Valjakkoajon Suomen mestaruudet ratkotaan Ypäjällä tulevana viikonloppuna

18.8.2020

Valjakkoajon Suomen mestaruudet ratkotaan Ypäjällä tulevana viikonloppuna
Viikonlopun 21.-23.8. aikana Ypäjällä ratkotaan valjakko-ajon poni- ja hevosyksikköjen Suomen mestaruudet. Hevosyksiköiden mestaruusluokassa on mukana yhdeksän valjakkoa ja ponien SM-luokassa nähdään neljä valjakkoa.

Tiedote ja kuva: Hevosopisto, kuvassa Sanna Tirkkonen ja Porsche Life.

Tulevan viikonlopun kolmipäiväisissä kisoissa valjakkojen koulukoe järjestetään perjantaina Juhlakentällä, lauantaina luvassa on kestävyyskokeen maratonesteitä raviradan ympäristössä ja sunnuntaina tarkkuuskoe Derbykentällä. 
 
- Hevosopisto on erinomainen paikka puitteiltaan myös valjakkokilpailuja ajatellen. Kuudesta maratonestealueesta viisi on jo valmiina ja yksi estealue rakennetaan tällä kertaa kenttäratsastuksen maastoeste-elementeistä. Juhlakentän pohja on ihanteellinen valjakoille ja sunnuntaina kilpailu saa arvoisensa päätöksen, kun saamme nähdä tarkkuusosakokeen Derbykentällä, Valjakkoajon SM-kilpailuiden kilpailusihteeri Leena Kalalahti Hevosopistolta kertoo. 
 
Valjakko-ajossa kilpaillaan yhden tai useamman hevosen tai ponin valjakoilla. Valjakkoajossa hevosen ja ajurin lisäksi keskeisessä roolissa on groomi eli vaunuavustaja. Laji on rantautunut Suomeen 1980-luvulla.  
 
- Laji on monipuolinen ja antaa mahdollisuuden harrastaa eri osakokeiden muodossa hyvinkin monipuolisesti. Useat valjakkohevoset ovat myös erinomaisia ratsuja.  

-Suomessa on kansainvälisestikin ajatellen kova kärki ja useat SM-valjakoista on nähty kansainvälisissä kilpailuissa jo vuosien ajan. Valitettavasti korona on muuttanut monen valjakon suunnitelmat tämän vuoden osalta ja vaikka yksiköiden MM-kisat ehkä Ranskassa järjestettäisiinkin, ei siellä tulla näkemään Suomen edustajia joukkueena, Leena Kalalahti kertoo. 

-SM-luokissa on tänä vuonna myös monta valjakkoa, jotka ovat nousseet tälle tasolle viime vuoden ja alkukauden vaativalta tasolta. On tärkeää, että uudet valjakot pääsevät mittaamaan tasonsa. Toivottavasti kilpailu antaa vielä lisää pontta treenata tulevan talvikauden aikana niin, että huipputasomme säilyy leveänä ja uusia valjakoita aletaan nähdä myös kansainvälisissä mittelöissä, esimerkiksi ensi vuoden PM-kisoissa suurin joukoin, Leena Kalahti toivoo. 
 
Yleisölle avoimet kilpailut alkavat kaikkina päivinä klo 10. Paikan päälle saapuvien tulee lunastaa sähköinen ilmaislippu osoitteessa www.hevosopisto.fi  
 

Mukaan on ilmoittautunut yhdeksän hevosyksikköä: Sanna Järvelä – Perimel, Talvikki Järvinen – Danser T, Leena Kalalahti –  Judym, Piia Liitiä – Piian Pimu, Ben Simonsén – Ragyogó, Tove Söderholm – Ballantine, Sanna Tirkkonen – Porsche Life, Charlotta Turku – Johan fan Ugokleaster, Kirsi Visakoivu – Pikku-Epeli sekä viisi poniyksikköä: Deilina Bishop-Westerlund – Wikners Dragon Fly, Raisa Takkinen - Kooihuster Harro, Mia Ventoniemi – Lizalie Miris, Leena Vähä-Erkkilä – Pin Rock's Chasing The Sun.