Suomi neljäs Nations Cup -finaalissa Barcelonassa

1.6.2010

"Ensi kaudella tarjoamme todella vaarallisen vastuksen!"

Suomen estejoukkue hyppäsi sunnuntai-iltana Barcelonassa esteratsastuksen Nations Cupin finaalissa jaetulle neljännelle tilalle Norjan kanssa. Mestaruussarjaan, Meydan FEI Nations Cup -superliigaan, nousevat finaalin kaksi parasta joukkuetta, Espanja ja Kanada.

Mikko ja Isaac Windsorin EM-esteillä, kuva SH.

Kilpailu ratkaistiin kahdella kierroksella, joista ensimmäisellä Suomi sai 24 virhepistettä, kun Maiju Mallat ja St. Germain, Sebastian Numminen ja Calandro sekä Mikael Forstén ja Isaac du Jonquet saivat kukin kahdeksan virhepistettä. Noora Forsténin tilille kilahti oriilla Campari kaksikymmentä sakkopistettä, mutta sillä ei ollut vaikutusta kokonaispisteisiin, koska mukaan laskettiin vain kolme parasta tulosta. Tuloksella Suomi oli tasapisteissä Norjan kanssa Espanjan pitäessä johtoa kirkkaalla nollalla.

Toisella kierroksella joukkueen kolme ensimmäistä ratsukkoa  - Mallat, Noora Forstén ja Numminen - ottivat kukin niin ikään kaksi pudotusta hinnalla kahdeksan pistettä. Ankkurina radalle lähtenyt Mikael Forstén otti vain yhden puomin alas, mutta tulos ei riittänyt ylös pisteissä, vaan Suomi jakoi neljännen sijan Norjan kanssa, joka otti yhtä monta pudotusta erittäin haastavalla radalla. Espanja jatkoi uskomatonta työtä selviten kotikenttänsä esteistä joukkueena 4 virhepisteellä lyöden suvereenisti Kanadan, jolla pisteitä oli 16. Kolmas oli Puola 41 pisteellä, kun Suomen saldo oli 44. Kolmas sija jäi Suomelta siis vain yhden pudotuksen päähän.

Noora ja Campari, kuva Stal Forstén-Pentti.

- Ratsastajat tekivät loistavaa, ammattimaista työtä, mutta hevoset tuntuivat väsyneille, ja silloin ei ole paljon tehtävissä, ratsasti miten hyvin tahansa. Tilanne oli sama Norjan joukkueella. Syynä on varmaankin, että hevoset ovat kilpailleet pitkän kauden paljon ja niiden matka tänne oli pitkä. Kaikilla ratsukoillamme oli radalla pieniä virheitä, mutta ei mitään suuria katastrofeja. Suomalaiset ratsastajat ovat todella taitavia ja voitontahtoisia urheilijoita, ja he kamppailivat todella hyvin, latautuivat upeasti toiselle kierrokselle, kiittää joukkueenjohtaja Lars Parmler.


Maiju ja St Germain, kuva Stal Forstén-Pentti.

- Emme ole kuitenkaan tulokseen tyytymättömiä, loppupelissä kyse on ollut tällä kaudella uskomattoman pienistä marginaaleista. Viides sija sarjassa, neljäs finaalissa ei ole lainkaan huono lopputulos. Kamppailemme edelleen ja ensi kaudella tarjoamme todella vaarallisen vastuksen, Parmler lupaa.

Joukkueenjohtaja Parmler lupaa, että Suomi antaa erittäin vaarallisen avstuksen ensi kaudella.

Suomen Ratsastajainliiton valmennuspäällikkö Aki Ylänne on kokonaisuudessaan tyytyväinen Nations Cup -estekauteen.

- Onnittelen joukkuetta tehdystä hyvästä kaudesta lämpimästi. Ylipäänsä se, että Suomi otti finaalipaikan, oli jo reilusti yli tälle kaudelle asetettujen tavoitteiden. Kiitos kuuluu sekä Barcelonan joukkueellemme sekä kaikille niille ratsastajille, jotka ovat hypänneet kesällä joukkueessa ja ansainneet Suomelle arvokkaita Nations Cup -pisteitä toteaa Ratsastajainliiton valmennuspäällikkö Aki Ylänne.

Nations Cup on esteratsastuksen kansainvälinen, kesäkauteen sijoittuva kilpasarja, jossa maiden joukkueet ottavat toisistaan mittaa GP-tason esteillä. Tällä kaudella mestaruussarjassa hyppäsi kymmenen maata, mutta FEI, kansainvälinen ratsastajainliitto, on tehnyt päätöksen pudottaa joukkueiden määrän kahdeksaan. Tänä vuonna superliigasta putoavat viimeisenä oleva Italia sekä tasapisteissä sitä edellä olevat Britannia ja Belgia. Ensi vuonna mestaruussarjasta pudotetaan niin ikään kolme joukkuetta. Kun tilalle nostetaan alemmasta liigasta kumpanakin vuonna vain kaksi joukkuetta, mestaruussarjan joukkueiden määräksi jää kahdeksan, mikä on sopivampi määrä kilpailun kestoa ja kiinnostavuutta ajatellen.
Sebbe ja Calandro EM-esteillä, kuva SH.

Suomalaisille ropisi sijoituksia Barcelonassa

Sebastian Numminen otti sunnuntaina yhdeksännen sijan 145 cm:n aikaratsastuksessa hevosella Lobster tehden virheettömän ratsastuksen. Voittoon kiidätti hevosensa nopeimpana Irlannin Billy Twomey hevosella Montanus Colorado jäljessään Espanjan Jesus Garmendia Echeverria ratsulla Lord du Mont Milon.

Muutkin suomalaiset ottivat lukuisia sijoituksia kilpailuissa viikonlopun aikana. Torstaina Nina Fagerström oli kymmenes Talentilla 150 cm:n aikaratsastusluokassa, ja Mikael Forstén otti kuudennen sijan Evli Nandelella 145 cm:n ratsastuksessa kahdessa vaiheessa.

Perjantaina Noora Forstén hyppäsi 140 cm:n aikaratsastuksessa hienosti yhdeksännelle tilalle hevosella Campari ja täydensi menestystään hyppäämällä oriilla lauantain myöhäisillassa tuplanollalla viidenneksi kuningattaren cupissa 155 cm:n esteillä. Fagerström oli Talentilla luokassa seitsemäs. Lauantaina Mikael Forstén hyppäsi puolestaan hienosti kolmanneksi isoilla 150 cm:n esteillä tammalla Evli Nandele.

Tuloksia su 20.9. Esteratsastuksen Nations Cup -finaali, CSIO4* Barcelona

Nations Cup -finaali, Barcelona, 2 kierrosta.
1) Espanja 4, 2) Kanada 16 3) Puola 41 4) Suomi 44 (Maiju Mallat /St Germain  8-8, Noora Forsten / Campari  (20)-8, Sebastian Numminen / Calandro  8-(8), Mikael Forsten / Isaac du Jonquet  8-4) 4) Norja 44 6) Unkari 54

Luokka 11, 145 cm aikaratsastus. Sijoittui 10.
1) Billy Twomey / Montanus Colorado, IRL  0/45.50
2) Jesus Garmendia Echeverria / Lord du Mont Milon, ESP  0/45.91
3) Robert Smith / Vangelis S, GBR  0/46.32
…9) Sebastian Numminen / Lobster, FIN  0/50.99 

Järjestäjä: www.csiobarcelona.com
Täydet tulokset: http://eventcontent.hippoonline.de/432/432zeitplanENG.htm