Tapiola Grand Prix -sarjat

1.6.2010

65.000 euroa ja henkilöauto:
Esteratsastuksen Grand Prix -sarjat käynnistyvät


Esteratsastuksen sarjakilpailut Tapiola Grand Prix ja Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix käynnistyvät Turusta 27.5. Sarjoissa kilpaillaan lisäksi Volvo Ranking- ja Helsinki International FIM Horse Show Rankingpisteistä. Koko sarjasta eniten pisteitä kerännyt ratsastaja, nuori tai seniori, saa omakseen Volvo C30 henkilöauton. Toiseksi kokonaiskilpailussa sijoittunut voittaa 6.000 ja kolmas 4.000 euroa.

Yhtensä sarjoissa jaetaan auton ohella yli 65.000 euroa rahapalkintoja. Jännittävä kilpailu käynnistyy Turusta 27.5. ja jatkuu Seinäjoen, Savonlinnan, Hangon ja Oulun kautta Helsinkiin, jossa finaalit hypätään 31.8.-2.9. Ratsukoiden kokonaistulokseen huomioidaan kolmen osakilpailun ja finaalin pisteet. Sarjoissa kilpaillaan myös halutuista paikoista lokakuun Helsinki International FIM Horse Showhun.

"Parasta mitä Suomen esteratsastuksessa on tapahtunut"
Nykymuodossaan Grand Prix -sarja syntyi vuonna 1997 ja Tapiola-ryhmä lähti yhteistyökumppaniksi kaudella 1998. Tämän hetkinen yhteystyösopimus jatkuu aina vuoteen 2011 saakka.
- Sarja on ehdottomasti parasta mitä Suomen esteratsastuksessa on tapahtunut. Se antaa riittävät valmiudet lähteä kansainvälisiin kolmen ja neljän tähden kilpailuihin, sanoi viime vuoden Tapiola Grand Prix´n ja Volvo-rankingkilpailun voittaja Peik Andersin. Kuvassa viime vuoden sarjavoittajat Minna Haikarainen ja Peik Andersin tutustumassa tämän vuoden palkintoihin.

- Hyvänä osoituksena valmiuksista, joita olemme sarjassa saaneet, ovat hyvät Nations Cup -tulokset vuodesta 2004 lähtien. Olemme voittaneet osakilpailut Tallinnassa ja Haminassa ja saaneet sijoituksia mm. Kööpenhaminasta ja Ypäjältä, jatkoi Andersin.

Tällä kaudella Andersin kilpailee sarjassa kokemattomalla holsteinerilla Czapznek.
- Kukaan ei ole parempi kuin paras hevosensa, ja uusi hevoseni ei vielä ole valmis taistelemaan voitoista. Uskon, että sarjan kärkisijoista käyvät tiukinta kisaa Minna Haikaraisen ohella Raimo Aaltonen, Sanna Backlund ja Rosa Ruutsalo, joka on saanut ratsastettavakseen täysverioriin Hopalong Cassidy, ennusti Andersin.

Andersinilla on kuitenkin tallissaan kasvamassa ja kehittymässä joukko nuoria kykyjä, 6-vuotias ori sekä kaksi 4-vuotiasta. Kolmivuotiaita koulutettavia ratsuja hänellä on viisi.
- Uskon siis ehtiväni kilpailemaan sarjavoitosta ennen vuotta 2011, Andersin naurahti.

Nuorten sarjan viime vuonna voittaneella Minna Haikaraisella on tänä vuonna kisassa mukana kaksi hevosta. Viime vuoden ykkönen Little Fair sekä uudempi tuttavuus HB Jarco.
- Little Fairilla aion startata seniorisarjassa, ja Jarcon kanssa aloitan nuorten sarjassa.  On hyvä asia, että me nuoret voimme nyt vaihtaa sarjasta toiseen sen mukaisesti, miltä hevoset tuntuvat. Palaan nuorten sarjaan jos alkaa tuntua siltä, että tehtävä seniorisarjassa on vaikea. Nuorten sarjasta seniorisarjaan siirtyminen on melko iso askel, hän jatkoi. sanoi 20-vuotias Haikarainen.

Minna Haikarainen valmentautuu Katja Kaajaksen ohjauksessa ja Peik Andersin saa apua saksalaiselta Thiess Lutherilta, joka käy pitämässä valmennuksia Suomessa noin kerran kuussa.

Myös juniorit pääsevät mukaan
Tälle kaudelle Grand Prix -sarjojen säännöt muuttuivat siten, että sarja on avoin myös junioreille, eli 14 vuotta täyttäneille. Lisäksi nuorten sarjaan osallistuvien mahdollisuus voittaa auto kasvaa hieman. Molemmissa sarjoissa saavutetut pisteet lasketaan nuorille yhteen pottiin, kuitenkin vain yhdestä osakilpailusta kilpailua kohti. Viime vuonna sarjoista sai pisteitä yhteensä 88 ratsukkoa, joista 46 nuorten sarjassa.

Palkintotaso molemmissa sarjoissa on houkutteleva. Jokaisen Tapiola Grand Prix
-osakilpailun voittaja saa 1300 euroa ja koko sarjan kolme parasta 7.000,- 3000,- ja 1000 euroa. Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix´n voittaja kuittaa jokaisesta osakilpailusta 500 euroa, koko sarjan kolme parasta saavat 3.000,- 2000,- ja 1000 euroa. Sarjoissa yhteensä eniten pisteitä kerännyt ratsukko voittaa Volvo C30 henkilöauton. Toiseksi eniten pisteitä kerännyt saa 6.000 euroa ja kolmas 4.000 euroa. Molemmissa sarjoissa jaetaan lisäksi kokonaistuloksen perusteella kolmelle parhaalle seniorien sarjassa 10.000 ja nuorten sarjassa 6.000 euroa.

Osa viime vuoden menestyjistä siirtyi senioreihin
Viime vuoden nuorten sarjavoittaja Minna Haikarainen Espoosta on edelleen nuori ratsastaja ja pääsee puolustamaan voittoaan. Toiseksi hypännyt Jessica Aminoff Pinjaisista puolestaan siirtyy seniorisarjaan, samoin Antti Jurvanen Keravalta ja tamperelaiset Ville Kulkas sekä Sonja-Maria Korhonen.

Senioriratsastajien listalla kovinta vastusta nuoremmille haastajille tarjoavat Peik Andersin Kauniaisista, Raimo Aaltonen Aurasta, Sanna Backlund Janakkalasta sekä viime vuoden SM-kultamitalisti Jenny Kainulainen Kirkkonummelta. Myös Savonlinnan Eevi-Pirre Auvinen tuo GP-tasolle kaksi hevosta.

Rosa Ruutsalo Kirkkonummelta, Catharina Ehrnrooth Lammilta sekä Matilda Kulkas Tampereelta kirittävät edelleen Minna Haikaraista nuorten sarjassa. Kärkisijoituksia tavoittelevat mm. viime vuoden poniratsukoiden EM-joukkueen jäsenet Petra Huru Porista, Sara Vainikkala Kotkasta sekä Anna-Julia Kontio Ylöjärveltä. 16-vuotiaat Huru ja Kontio ovat tällä hetkellä sarjaan mukaan lähtevistä nuorimmat, kun ilmoittautumisaikaa Turun osakilpailuun on jäljellä 14.5. saakka.

Yhteistyö on tarkkaan harkittua
- Tapiola-ryhmässä harkitsimme pitkään millä tavalla lähtisimme mukaan hevosurheiluun, kertoi yhteysjohtaja Pia Blom-Johansson. Nyt kymmenen vuoden kokemuksella on ilo todeta, että valitsimme hyvän tavan. Urheilu on kehittynyt ja kilpailuihin osallistuvien hevosten määrä on kasvanut. Ratsastajat ovat selkeästi valveutuneita hevosten omistajia. Kehitämme sarjoja ja yhteistyömuotoja jatkuvassa kanssakäymisessä Ratsastajainliiton edustajien kanssa, jatkoi Blom-Johansson.

Sopimus Volvo-rankingkilpailusta tehdään vuodeksi kerrallaan ja jatkosta neuvotellaan syksyisin.
- Volvo haluaa olla mukana koko perheen urheilulajeissa, joissa myös kuljetustarpeet ovat suuret. Ratsastuskilpailuiden pysäköintipaikoilla on helppo tehdä havaintoja yhteistyön onnistumisesta, totesi Volvo Auton tiedotusjohtaja Thomas Hallbäck.

Esteratsastuksen Grand Prix -kilpailut
25.-27.5. Turku Tapiola Grand Prix 1, Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix 1
1.-3.6. Seinäjoki Tapiola Grand Prix 2, Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix 2
6.-8.7. Savonlinna Tapiola Grand Prix 3, Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix 3
20.-22.7. Hanko, Tapiola Grand Prix 4, Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix 4
3.-5.8. Oulu, Tapiola Grand Prix 5, Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix 5
31.8.-2.9. Helsinki, Tapiola Grand Prix ja Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix -finaalit

Kuva Ulla Lindgren Fagerholm