Valjakkoajon SM

1.6.2010

Valjakkoajon SM, Sipoo, 13.8.

Sanna Tirkkonen ja Charlotta Turku valjakkoajon mestareiksi

Valjakkoajon SM-kilpailut ajettiin 10.-12.8. sunnuntain muutamaa kaatosadekuuroa lukuun ottamatta aurinkoisessa ja helteisessä säässä Sipoossa Savijärven kartanon mailla. Sanna Tirkkonen ja Candy Boy voittivat hevosyksiköiden kultaa, Charlotta Turku ja It's Casper poniyksiköiden kultaa.

Helsinkiläinen Sanna Tirkkonen ja Candy Boy (Cannon Row - Bitten - May Sherif) voitti SM-kullan selvällä yli 20 virhepisteen erolla hopealle ajaneeseen kirkkonummelaisvaljakkoon Tove-Maria Holmasto ja Cisco. Pronssia sai viime vuosina kultamitaleita haalinut porvoolainen Michaela van Assendelft Anja Tuurnan omistamalla hevosella Nelson III.

"Olen todella tyytyväinen tulokseen. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että kaikki osakokeet sujuivat tasaisen hyvin" Tirkkonen kertasi kilpailun kulkua. Valjakko voitti sekä koulu- että maratonosakokeet ja sijoittui tarkkuudessa toiseksi. Tirkkosella on aiemmilta vuosilta kaksi SM-pronssia ja yksi hopea, joten kultamitali oli erittäin tervetullut mitalikokoelmaan.

Candy Boy on 16-vuotias tanskalainen puoliveriruuna, jonka omistaa Staffansbergin tallinpitäjän Ulla Vilénin avopuoliso Ando Gunnarsson. Alun perin kouluhevoseksi Suomeen ostettu Candy Boy päätyi erinäisten käänteiden jälkeen Sanna Tirkkosen ajettavaksi vuonna 2003. Valjakko on kilpaillut kansainvälisellä tasolla vuodesta 2004 lähtien saaden useita sijoituksia. Syksyllä 2006 valjakko osallistui Roomassa yksiköiden MM-kilpailuihin päätyen sijalle 28 yhteensä 74 valjakon joukossa.

Kouluratsastustaustastaan johtuen yksiköiden uusi laukkaa sisältävä kouluohjelma numero yhdeksän sopii Candy Boylle hyvin. Monet vanhat konkarivaljakkohevoset kuumenevat kouluradalla laukkaamisesta sen verran, että laukkajakson jälkeen suoritettavissa ravitehtävissä tulee helposti tahtirikkoja. Tänä vuonna käyttöön otettu ohjelma ajetaan ensi vuonna Puolassa järjestettävissä yksiköiden MM-kilpailuissa, jonne Tirkkonen tähtää Candy Boyn kanssa.

  Turku ponien paras
 
Helsinkiläinen Charlotta Turku welsh-ponillaan
   It's Casper voitti kahden valjakon luokaksi
   kutistuneen ponien SM-luokan. Hopealle
   ajoi Raisa Takkinen suomenpienhevosruunalla
  Vinsker. Ponit kilpailivat hevosyksiköiden
  kanssa samassa luokassa, mutta palkittiin
  erikseen SM-mitalein.

  "Olen tyytyväinen tulokseen, mutta poni ei
   tuntunut kovin hyvältä. Alkukausi on sillä aina
   parempi kuin loppukausi, enkä tiedä miksi. Sen
   sijaan olen erittäin tyytyväinen It's Calviniin"
   kahdella ponilla eri luokissa kilpaillut Turku
   totesi kilpailun jälkeen.

  It's Calvin ja It's Casper ovat kuskin itsensä
  kasvattamat pippuriset 8- ja 9-vuotiaat
  täysveljekset (Casnewydd Showman - Carima
  42W - Cawdor Hywel) joista Casperilla hän
  starttasi heinäkuun loppupuolella ponivaljakoiden MM-kilpailuissa Tanskassa. Calvin on isoveljeään astetta työläämpi, mutta myös laadukkaampi tapaus. Viime vuonna It's Calvinia kilpailutti Turun kotivalmentaja, parivaljakkokuski Fredrik von Schantz, mutta nyt poni on siirtynyt Turun ajettavaksi.

Seuraavaksi Turku kilpailee seuransa Väst-Nylands Ryttare järjestämissä kansallisissa kilpailuissa Tammisaaressa 25.-26.8.

Simonsénin ylivoimaa parivaljakoissa
Parivaljakoiden SM-luokassa oli sama ongelma kuin ponivaljakoillakin - osallistujapula. Fredrik von Schantzin parivaljakon toisen hevosen jäädessä kilpailusta pois ja Schantzin siirryttyä hevosyksiköiden luokkaan pareihin jäljelle jäivät vain Ben Simonsén ja Jari Ihanamäki.

Simonsén urakoi luokassa kahdella eri parivaljakolla; mustilla tammoillaan Kidi ja Artemis sekä kimolla tammalla Lili ja orilla Baro. Tänä vuonna kansainvälisiin kilpailuihin ensi kertaa osallistunut Ihanamäki vaihteli eri osakokeissa hevosiaan Cojac, Mingo ja Pavarotti VI.

Lauantain maratonilla sekä Ihanamäki että Simonsénin kimovaljakko tulivat hylätyiksi. Simonsénin ajettua tarkkuuden puhtaasti ja saatua ainoana valjakkona tuloksen kokonaiskilpailusta, hän voitti pariluokan tammoillaan Kidi ja Artemis.

Seuraavaksi Simonsén kilpailee mustilla tammoillaan parivaljakoiden MM-kilpailuissa Puolan Warkassa 30.8.-2.9.

  Irlantilaistuomari Sarah Mullins piti
  näkemästään

  Kilpailun tuomaristoon osallistui
  ulkomaalaisvahvistuksena
  kansainvälisen A-tason
  valjakkoajotuomari Sarah Mullins
  Irlannista. Hän on tuomaroinut aiemmin
  sekä valjakkoajoa että
  kouluratsastusta, mutta ajanpuutteen
  vuoksi keskittynyt valjakkoajoon.
  Lisäksi hän on kilpaillut valjakkoajossa
  ja valmentaa edelleen aktiivisesti
  valjakoita ja ratsukoita.

  Ensi kertaa Suomessa vieraillut iloinen
  ja valovoimainen Mullins kertoi torstai-
  iltana parikymmenpäiselle kuulijajoukolle
  mm. kouluajon arvosteluperiaatteista.  
  Hän oli päätuomarina SM-koululuokissa
  sekä arvostelemassa kilpailun
  ulkopuolista koululuokkaa, jossa
  yksiköillä oli mahdollisuus saada
  kvaalituloksia ensi vuoden MM
  -kilpailuihin.

Mullins näki paljon yhtäläisyyksiä Suomen ja Irlannin valjakkoajossa. Kummassakin maassa laji on pieni ja välimatkat varsinkin ulkomaisiin kilpailuihin pitkiä. Yhtäläisyys löytyi jopa siitä, että kummassakin maassa kaikkien tarkkuusosakilpailujen tuomarointia hoitaa yksi paikallinen pariskunta - Suomessa Pirkko ja Ville Vainikainen.

Kilpailujen puheenjohtajatuomari, monen ratsastuslajin tuomarioikeuksia omaava Kati Honkanen oli erityisen onnellinen Mullinsin paikallaolosta. "Sain korvaamatonta oppia ihmiseltä, joka on kokenut ja nähnyt paljon. Oman työpäiväni takia ehdin istua harmittavan vähän aikaa Mullinsin seurassa hänen tuomaroidessaan SM-koululuokkia, mutta sain lyhyessäkin ajassa paljon arvokasta tietoa."

Tulokset
Valjakkoajon SM-kilpailut 10.-12.8, Sipoo

SM Hevosyksiköt

1) Sanna Tirkkonen / Candy Boy HusR 124,04
2) Tove-Maria Holmasto / Cisco KrR 144,51
3) Michaela van Assendelft / Nelson III 158,76

SM Poniyksiköt
1) Charlotta Turku / It's Casper V-NR 135,22 2) Raisa Takkinen / Vinsker ValRa 142 

Kuvassa yllä kultamitalistit Sanna ja Charlotta.

SM Hevosparivaljakot

1) Ben Simonsén HusR 159,6

Hevos- ja poniyksiköt, kansallinen vaikea / SM
1) Sanna Tirkkonen, groomit Sari Rönnqvist ja Mika Surakka / Candy Boy HusR 124,04 2) Charlotta Turku, Sofia Bussman / It's Casper V-NR 135,22 3) Tove-Maria Holmasto, Mandi Broms ja Patrik Andersin KrR / Silvester II 137,07 4) Raisa Takkinen, Jaana Ora ja Essi Tillaeus / Vinsker ValRa 142 5) Tove-Maria Holmasto, Mandi Broms ja Patrik Andersin / Cisco KrR -144,51 6) Michaela van Assendelft, Anja Tuurna ja Jyrki Jokela / Nelson III HusR 158,76 7) Talvikki Järvinen, Camilla Christiansen / Karpalo K-HR 202,74 Hyl. Fredrik von Schantz, Sofia Bussman ja Liina Heinonen / Flanör V-NR

Hevosparit, kansallinen vaikea
1) Ben Simonsén, Essi Forssell ja Antti Korpela / Artemis ja Kidi HusR 159,65 Hyl. Ben Simonsén, Essi Forssell ja Antti Korpela / Baro ja Lili HusR, Jari Ihanamäki, Risto Santala / Mingo, Cojac, Pavarotti VI KrR  

Hevosyksiköiden koulukoe nro 9, MM-kvaaliluokka
1) Sanna Tirkkonen / Candy Boy HusR 50,05 2) Tove-Maria Holmasto / Silvester II KrR 54,27 3) Tove-Maria Holmasto / Cisco KrR 63,49

Teksti ja kuvat Anna Vähäkuopus
Kuvien käsittely Marcus Westermark