattaja Ewald Grüner, Saksa.
Hagels Achat: FWB-tamma, Angard - Labirynt xx. Omistaja Johanna Saarinen, kasvattaja Heidi Hagelstam.
Soraya II: hannoverilaistamma, Sandro Hit - Donnerhall. Omistaja Stella Hagelstam, kasvattaja Wilhelm Borchers, Saksa.

Estetuloksia Verden perjantai 1.9. Sijoittuneita 12/48.
Nuorten hevosten aikaratsastus 135 cm,
1) Hilmar Meyer / Shorena, GER 0/58.68
2) Oliver Ross / Escapado, GER  0/58.81
3) Tina Lund / Amaretto, DEN  0/61.29
…10) Niclas Aromaa / ST Cissy, FIN 0/66.64